Την ευκαιρία να ακούσει τους τοπικούς φορείς και να εξεταστούν επιτόπου κάποια από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Επαρχίας Πάφου, είχε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στις κοινότητες Λαόνας και διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς μέχρι και τον Πύργο Τηλλυρίας, συνοδευόμενος από τουριστικούς και άλλους αρμόδιους φορείς.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου Νάσος Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια του Υφυπουργείου Τουρισμού και των φορέων του Τουρισμού της Επαρχίας για περαιτέρω προώθηση της επισκεψιμότητας των κοινοτήτων της Επαρχίας Πάφου. Κάνοντας έναν απολογισμό της επίσκεψης του Υφυπουργού Τουρισμού, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι στις κατά τόπους συναντήσεις δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν εισηγήσεις από τους κοινοτάρχες ενώ εξετάστηκαν επιτόπου κάποια από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.
Στην περιοδεία παρόντες εκτός από τον Υφυπουργό Τουρισμού και την συνοδεία του ήταν ο Πρόεδρος και οι λειτουργοί της ΕΤΑΠ Πάφου, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, ο Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, και η Πρόεδρος ΕΤΑΠ Λευκωσίας.
Σε δηλώσεις του ο Νάσος Χατζηγεωργίου, Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΤΑΠ Πάφου, επεσήμανε ότι η ΕΤΑΠ Περιφέρειας Πάφου δίδει ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στην ύπαιθρο και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μια φορά για το υψίστης σημασίας θέμα που αφορά την εγκατάλειψη και τον μαρασμό της υπαίθρου όλων ανεξαιρέτως των Επαρχιών. Το γεγονός αυτό αφαιρεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και μειώνει την ελκυστικότητα του τουριστικού μας προορισμού.
Εκτός από τις διάφορες παρεμβάσεις και τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, σημείωσε, είναι φανερό ότι δεν έχουν επιτευχθεί τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έχει αποδειχθεί ότι μεμονωμένες ενέργειες όπως η δημιουργία μονοπατιών της φύσης, ποδηλατοδρόμων, γραμμικών πάρκων, ο εξωραϊσμός των πυρήνων των χωριών κ.α, δεν είναι αρκετά.
Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης της αστυφιλίας και επιστροφής νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο, όπως δήλωσε ο κ. Χατζηγεωργίου, χρειάζεται να δημιουργηθούν νέες και να αναβαθμιστούν βασικές υφιστάμενες υποδομές (σύγχρονο οδικό δίκτυο και συγκοινωνίες, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, υπηρεσίες κλπ ), να παραχωρηθούν γενναιόδωρα κίνητρα για επαγγελματική αποκατάσταση, να ενθαρρυνθούν και να στηριχτούν οι επενδύσεις στην ύπαιθρο.
Επίσης, συνέχισε, πρέπει να δοθούν κίνητρα για στέγαση και παραμονή στα χωριά, να γίνουν άμεσα βραχυπρόθεσμες αποτελεσματικές παρεμβάσεις οι οποίες θα προσδώσουν προοπτική για δημιουργία συνθηκών κανονικής διαβίωσης και παράλληλα να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Ως ΕΤΑΠ Πάφου αλλά και οι υπόλοιπες Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής με τις οποίες έχει συζητηθεί το θέμα, επιθυμούν διακαώς την ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους της Κυβέρνησης για να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια η πολυπόθητη ανάπτυξη και αναζωογόνηση της υπαίθρου συμπλήρωσε ο κ. Χατζηγεωργίου.
Υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη για μια μελέτη αναζωογόνησης της κυπριακής υπαίθρου πριν να είναι πολύ αργά και μη αναστρέψιμα τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης και του πλήρους μαρασμού, συμπλήρωσε.
Ανέφερε τέλος πως ως ΕΤΑΠ Πάφου θα εντείνουν τις προσπάθειες για υλοποίηση των πιο πάνω και έχουν αρχίσει επαφές και αλληλογραφία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.