Στην εκτίμηση ότι η Κύπρος καθίσταται ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ότι στις μέρες μας τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα παρατηρείται μια πολύ σημαντική ανάπτυξη και ποσοτική αύξηση στον αριθμό των φοιτητών στα Πανεπιστήμια μας, προέβη ο Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου .
Σε δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου που παρέστη στην σύγκληση της 28ης Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις αναφέρθηκε στην δέουσα προσοχή και σημασία που πρέπει να δώσουμε στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση στον τόπο μας.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως παρακολούθησε και την προηγούμενη συνέλευση της Συνόδου των Πρυτάνεων , σημειώνοντας το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την μεταξύ τους συνεργασία .
Πρόσθεσε δε, πως εκείνο που κάποτε ήταν οραματισμός σήμερα γίνεται πραγματικότητα, σημειώνοντας πως η Κύπρος καθίσταται ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Οι δυνατότητες , όπως είπε, είναι ακόμη πολύ περισσότερες και θα πρέπει σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια να κατακτήσουμε ακόμα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην Πανεπιστημιακά Εκπαίδευση, προσθέτοντας πως “υπάρχει χώρος”.
Ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Καθηγητής Παντελής Σκλιάς ανέφερε ότι η συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση της Συνόδου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την κυπριακή πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Είναι η πρώτη μετά την πανδημία, αλλά και η πρώτη που συγκαλείται εκτός της πρωτεύουσας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα, στην πόλη της Πάφου.
Σκοπός μας είναι τόσο να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας που προηγήθηκε, αλλά και να σχεδιάσουμε το επόμενο ακαδημαϊκό έτος με γνώμονα την ακαδημαϊκή αριστεία, την ποιότητα και το σεβασμό στα πρωτόκολλα υγείας, όπως είπε . Η συμμετοχή τόσο του ΥΠΑΝ όσο και της Προέδρου του Φορέα ΔΙΠΑΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για γόνιμη διαβούλευση και λήψη σημαντικών αποφάσεων, συμπλήρωσε.
Ο κ. Σκλιάς έστειλε με την ιδιότητα του ένα ξεκάθαρο αποτυπωμένο κάλεσμα προς την κυπριακή οικογένεια ότι η κυπριακή οικογένεια πρέπει να επισκεφτεί τα κυπριακά Πανεπιστήμια δημόσια και ιδιωτικά. Ο τόπος είπε που “το σύνολο των Πανεπιστημίων αντιμετώπισε την πανδημία, η υπευθυνότητα, η διαχείριση της κρίσης , το γεγονός ότι δεν χάθηκε ούτε μια ώρα διδασκαλίας , το γεγονός ότι το σύνολο της μαθησιακής διαδικασίας ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το ακαδημαϊκό χρονοδιάγραμμα” όπως αυτό είπε,” είχε αρχικά ανακοινωθεί στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα στους φοιτητές μας και στους γονείς”.
Αυτά είπε, αποτελούν έμπρακτα αποτελέσματα και δείκτες εμπιστοσύνης.
Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου, πέραν των μελών της Συνόδου, συμμετείχαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι, όπως ανέφερε ο κ.Σ κλιάς ο Εντιμότατος Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) κος Πρόδρομος Προδρόμου και η Πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), Καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη που αποτελούν θεσμικοί φορείς με τους οποίες ανέπτυξαν μια αγαστή συνεργασία κατά την διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα πολύπλοκης περιόδου.
Όλοι μαζί επανέλαβε, “ανταποκριθήκαμε, αναβαθμίσαμε την ποιότητα των σπουδών , συνεχίζουμε με δυναμισμό και αυξάνουμε τους φοιτητές από τρίτες χώρες , διευρύνουμε και δυναμώνουμε τις συνεργασίες μας με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης του Ηνωμένου Βασιλείου”.
Επιπρόσθετα ο κ. Σκλιάς ανέφερε πως όχι μόνο απλά περάσαμε τις δύσκολες εξετάσεις με επιτυχία αλλά στην πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί αυτό το ώριμο υπόβαθρο που απαιτείται σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες , έτσι ώστε είπε, να ανταποκριθούμε με τρόπο ενδελεχή ώριμο και αποτελεσματικό στις προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας.
Μεταξύ των σημαντικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης συνέχισε, έγινε αποτίμηση των διαδικασιών λειτουργίας των ακαδημαϊκών εργασιών καθώς και διεξαγωγής των τελικών εξετάσεων του ακαδημαϊκού έτους από τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα ως συνέπεια της κρίσης της πανδημίας και συζητήθηκε ο προγραμματισμός και η μέθοδος διεξαγωγής μαθημάτων και εξετάσεων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.