Η Γεροσκήπου είχε όλα τα εχέγγυα να μεγαλουργήσει σαν ένας σχετικά μικρός αλλά ιστορικός δήμος αφού πάνω από όλα διαθέτει τις σημαντικές πηγές εσόδων.
Είναι μεν από τους μικρούς δήμους της Κύπρου αλλά ευρίσκεται γεωγραφικά σε προνομιούχα θέση, κοντά στη θάλασσα και δίπλα από ένα μεγαλύτερο αστικό κέντρο. Μετά από 26 χρόνια σαν δήμος είμαστε πιστεύω σε θέση να αξιολογήσουμε την όλη πορεία και να εξάγουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Αν ανατρέξουμε στα οράματα που είχαμε εμείς και οι πιο παλιοί Γεροσσηπιανοί με τη μεταμόρφωση του συμβουλίου βελτιώσεως σε δήμο, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν έχουν πραγματωθεί.
Ομολογουμένως δεν περίμενε κανένας να γίνουν θαύματα. Από την άλλη όμως δεν μπορεί κανένας να πουλά στον πολίτη « φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Ο καθένας μπορεί και δικαιούται να συγκρίνει, τουλάχιστο ό,τι βλέπει γύρω του, στην καθημερινότητα του. Είναι φυσιολογικό να βλέπει κάποιος τι προσφέρεται στους πολίτες όταν διακινείται εκτός Κύπρου. Συγκρίνει προπάντων τι προσφέρεται δίπλα του σε άλλες περιοχές της Κύπρου, είτε δήμους είτε και κοινότητες.
Πού βρίσκεται η Γεροσκήπου σήμερα; Είναι άραγε ένας προνομιούχος δήμος που μπορεί να συνεχίσει αμετάβλητα την πορεία του; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αποκλειστικά σχεδόν, η τουριστική βιομηχανία πρόσφερε και προσφέρει στο δήμο τους αναγκαίους πόρους για να συντηρεί μια δημοτική υπηρεσία και να παρέχει βασικές και σημαντικές υπηρεσίες στους δημότες, υποτίθεται σε καλύτερο επίπεδο παρά ένα χωριό. Είναι όμως αυτό από μόνο του αρκετό;
Πού ήταν η Γεροσκήπου, ποιες είναι σήμερα οι προοπτικές; Μετά από 26 χρόνια ο κάθε πολίτης δικαιούται να κρίνει την όλη πορεία και να καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα. Αν άξιζε τον κόπο η μετατροπή της Γεροσκήπου σε δήμο, αν οι τρεις δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια που πέρασαν ήταν δημιουργικοί ή αν απέτυχαν, πώς συγκρίνονται μεταξύ τους, πού οδήγησαν τελικά το δήμο Γεροσκήπου με τη δράση τους. Όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πάντα κρίνονται από το τελικό αποτέλεσμα. Σήμερα η Γεροσκήπου περνά την πιο δύσκολη φάση στη σύντομη ιστορία της σαν δήμος. Με εισοδήματα στο ναδίρ καταβάλλεται προσπάθεια να σωθεί, ό,τι μπορεί να σωθεί φυσικά. Η εξάρτηση της επιπλέον από τον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού ανατρέπει, υπό τις παρούσες συνθήκες, κάθε αναπτυξιακή προοπτική ενώ παράλληλα, η μια μετά την άλλη, οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπέμπουν κραυγές αγωνίας για την επιβίωσή τους.
Με αυτές τις συνθήκες, χωρίς άμεση και σωστή μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με κατρακύλα στα έσοδα, με υποτυπώδη στήριξη από το κεντρικό κράτος, με αποτυχία εξασφάλισης χρηματοδότησης και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με διατήρηση του κατακερματισμού υπηρεσιών που προσφέρονται στους δημότες, αν στόχος μας είναι μόνο να «σάσουμε» τους δικούς μας με καμιά θέση στο δήμο, αν στόχος είναι επίσης να καλύπτουμε ή να μονιμοποιούμε ή και να νομιμοποιούμε τις εξόφθαλμες παρανομίες, αν υπερισχύσει η αυτοπροβολή και το «εγώ», αν το ζητούμενο είναι να γίνουμε όλοι δήμαρχοι, τότε πολύ σύντομα, σε λίγα μόλις χρόνια από σήμερα, θα υπάρξει κατάρρευση της πλειοψηφίας των δήμων, μαζί και της Γεροσκήπου.
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.