Στον Ιερό Ναό τής του Χριστού Γεννήσεως στη γενέτειρά του Τάλα, παρέστη σήμερα, Κυριακή των Πατέρων τής Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, προκειμένου να τελέσει το μνημόσυνο τού αοιδίμου πατρός του Αντωνίου.
Του συλλειτούργου που προηγήθηκε προέστη ο Καθηγούμενος τής Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννης συλλειτουργούντων κληρικών της Αρχιεπισκοπής και του εφημερίου τού ναού.
Στο Κοινωνικό κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Μακαριώτατος, ο οποίος αφορμώμενος από το χωρίο του σημερινού Ευαγγελίου «Πάτερ ἅγιε, τήρησον αὐτοὺς ἐν τῷ ὀνόματί σου, οὕς δέδωκάς μοι, ἵνα ὦσιν ἕν καθὼς ἡμεῖς», ανέφερε τα εξής:
«Ο Κύριος, αδελφοί μου, λίγο προ του Πάθους Του, απεσύρθη και προσευχήθηκε προς τον Θεό Πατέρα και έκανε μία δραματική έκκληση προς τον Ουράνιο Πατέρα μας· να φυλάξει τους μαθητές Του και διά των μαθητών όσους θα πιστεύσουν στον Σωτήρα Χριστό, γιατί επιστρέφοντας μετά την Ανάληψή Του προς τον Πατέρα, η απομάκρυνση των ανθρώπων από τον Θεό, θα ήταν εύκολη.
Διότι ο άνθρωπος, ζώντας μέσα στην αμαρτία, είναι πολύ δύσκολο να σταθεί χωρίς τη δύναμη του Θεού. Και ο Χριστός παρακαλούσε τον Πατέρα να τους σκεπάσει και να τους κρατήσει ενωμένους με την πίστη. Η απομάκρυνση τού ανθρώπου από τον Θεό είναι αμαρτία κι ο άνθρωπος μακρυά από τον Θεό ζει στην κόλασή του. Ενώ όταν είναι ενωμένος με τον Θεό βιώνει μέσα του την Βασιλεία τού Θεού, ζει τον Παράδεισο τού Θεού.
Αυτή ήταν η έκκληση που έκανε ο Χριστός προς τον Πατέρα. Διότι εμείς οι άνθρωποι δυστυχώς χαρακτηριζόμαστε από τη διάσπαση.
Και ακριβώς σήμερα, που εορτάζουμε τους πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και την καταδίκη τού αρειανισμού, βλέπουμε πως από τους πρώτους κιόλας αιώνες ο ίδιος ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό, απομακρυνόμενος πρώτα από τον ίδιο τον συνάνθρωπό του, την εικόνα τού Θεού. Δεν αντικρύζουμε τον συνάνθρωπο ως αγαπητό αδελφό, αλλά ως εχθρό.
Η πρώτη και κυρία αποστολή τού ανθρώπου μέσα στην επίγεια πορεία του είναι αφού αγαπήσει πρώτα τον Θεό, έπειτα να κενωθεί για την αγάπη τού συνανθρώπου του, που είναι εικόνα τού Θεού.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Χριστός έκανε την έμπονη αυτή έκκληση προς τον Πατέρα Του να μείνουν οι μαθητές του ενωμένοι, καθότι έπειτα θα ήταν οι ηγέτες της Εκκλησίας, οι ηγέτες τού λαού τού Θεού και μόνο ενωμένοι ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Χριστοῦ θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αποστολή τους για τον ευαγγελισμό των εθνών.
Για αυτό, αγαπητοί μου, η Εκκλησία πάντοτε διδάσκει την ταπείνωση, προκειμένου να μένουν ενωμένοι μεταξύ τους οι πιστοί. Αν ο άνθρωπος δεν αποβάλει τον εγωισμό και εγκολπωθεί την ταπείνωση, θα μένει πάντα μακρυά από τον Θεό και τους συνανθρώπους του.
Αυτή την αδιαίρετη ένωση του Τριαδικού μας Θεού την παρουσίασε πολύ εύστοχα ο δικός μας άγιος, ο ταπεινός και αγράμματος αλλά σοφός κατά Θεόν Σπυρίδων, ο οποίος αφού σηκώστηκε, τέλεσε το θαύμα με το κεραμίδι, το οποίο ευθέως χωρίστηκε στα τρία συστατικά του, χώμα, νερό και φωτιά.
Έχοντας, λοιπόν, αδελφοί μου, υπ’ όψιν ότι ο Θεός ευαρεστείται ἐν τῇ ἑνότητι ἡμῶν, τότε πάντοτε θα αγωνιζόμαστε να είμαστε πάντοτε αγαπημένοι με όλους ώστε να έχουμε μέσα μας την χαράν του Κυρίου πεπληρωμένην, η οποία θα μας γεμίζει και θα μας χαρίζει την πληρότητα ζωής. Αμήν».
Ακολούθως, πριν την απόλυση, ο Μακαριώτατος προέστη του μνημοσύνου του πατρός του.