Εκτενείς προτάσεις και εισηγήσεις για την Εθνική Στρατηγική Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων 2021-2018, παρέδωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος στον Πρόεδρο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Δρ Χρύσανθο Γεωργίου.
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από την επικεφαλής του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΗΚΟ, Αυγούστα Φακοντή είχαν σήμερα (23.06.20) μια παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Δρ Χρύσανθο Γεωργίου και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αρχής Κωνσταντίνο Στυλιανού.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, προέβη στην εξής δήλωση:
«Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι ένας κίνδυνος που απειλεί ολόκληρη την κοινωνία αλλά ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες μας. Για αυτό και ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε ότι η πολιτική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος πρέπει να εκσυγχρονίζεται καθώς διαπιστώνουμε κενά σε ότι αφορά την υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Για παράδειγμα θεωρούμε ότι οι δομές στήριξης και απεξάρτησης είναι ανεπαρκείς μέχρι ελλιπείς ή και καθόλου αποτελεσματικές. Είναι αδιανόητο ότι για την δίωξη του εγκλήματος και την επιβολή του νόμου δαπανούνται 45 ευρώ αλλά μόνο 1 ευρώ για την πρόληψη και την έρευνα»
«Και για όλους αυτούς τους λόγους το Δημοκρατικό Κόμμα έχει ετοιμάσει και καταθέσει δημόσια ένα πακέτο 100 προτάσεων για την αντιμετώπιση αυτού του πάρα πολύ σοβαρού προβλήματος της κυπριακής κοινωνίας και ευχαριστούμε την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, γιατί μας έχει βοηθήσει στην προετοιμασία των προτάσεων και αποτελεί την αρχή ενός διαλόγου, η δική της συμβολή, σε ό,τι αφορά την αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες, την κοινωνία των πολιτών για να μπορέσουμε να συνδιαμορφώσουμε τις λύσεις που απαιτεί αυτή τη στιγμή, αυτή η μάστιγα της κοινωνίας μας.»
¨Σίγουρα πρέπει να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί αυτών των αρμόδιων αρχών που καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την πρόληψη και την έρευνα. Χωρίς την πρόληψη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, μόνο με τη δίωξη και την επιβολή του νόμου. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για τη διαπαιδαγώγηση του κόσμου, ενδεχομένως θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της παιδείας, για αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο πρόληψης. Υπάρχουν επίσης νομοθεσίες που πρέπει να εκσυγχρονιστούν και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει συγκεκριμένες εισηγήσεις από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία μας για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το κάπνισμα, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία, πρέπει να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του αλκοολισμού και για τις παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες πρέπει να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του φλέγοντος αυτού ζητήματος.»