Μέσα σε κλίμα εορταστικής πνευματικής χαράς τελέστηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο σήμερα, Κυριακή 12 Ιουλίου 2020, στον κατάμεστο από κόσμο Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στον Στρόβολο, η εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Λουκά Στέλιου, αποφοίτου του τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στο συλλείτουργο που τελέστηκε συλλειτούργησαν με τον Μακαριώτατο κληρικοί τής αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, ανάμεσα στους οποίους και συγγενείς τού χειροτονούμενου.
Ο Μακαριώτατος, κατά την ώρα τού Κοινωνινού, απευθύνθηκε προς τον νεοχειροτονούμενο και τους εκκλησιαζομένους ως εξής:
«…Ο ίδιος ο Κύριός μας προσέφερε το σώμα και αίμα Του διηνεκώς μέσα στην Εκκλησια με τις χειροτονίες που έκαναν οι Απόστολοι, οι οποίοι σκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο για να μορφώσουν τον Χριστό στις καρδιές των ανθρώπων.
Δεν ήταν δυνατόν να παραμείνουν οι μόνοι που να τελούν το μέγα μυστήριο τής Θείας Ευχαριστίας και να προσφέρουν πλουσιοπάροχα σε όλους τους πιστούς το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας. Για αυτό, όπου πήγαιναν οι απόστολοι, χειροτονούσαν τους πρεσβυτέρους και μετά τους διακόνους.
Με αυτό τον τρόπο οι απόστολοι χειροτονούσαν συνεχώς και νέους επισκόπους όπου πλήθαιναν οι βαπτισμένοι Χριστιανοί, ενώ για κάθε χωριό ή πόληχειροτονούσαν πρεσβυτέρους. Κι οι πρεσβύτεροι εξ ονόματος του οικείου τους επισκόπου τελούσαν τα μυστήρια τής Εκκλησίας τού Χριστού.
Αν έχετε προσέξει, όσοι έρχεστε νωρίς στην ακολουθία, ο ιερέας προτού βάλει πετραχήλι και ξεκινήσει την ακολουθία, λαμβάνει καιρόν, προσέρχεται στον δεσποτικό θρόνο, ενώπιον τής εικόνας τού Χριστού, επειδή ο επίσκοπος που είναι εις τύπον και τόπον Χριστού δεν μπορεί να παρευρίσκεται σωματικά σε όλες τις εκκλησίες ταυτόχρονα.Έτσι, ο ιερέας βάζει μετάνοια και παίρνει άδεια από τον Χριστό, Τον οποίο εκπροσωπεί ο επίσκοπος, και στη συνέχεια ο ιερέας μνημονεύει στην ακολουθία τον οικείο του Επίσκοπο.
Δεν μπορεί ο πρεσβύτερος να τελέσει οποιοδήποτε μυστήριο χωρίς την άδεια τού Επισκόπου. Αν ο Επίσκοπος δεν τού επιτρέψει και ο ιερέας τελέσει μυστήριο χωρίς άδεια από τον Επίσκοπό του, τότε το μυστήριο θεωρείται άκυρο. Τα πάντα εκπορεύονται από τον Χριστό. Ο Επίσκοπος είναι εις τόπον και τύπον Χριστού και ο ιερέας μνημονεύει τον Επίσκοπό του διότι από εκείνον παίρνει εντολή για να προβεί σε οποιαδήποτε ιεροπραξία. Κι έτσι έχει κληρονομήσει την ιερωσύνη από την αποστολική εποχή.
Αφού έλαβαν την Χάρη οι απόστολοι από το Άγιο Πνεύμα την ημέρα τής Πεντηκοστής, αυτό το ίδιο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο τής Αγίας Τριάδος, ανεβίβασε σήμερα τον π. Λουκά στο δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης.
Εμείς οι κληρικοί και ο λαός πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση τής αποστολής μας. Ο Χριστός κατέβη στη γη και έγινε άνθρωπος, ταπεινώθηκε, δίδαξε και όλα αυτά για να ενωθεί μαζί μας, για να μας σώσει. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε αμαρτωλοί. Η γη δεν μπορούσε να δώσει τη σωτηρία από μόνη της. Κι έτσι επενέβη ο ουρανός, με την αποστολή του Υιού από τον Πατέρα στη γη. Κι έπαθεν ο αναμάρτητος Χριστός για χάρη όλων μας. Ανέβη στον Σταυρό και κατέβη στον Άδη ο μόνος αναμάρτητος. Κι εμείς, λοιπόν, οι επίσκοποι, οι ιερείς αλλά και ο λαός πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση τής αποστολής μας. Αν ο ίδιος ο Χριστός μάς προσφέρεται σε κάθε Θεία Λειτουργία, πόση υπευθυνότητα πρέπει να δείχνουμε ενώπιον όλης αυτής τής θείας αγάπης προς εμάς;
Προσερχόμενοι λοιπόν στο μυστήριο τής Θείας Ευχαριστίας, οφείλουμε να προσερχόμαστε αξίως. Ιδιαίτερα εμείς οι επίσκοποι και οι κληρικοί μας. Πρέπει να προσφέρουμε τον Χριστό στις καρδιές των ανθρώπων με τη σωστή παρουσία μας. Πρέπει να είμαστε το παράδειγμα για τους πιστούς μας, ώστε να αφήνουν χώρο μέσα τους για τον Χριστό. Πρέπει η διδαχή μας να είναι καθαρή και άμωμος. Πρέπει να έχουμε αγάπη πρώτα εμείς κι έπειτα να διδάξουμε την αγάπη. Πρέπει να έχουμε πρώτοι εμείς ταπείνωση για να διδάξουμε στον λαό τήν ταπείνωση. Πρέπει να συμπαραστεκόμαστε στον αδελφό μας και να συγχωρούμε τους εχθρούς μας.
Για αυτό από σήμερα ο π. Λουκάς, έχει καθήκον και υποχρέωση όλους τους κατοίκους της ενορίας και να τους αγαπά και να ενδιαφέρεται για αυτούς και ει δυνατόν να τους μάθει όλους κατ’ όνομα. Να προσεύχεται για όλους ανεξαιρέτως.
Υπάρχουν και μερικοί που θέλουν να γίνουν κληρικοί, με το σεπτικό όμως πως ο κληρικός εργάζεται μία με δύο ώρες το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί τής Κυριακής. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ευτυχώς ελάχιστοι το σκέφτονται έτσι. Ο κληρικός έχει δουλειά για 24 ώρες την ημέρα, αν θέλει να είναι σωστός. Οφείλει να είναι λαμπάδα φωτεινή, να φέγγει από όλες τις πλευρές. Έτσι θέλουμε τους κληρικούς μας, κι έτσι πρέπει να είναι πρώτα ο Επίσκοπος.
Εγώ θα είμαι δίπλα σου. Θα σου συμπαραστέκομαι, θα σε βοηθώ, σε ό,τι χρειάζεσαι. Κι όπου αδυνατείς να υπερβείς κάποιες δυσκολίες, να είσαι βέβαιος πως το Πνεύμα το Άγιο θα σε βοηθά, φθάνει να επιτρέπεις στην Χάρη τού Θεού να ενεργεί ελεύθερα στην ζωή σου».
Σήμερα, επίσης, τελέστηκε σε όλους τους ναούς τής ελεύθερης Κύπρου μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως όλων των πεσόντων κατά το προδοτικό Πραξικόπημα τής 15ης Ιουλίου 1974.
Στο τέλος τής Θείας Λειτουργίας, ο νεοχειροτονηθείς π. Λουκάς ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο, τον πνευματικό του καθοδηγητή επί σειρά ετών πρωτοπ. Παναγιώτη Πίπη, τους ιερείς των ιερών ναών Αγίου Σπυρίδωνος και Αγίου Λουκά Στροβόλου καθώς και τους οικείους του για την συμπαράσταση που του δείχνουν στην διακονία που επιτελεί. Μετά το πέρας τής ακολουθίας, μοίρασε σε όλους αναμνηστικά και κεραστικό, ενώ στην παρακείμενη αίθουσα τού ναού παρετέθη δεξίωση.
Παρών στη σημερινή ακολουθία ήταν κι ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.