Ποδηλάτες με μπλε κοντό παντελόνι και άσπρη φανέλα κάνουν αισθητή την παρουσία τους το καλοκαίρι σε Αμμόχωστο, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο.
Εκτός από την Αμμόχωστο, είναι παρόντες και όλους τους υπόλοιπους μήνες. Είναι τα μέλη της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης, μιας καινοτομίας στην Αστυνομία και την κυπριακή κοινωνία, που εισήχθηκε το 2017.
Σε δηλώσεις του, ο Βύρωνα Βύρωνος, Υπαστυνόμος, Υπεύθυνος Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος- Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, σημείωσε ότι παρόλο που ο θεσμός της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης βρίσκεται στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, τα αποτελέσματα της δραστηριότητας της Ποδηλατικής ομάδας παγκύπρια είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Η απόφαση της Ηγεσίας της Αστυνομίας για την έναρξη του προγράμματος της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης στις παραλιακές πόλεις, εδράζεται, ανέφερε, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων αστυνόμευσης, με μέσα ευέλικτα και εναρμονισμένα στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες. Το ποδήλατο, όπως είπε, χρησιμοποιείται πλέον ευρέως ως μέσο διακίνησης και προσφέρει τη δυνατότητα ευέλικτης διακίνησης και διευκόλυνσης στη προσβασιμότητα, εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά που παρατηρούν ότι αλλάζουν σιγά-σιγά κάποια πράγματα. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν ως χόμπι ή άθλημα, τις βόλτες με τα ποδήλατα, σημείωσε.
Παρόλο που εδώ και χρόνια κάποιοι Αστυνομικοί της Γειτονιάς προέβαιναν σε μεικτή περιπολία στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας και σε κάποιες παραλιακές πόλεις, η Ποδηλατική Αστυνόμευση απόκτησε τη σημερινή της μορφή από το 2017.
Επεσήμανε επίσης πως ο θεσμός της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης άρχισε τη λειτουργία του στις 6/7/2017 πιλοτικά, από την Επαρχία Αμμοχώστου και στην συνέχεια σε όλες τις παραλιακές πόλεις.
Η ποδηλατική αστυνόμευση, συνέχισε, λειτουργεί στις τέσσερις παραλιακές πόλεις, Αμμοχώστου κατά τους θερινούς μήνες και στη Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Τα μέλη της Αστυνομίας που εντάσσονται στην Ποδηλατική Αστυνόμευση πρέπει, όπως είπε, να έχουν καλή φυσική κατάσταση, ποδηλατικές εμπειρίες και γνώση των ιδιαιτεροτήτων των πόλεων τους.
Πρέπει να έχουν εμπειρίες από διάφορα τμήματα της Αστυνομίας, ώστε να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες πλήρους αστυνόμευσης με περιπολίες, έντονη παρουσία σε ποδηλατόδρομους, εμπορικούς δρόμους και το παραλιακό μέτωπο για σκοπούς πρόληψης του εγκλήματος.
Παράλληλα συνέχισε, στα πλαίσια των καθηκόντων τους δίδεται σημασία και στην καταστολή τροχαίων παραβάσεων.
Τα μέλη σημείωσε, “έτυχαν εκπαίδευσης ως προς τον χειρισμό των ποδηλάτων, αλλά και σεμιναρίου σε συνεργασία με τον ΚΟΤ για τον καλύτερο χειρισμό τουριστών και στην τουριστική κυπρογνωσία, με γνώμονα πάντοτε την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών”.
Είπε ακόμη πως η πατρίδα μας βασίζεται οικονομικά στον τουρισμό και οφείλουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διατηρήσουμε το αίσθημα ασφάλειας σε ψηλά επίπεδα.
Η Κύπρος, συνέχισε, αποτελεί τον 5ο ασφαλέστερο προορισμό για τον τουρισμό στην Ευρώπη.
Ο κ. Βύρωνος ανέφερε πως είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι, το πρόγραμμα της ποδηλατικής Αστυνόμευσης της Κυπριακής Αστυνομίας(ποδήλατα, εξοπλισμός, στολές των μελών και όλες οι δράσεις), πηγάζει από τα Ταμεία της ΕΕ. Πρόκειται για Συγχρηματοδοτούμενο Έργο -Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομέας Αστυνομικής Συνεργασίας, για Πρόληψη και Καταπολέμηση του Εγκλήματος και το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών θα ανακτηθούν από κοινοτικούς πόρους. Η στολή των ποδηλατιστών, τόνισε, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μέλη της αστυνομίας αφού σχεδιάστηκε ειδικά γι’ αυτούς. Το καλοκαίρι φέρουν άσπρη φανέλα και κοντό σκούρο μπλε παντελόνι, ενώ το χειμώνα φέρουν σκούρο μπλε σακάκι.
Παρόλο που ο θεσμός της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης βρίσκεται στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, τα αποτελέσματα της δραστηριότητας της Ποδηλατικής ομάδας παγκύπρια είναι πολύ ενθαρρυντικά, συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα ανέφερε πως η παρουσία των ποδηλατιστών στην Κύπρο, έχει χαιρετιστεί τόσο από Κύπριους Πολίτες, όσο και από ξένους τουρίστες.
Τα μέλη της ποδηλατικής αστυνόμευσης είπε ο κ. Βύρωνος, βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους πλήρως εξοπλισμένα, προσφέροντας βοήθεια στο κοινό και συμβουλές χωρίς να παραλείπουν όπου χρειάζεται, να επιβάλουν τον νόμο.
Αυτό αποδεικνύεται από τις καταγγελίες που αφορούν ιδιαίτερα σε τροχαίεςπαραβάσεις, παράνομες σταθμεύσεις με έμφαση στην εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ και εντοπισμό υπόπτων προσώπων.
Επίσης, η παρουσία τους σε εκδηλώσεις κοινού ενδιαφέροντος συμβάλει στη διακίνηση του κοινού με ασφάλεια.
Ακόμη ανέφερε πως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η παρουσία των ποδηλατιστών στους εμπορικούς δρόμους, φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση κλοπών και άλλων αδικημάτων κατά περιουσίας, προσθέτοντας πως η συμβολή των ποδηλατιστών υπήρξε καταλυτική και στην αστυνόμευση για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Είπε ακόμη πως η μέχρι σήμερα δραστηριότητα τους κρίνεται πολύ ικανοποιητικά και έχουν καταστεί σημείο αναφοράς.
Ερωτηθείς για την Επαρχία Πάφου ο κ. Βύρωνος ανέφερε πως στην Επαρχία Πάφου σήμερα υπηρετούν πέντε μέλη στην ποδηλατική αστυνόμευση (4 άνδρες και 1 γυναίκα). Οι τέσσερις περιπολούν το παραλιακό μέτωπο και την περιοχή του χωριού Χλώρακας και ο ένας είναι μόνιμα στο χωριό Χλώρακα.
Αναφερόμενος σε Παγκύπρια στατιστικά στοιχεία ο κ. Βύρωνος ανέφερε πως από την 1/7/2017 μέχρι τη 31/12/2017 δηλαδή για περίοδο 6 μηνών έγιναν 238 καταγγελίες, 124 παρατηρήσεις, προσφέρθηκαν σε 13 περιπτώσεις βοήθεια προς το κοινό, συμμετείχαν σε 30 εκδηλώσεις για σκοπούς αστυνόμευσης .
Επίσης από την 1/7/2018 μέχρι τις 31/12/2018 για περίοδο 12 μηνών συμμετείχαν για σκοπούς διαμεσολάβησης σε 11 περίπτωσης, έγιναν 2.865 καταγγελίες, έγιναν 740 παρατηρήσεις, σε 376 περιπτώσεις προσφέρθηκε βοήθεια στο κοινό, συμμετείχαν σε 250 εκδηλώσεις για σκοπούς αστυνόμευσης , πρόσφεραν σε 262 περιπτώσεις βοήθεια σε άλλα τμήμα και ανέκοψαν ύποπτους για έλεγχο 740 πρόσωπα.
Τέλος για την περίοδο 1/1/2019 μέχρι 31/12/2019, για περίοδο δηλαδή των 12 μηνών συμμετείχαν σε 19 περιπτώσεις για σκοπούς διαμεσολάβησης, έγιναν 3.083 καταγγελίες προσφέρθηκαν σε 304 περιπτώσεις βοήθεια στο κοινό, συμμετείχαν σε 254 εκδηλώσεις για αστυνόμευση, πρόσφεραν βοήθεια σε άλλα τμήματα σε 587 περιπτώσεις και έγινε ανακοπή υπόπτων και για έλεγχο σε 2.485 περιπτώσεις.