Μηνύματα προστασίας της βιοποικιλότητας έστειλε από την παραλία της Γεροσκήπου η Επίτροπος Περιβάλλοντος στο πλαίσιο εκδήλωσης που παρέστη με την παρουσίαση δύο οικολογικών καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων στην παραλία από τους Δ. Γεροσκήπου, Δημοτικά Σχολεία, και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.
Στην παραλία της Γεροσκήπου, έγινε το πρωί η παρουσίαση δύο οικολογικών καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων στα πλαίσια της περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου. Η λιτή εκδήλωση έγινε στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Κλέλιας Βασιλείου, του Δήμαρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου αλλά και εκπροσώπων του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ .
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου σε δηλώσεις της, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα περιβάλλοντος και παγκόσμια ημέρα ως υπέροχη ημέρα, ειδικά φέτος, όπως είπε, που είναι αφιερωμένη στην βιοποικιλότητα .
Μια από τις ιδιαίτερες μέρες, συνέχισε, αφού, όπως εξήγησε, τα εγκαίνια των καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκαν σε μια οικολογική παραλία, αυτή της Δημοτικής παραλίας της Γεροσκήπου. Πρόσθεσε δε, πως επιτελέστηκε μια εξαιρετική δουλειά από τον Δήμο Γεροσκήπου και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ που αποτελεί μια σπουδαία περιβαλλοντική οργάνωση .
Με τη φοβερή δουλειά που γίνεται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ στις παραλίες, στις ακτές, για τα παράκτια οικοσυστήματα και όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλλεται μέσω της ανακύκλωσης και ακολούθως της επαναχρησιμοποιήσης, εξετάζουμε πως προστατεύουμε την βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που επιστρέφονται στην καθημερινότητα μας.
Είτε το ξέρουμε , είτε δεν το ξέρουμε, είτε το βλέπουμε, είτε δεν το βλέπουμε, η προσπάθεια μας, είπε η κ. Βασιλείου, πρέπει να είναι εντατική για να είμαστε πιστοί σε αυτό που λέμε αγαπούμε και προστατεύουμε το περιβάλλον.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, ανέφερε πως ο Δήμος Γεροσκήπου δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανακύκλωση για αυτό παρουσίασαν δύο έργα καλλιτεχνικού και οικολογικού χαρακτήρα στην παραλιακή αναβαθμισμένη περιοχή της Γεροσκήπου.
Πρόσθεσε πως για την υλοποίηση των δύο αυτών έργων ο Δήμος Γεροσκήπου συνεργάστηκε με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και τα δημοτικά σχολεία Γεροσκήπου, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της εικαστικού Έλενας Δανιήλ και αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού του Δήμου για παρόμοιες δράσεις, όπως είπε .
Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ Ξένια Λοιζϊδου ανέφερε πως σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος αλλά δεν είναι γιορτή αλλά κραυγή, κατά την έκφραση της .Αυτό σημείωσε, “θέλουμε να δώσουμε από την Γεροσκήπου, μια κραυγή , έναν συναγερμό, γιατί ο πλανήτης μας είναι άρρωστος, γιατί η βιοποικιλότητα έχει διαλυθεί σε πολλά μέρη του κόσμου”.
Σήμερα συνέχισε, φωνάζουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής, και μοντέλο ανάπτυξης και αυτό γίνεται με συνέργειες και σωστές πολιτικές”. Eξέφρασε την υπερηφάνειά της για την συνεργασία της με τον Δήμο Γεροσκήπου για ακόμη μια φορά , αφού όπως είπε, είναι από τους πρωτοπόρους Δήμους στα θέματα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας .
Πρόσθεσε πως το καινοτόμο αυτό έργο, η εικαστική παρέμβαση, αφορά στην πρώτη κατασκευή ένα τεράστιο «Ψάρι που τρώει πλαστικά& τενεκεδάκια» και αποτελεί μια χρηστική εικαστική παρέμβαση στον χώρο. Διαθέτει μια οπή, εκεί που παραδοσιακά βρίσκεται το στόμα του ψαριού, και καλεί τον κόσμο να το ταΐσει, ρίχνοντας μέσα ανακυκλώσιμα σκουπίδια.
Στην ουσία, λειτουργεί, όπως είπε, σαν ένας τεράστιος κάδος απορριμμάτων, που πέρα από τον εικαστικό χαρακτήρα που εξυπηρετεί, συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό των θαλάσσιων σκουπιδιών. Όταν πλέον θα έχει γεμίσει αρκετά «το στομάχι» του ψαριού, το περιεχόμενο του θα μαζεύεται από τα συνεργεία του Δήμου και θα μεταφέρεται στο Πράσινο Σημείο Γεροσκήπου για ανακύκλωση!
H μεταλλική κατασκευή είναι φτιαγμένη από τον Αντώνη Μένοικο.
Η δεύτερη κατασκευή, πρόσθεσε , είναι μια χαρούμενη χρωματιστή ομπρέλα φτιαγμένη από χιλιάδες πλαστικά καπάκια και αποτελεί το αποτέλεσμα συνεργασίας της εικαστικού Έλενας Δανιήλ με τα παιδιά της Ε΄ Τάξης και την εκπαιδευτικό Πωλίνα Κίτσιου του Δημοτικού Σχολείου Γεροσκήπου Β’.
Η φιλοσοφία πίσω από τις κατασκευές, συνέχισε η κ. Λοιζϊδου, είναι η συμμετοχή των επισκεπτών της παραλίας στο να περιοριστεί δραστικά η εναπόθεση των πλαστικών απορριμμάτων στην αμμουδιά ή ακόμη χειρότερα και μέσα στην ίδια την θάλασσα.
Από την πλευρά της η Έλενα Δανιήλ εικαστικός αναφερόμενη στα δύο οικολογικά έργα είπε πως αυτά κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με τα Δημοτικά Σχολεία της Γεροσκήπου και ιδιαίτερα με το Β’ Δημοτικό της Γεροσκήπου.
Η διαδικασία συνέχισε που αποτελεί έναν ευχάριστο τρόπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μικρών αλλά και οικολογικής υπενθύμισης των μεγάλων καθώς ο καθένας ξεχωριστά αλλά και συλλογικά, οφείλουμε να βρούμε τρόπους ώστε να υιοθετήσουμε έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής, άρχισε πολύ νωρίς. Ωστόσο λόγο του κορωνοϊού υπήρξε, όπως παρατήρησε, κάποια καθυστέρηση.
Τον σκοπό μας κατέληξε η κ. Δανιήλ , τον πετύχαμε.