Συγκρατημένη αισιοδοξία για ανάκαμψη της οικονομίας – Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στην χώρα μας θα είναι αναπόφευκτες
Oι βουλευτές της Επαρχίας Πάφου Κώστας Κωνσταντίνου του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Φακοντής του ΑΚΕΛ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης του ΔΗΚΟ, και Ηλίας Μυριάνθους του Κ.Σ. ΕΔΕΚ τοποθετήθηκαν σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως η Πολιτεία και το Κράτος έλαβαν καθοριστικά μέτρα.
Κ. Κωνσταντίνου: Καθοριστικά τα μέτρα που έλαβε το Κράτος και η Πολιτεία Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πάφου και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας Κώστας Κωνσταντίνου σε δηλώσεις του στον “T” ανέφερε πως τα αποτελέσματα από μόνα τους μιλούν, σημειώνοντας πως έγκαιρα η Πολιτεία και το Κράτος πήραν μέτρα τα οποία ήταν καθοριστικά για να είμαστε σήμερα σε μια κατάσταση πλήρoυς ελέγχου.
Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως τα μέτρα ήταν σκληρά και επώδυνα για πολύ κόσμο και όλο τον πληθυσμό, ενώ χαρακτήρισε τις οικονομικές επιβαρύνσεις και επιπτώσεις τεράστιες. Αυτό ωστόσο που προέχει πάνω από όλα, σημείωσε, είναι η δημόσια υγεία και μετά ακολουθούν άλλες διαδικασίες χαλάρωσης μέτρων για να δοθεί το δικαίωμα της επανεκκίνησης της οικονομίας. Σίγουρα είπε, η αυριανή ημέρα δεν θα είναι η χθεσινή, προσθέτοντας πως χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία . Ανέφερε ακόμη, πως οι χαλαρώσεις θα πρέπει να γίνονται με φειδώ και αυτοπειθαρχία , αυτοέλεγχο του καθενός και πιστή τήρηση των μέτρων που θα συνοδεύουν τις χαλαρώσεις για να μην επανέρθουμε στα ίδια που θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα σε περίπτωση επιστροφής. Επιπρόσθετα ο κ. Κωνσταντίνου ευχαρίστησε τους ιατρούς το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό για την προσπάθεια που κατέβαλαν να στηρίξουν τους ασθενείς και γενικότερα την δημόσια υγεία. Επαίνεσε όλους όσους είχαν ρόλο και ευθύνη και τα έφεραν σε πέρας.
Την ίδια στιγμή τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται με ευθύνη του καθενός για τους εαυτούς μας, τους δίπλα μας και τον υπόλοιπο κόσμο, κατέληξε.
Α. Φακοντής: Το δημόσιο σύστημα υγείας, έχει αποδυναμωθεί, δοκιμάστηκε αλλά άντεξε… Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέας Φακοντής ανέφερε πως ολόκληρη η ανθρωπότητα μαστίζεται εδώ και μήνες από την πανδημία covid- 19 μεταξύ αυτών και η Κύπρος, η δική μας χώρα. Το δημόσιο σύστημα υγείας, συνέχισε, λόγω των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης Αναστασιάδη , έχει αποδυναμωθεί, δοκιμάστηκε αλλά άντεξε.
Εκτίμησε ωστόσο, πως ο δημόσιος τομέας υγείας θα πρέπει να ενισχυθεί τόσο σε έμψυχο ανθρώπινο προσωπικό, όσο σε ιατρικό εξοπλισμό αλλά και σε κτιριακές υποδομές, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει στον απλό άνθρωπο αλλά και στους ασθενείς. Είπε ακόμη, πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προς την σωστή κατεύθυνση, και εκτίμησε πως προς αυτό έχουν συμβάλει ιδιαίτερα οι επαγγελματίες υγείας , που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, οι ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι με τις συμβουλές τους βοήθησαν την κυβέρνηση για να λάβει τα αναγκαία μέτρα, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση που εφάρμοσε έστω και λίγο καθυστερημένα τις προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής. Ακόμη συνέχισε, τα κόμματα τα οποία και αυτά συνέβαλαν με τις δικές τους προτάσεις στο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και τέλος ο κόσμος ο οποίος άντεξε αυτή την σκληρή δοκιμασία των περιοριστικών μέτρων και συνεργάστηκε για την εφαρμογή τους.
Σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας ο κ. Φακοντής ανέφερε πως ανά το παγκόσμιο είναι σημαντικές . Ωστόσο στην Κύπρο, εκτίμησε, λόγω των αποφάσεων που λήφθηκαν και των μέτρων και της πειθαρχίας του κόσμου γενικότερα, καταφέραμε, όπως είπε, “να αντιμετωπίσουμε την επέκταση των επιπτώσεων σε ένα ικανοποιητικό βαθμό”.
Tην ίδια στιγμή συνέχισε, οι επιπτώσεις του εγκλεισμού είναι σημαντικές, προσθέτοντας πως έχουν στερηθεί ανθρώπινα δικαιώματα.
Ακολούθως χαιρέτησε την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων , σημειώνοντας πως αυτό από μόνο του δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αφού θα πρέπει όλοι μας να πειθαρχήσουμε , να μην ξεφύγουμε από την τήρηση των σωστών κανόνων υγιεινής ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε και στο δεύτερο στάδιο περισσότερων ελευθεριών και μεγαλύτερης δραστηριοποίησης των οικονομικών τομέων. Έτσι πρόσθεσε, η επανεκίνηση της οικονομίας να γίνει ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Σε σχέση με την επόμενη ημέρα ο κ. Φακοντής είπε πως με την συνεργασία όλων αν εισακουστούν και εφαρμοστούν οι θέσεις της Επιστημονικής Ομάδας και εάν δεν ασκηθούν πιέσεις προς την κυβέρνηση να ξεφύγει από την τήρηση των θέσεων της Επιστημονικής Ομάδας , ακόμη συνέχισε, με την σωστή εφαρμογή των διαφόρων σταδίων και τη πιστή τήρηση από πλευράς του κόσμου, θα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, κατέληξε.
Χ.Πιττοκοπίτης: Κράτος και Πολιτεία αντιμετώπισαν επιτυχώς την κατάσταση της πανδημίας O βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε πως παρόλο που μιλούμε για πρωτόγνωρες και πρωτοφανείς καταστάσεις χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εμπειρία ή προδιαγραφές αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου , εντούτοις εκτίμησε, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το Κράτος και η Πολιτεία έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς την όλη κατάσταση εξού και τα θετικά αποτελέσματά που ανακοινώνονται από την Επιδημιολογική Επιτροπή.
Ο κ. Πιττοκοπίτης συνεχάρη την επιστημονική ομάδα η οποία συνεργάζεται και συμβουλεύει τον ΠτΔ και το υπουργικό συμβούλιο, αλλά εξέφρασε ακολούθως και την απεριόριστη αγάπη και εκτίμηση του στους “στρατιώτες της πρώτης γραμμής” που είναι οι επαγγελματίες υγείας, αφού η αξία των οποίων , όπως είπε, αποδείχτηκε περίτρανα αυτή την δύσκολη περίοδο που πέρασε και διέρχεται ο λαός μας. Ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι έχουν αναδειχθεί οι αδυναμίες και στρεβλώσεις, όσον αφορά το σύστημα υγείας. Εμείς συνέχισε, ως Δημοκρατικό κόμμα εκτιμούμε ότι θα έπρεπε να υπάρξει στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ούτως ώστε, να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο ανταγωνιστικό πεδίο με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Ευχόμεθα, είπε ο κ. Πιττοκοπίτης , τα “παθήματα” να γίνουν “μαθήματα” και ότι έστω και εκ των υστέρων, θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Είπε ακόμη ,πως έχει διαφανεί η αναγκαιότητα του δημόσιου τομέα και στα θέματα της υγείας, σημειώνοντας πως κάποιες ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδέες που επικρατούν προς την κυβερνητική παράταξη να αναθεωρηθούν .
Χαρακτηριστικά ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε, πως δεν μπορεί μια κοινωνία, σήμερα να επιβιώσει χωρίς έναν δυνατό δημόσιο τομέα, είτε αυτός είναι η δημόσια υπηρεσία, είτε αυτός είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε πως το μεγάλο στοίχημα από τούδε και στο εξής είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και ειδικότερα του τουριστικού και επισιτιστικού τομέα.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου τόνισε, υπό την ιδιότητα του ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής ότι είναι με απογοήτευση και αγανάκτηση που πληροφορήθηκαν από τον Υπουργό Γεωργίας την απόσυρση από την Βουλή του τροποποιητικού νομοσχεδίου για σφαγή αμνοεριφίων και διάθεση τους τόσο στην ντόπια αγορά όσο και για εξαγωγή στο γειτονικό Ισραήλ. Η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου ήταν αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, των κινητοποιήσεων όλων των Αγροτικών Οργανώσεων και των ομάδων κτηνοτρόφων, για να εξευρεθούν νέες αγορές κρέατος λόγω της μειωμένης ζήτησης η οποία οφειλόταν στην αναστολή λειτουργίας της τουριστικής και επισιτιστικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα 3500 οικογένειες ποιμνιοτρόφων να βρεθούν προ του φάσματος της οικονομικής εξαθλίωσης και καταστροφής. Σημείωσε δε, πως το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Γεωργίας υπό την μορφή του κατεπείγοντος και προωθήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 Απριλίου 2020.
Όπως είναι γνωστό, μετά από αίτημα του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων η πλειοψηφία της Βουλής, διαφωνούντων των Βουλευτών του ΔΗΚΟ και ακόμη δυο συναδέλφων της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης, απεφάσισε, σημειώνει ο κ. Πιττοκοπίτης, αναβολή της απόφασης για μια εβδομάδα όπως χαρακτηριστικά είχε λεχθεί. Δυστυχώς αντί το νομοσχέδιο να οδηγηθεί, όπως είχε αποφασισθεί στην ολομέλεια της Βουλής, εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία προσυνεννόηση/διαβούλευση ο Υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε την επιτροπή Γεωργίας σε τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 24 του Απριλίου, ότι είχε ήδη αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία τον ενημέρωσε ότι το αποσύρει. Ώς Βουλευτές του ΔΗΚΟ, μέλη της Επιτροπής Γεωργίας υιοθετούμε πλήρως την κοινή καταδικαστική ανακοίνωση, την οποία εξέδωσαν οι Αγροτικές Οργανώσεις για την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου από τον Υπουργό Γεωργίας. Θεωρούμε αναφέρει ακόμη, ότι η ενέργεια του Υπουργού Γεωργίας πλήττει καίρια τον αγροτικό τομέα της πατρίδας μας και οδηγεί προς την καταστροφή τις 3500 οικογένειες των κτηνοτρόφων μας. Ο κ. Πιττοκοπίτης κάλεσε τον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως παρέμβει άμεσα και πάρει όλα τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για τη διάσωση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μας όπως είναι η Γεωργία και η Κτηνοτροφία.
Η. Μυριάνθους: Ορθά διαχειρίστηκε το θέμα της πανδημίας covid- 19 το Κράτος Αναμφίβολα αν κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής συγκρίνει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην Κύπρο και στο εξωτερικό θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ως κράτος έχουμε χειριστεί και διαχειριστεί ορθά το πρόβλημα αυτό, εκτίμησε ο βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους. Είναι όμως παραδεκτό σημείωσε ,”χωρίς φυσικά να μειώνει την σημασία του ορθού χειρισμού του προβλήματος ,ότι στην αρχή είχαμε βρεθεί σε κάποιο βαθμό απροετοίμαστοι , με αποτέλεσμα να δούμε στα δημόσια νοσοκομεία μια εικόνα παρατεταμένου πανικού και αποδιοργάνωσης”.
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της πανδημίας ο κ. Μυριάνθους ανέφερε πως οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι πάρα πολλές , τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές, όπως είπε, σημειώνοντας πως δυστυχώς, αυτές αναμένεται να διαρκέσουν για αρκετό καιρό μετά την παρέλευση και εξαφάνιση του κορωνοιού. Σαν Κράτος συνέχισε, ζήσαμε όλοι στο πετσί μας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τα τραπεζικά κουρέματα από το 2013 .Παρόλα αυτά ανασυνταχθήκαμε και καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και να μπούμε πέντε χρόνια μετά σε πορεία ανάκαμψης . Αυτή την φορά σημείωσε, όμως το πρόβλημα είναι διαφορετικό γιατί η πανδημία έχει πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη και οι επιπτώσεις επηρεάζουν όλους . Ως εκ τούτου οι συνεπακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις από την σημερινή υγειονομική κρίση είναι παγκόσμιου επιπέδου και δεν περιορίζονται μόνο σε κάποιες χώρες όπως στην προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως είπε . Αυτό κατά συνέπεια εκτίμησε ο κ. Μυριάνθους, περιορίζει τις επιλογές μας ως Κράτος ,στο να βρούμε γρήγορες και αποδοτικές λύσεις που θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας μας . Όσον αφορά την επόμενη ημέρα είπε πως οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στην χώρα μας θα είναι αναπόφευκτες. Παρόλα αυτά θα πρέπει να δούμε μέσα από την εμπειρία της κρίσης τα τελευταία χρόνια πώς μπορούμε να ανασυνταχθούμε και τι ενέργειες μπορούμε να κάνουμε, σε συνδυασμό και στα πλαίσια που μας καθορίζει η Ευρωπαϊκή ένωση . Το γεγονός ότι αρκετές μεγάλες χώρες της ΕΕ έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία ,αυτό από μόνο του δημιουργεί μια ισχυρή φωνή αλλά και πίεση για την λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Σίγουρα σημείωσε, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο κάποιες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία φέρουν τις δικές τους ενστάσεις.Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα, η κρίση της πανδημίας να μην εξελιχθεί και σε κρίση της ΕΕ και οι λύσεις που θα εξευρεθούν να λειτουργήσουν καταλυτικά υπέρ όλων των Ευρωπαίων πολιτών και όχι μόνο κάποιων οικονομικών συμφερόντων .
Ερωτηθείς τι πρέπει να προσέξουμε και σε ποίες ενέργειες πρέπει να προβούμε ο κ. Μυριάνθους είπε πως για όσο χρόνο κρατεί η πανδημία και για όσο χρόνο δεν θα υπάρχει εμβόλιο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα , η παγκόσμια οικονομία θα βρίσκεται υπό περιορισμό και ίσως κάποιες χώρες να βρίσκονται στον αναπνευστήρα. Σαν κράτος απαραίτητα επιβάλλεται τόνισε, “να είμαστε σε εγρήγορσή για πιθανή επανεμφάνιση του προβλήματος και σίγουρα τα μέτρα προστασίας είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται στον βαθμό που θα κρίνουν οι ειδικοί”. Πέραν τούτου σημείωσε, θα πρέπει να δούμε πώς αξιοποιούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε πιο βαθμό μπορούμε σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη να περάσουμε μέτρα δημοσιονομικής σημασίας που να επιτρέψουν την εφαρμογή μια αναβαθμισμένης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.
Παράλληλα θα πρέπει συνέχισε ο κ. Μυριάνθους, να στηρίξουμε άμεσα τις επιχειρήσεις τόσο μέσα από επιδοτούμενα κρατικά προγράμματα όσο και μέσα από μέτρα που θα ευνοούν τραπεζικούς δανεισμούς ,οι οποίοι όμως να μην οδηγούν σε στραγγαλισμό των επιχειρήσεων αυτών . Επίσης τόνισε είναι σημαντικό όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκαν οι ειδικοί που ήρθαν από την Τρόικα και ξεχάστηκαν ή καθυστέρησαν να προωθηθούν το ταχύτερο δυνατόν. Τρανταχτό παράδειγμα ανέφερε αποτελεί, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, της οποίας την σημασία της την είδαμε τώρα με την πανδημία και τους περιορισμούς που υπήρχαν. Παρόλα αυτά πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν όπως η μεταρρύθμιση στην δημόσια υπηρεσία ,στην τοπική αυτοδιοίκηση και πολλά άλλα, συμπλήρωσε.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα, όπως αυτή την φορά να γίνουμε σοφότεροι για το πόσο γρήγορα και πόσο ευέλικτα πρέπει να χειριζόμαστε κάποια καυτά ζητήματα, έστω και αν έχουν κάποιο πολιτικό κόστος, κατέληξε.