Ο δικηγόρος Άγις Γεωργιάδης, ο πρώτος Κύπριος – μέλος του London Court of International Arbitration επεξηγεί ποιος είναι ο ρόλος του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας του Λονδίνου και για ποιο λόγο είναι σημαντική η εκλογή του για την Κύπρο.
To LCIA είναι κέντρο διαχείρισης διεθνών διαιτησιών και άλλων διαδικασιών επίλυσης διαφορών. Εδρεύει στο Λονδίνο και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ινστιτούτα διαιτησίας παγκοσμίως. Λειτουργεί με τρία διοικητικά σώματα. Ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει Διοικητικό Συμβούλιο που χειρίζεται τα εταιρικά του θέματα. Η καθημερινή διαχείριση των υποθέσεων γίνεται από τη Γραμματεία. Το Δικαστήριο (LCIA Court) – του οποίου πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης έγινε μέλος – επίσης επιτελεί διοικητικό ρόλο, αφού είναι το αρμόδιο όργανο, μεταξύ άλλων, για διορισμό διαιτητών και καθορισμό της αμοιβής τους.
Διαιτησία είναι η επίλυση διαφορών από διαιτητή, δηλαδή από πρόσωπο που επιλέγεται από τους διάδικους για να αποφασίσει τη μεταξύ τους διαφορά. Ενώ παλαιότερα υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί στα θέματα που μπορούσαν να παραπεμφθούν σε διαιτησία, σταδιακά όλα και περισσότερα θέματα κατέστησαν διαιτητεύσιμα. Σήμερα, οι διεθνείς διαφορές, περιλαμβανομένων εμπορικών, ενεργειακών, κατασκευαστικών και επενδυτικών διαφορών, κατά κανόνα επιλύονται με διεθνή διαιτησία. Αυτό οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, όμως καθοριστικό σημείο αναφοράς υπήρξε η Σύμβαση της Νέας Υόρκης του 1958.
Η επιλογή των διαιτητών γίνεται συνήθως από άλλους επαγγελματίες του χώρου. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με αυτό τον τομέα να έχει σοβαρή παρουσία και αναγνώριση στον διεθνή χώρο. Αυτό μπορεί να το πετύχει με διάφορους τρόπους. Το αυτονόητο είναι η επικουρική συμμετοχή σε διαιτησίες με άλλους, πιο έμπειρους επαγγελματίες. Όμως είναι επίσης πολύ σημαντική η συμμετοχή σε συνέδρια και η δημοσίευση άρθρων σε διεθνή έντυπα.
Σήμερα, η διαιτησία είναι αρκετά διαδεδομένη στην Κύπρο, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Από τον καιρό που ασκώ το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο, έχω γνωρίσει αρκετούς αξιόλογους και έντιμους επαγγελματίες που ασχολούνται στην Κύπρο με τη διαιτησία ως δικηγόροι, διαιτητές ή πραγματογνώμονες. Κατά την άποψή μου η διαιτησία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετές άλλες κατηγορίες υποθέσεων, τόσο τοπικών όσο και διεθνών. Ειδικά σε εταιρικές, εμπορικές, τραπεζικές και ασφαλιστικές διαφορές, πιστεύω ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί οι δυνατότητες της διαιτησίας. Αυτό μάλλον οφείλεται σε ελλιπή ενημέρωση του επιχειρηματικού και δικηγορικού κόσμου για τη διαιτησία και τις άλλες μεθόδους εξωδικαστηριακής επίλυσης διαφορών.