Συνεχίζουμε τη δημοσίευση των απαντήσεων του Προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από τα ΜΜΕ.
Πως σχολιάζεται το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν συνάδει με την απόφαση για διακοπή του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, την στιγμή που σε άλλες χώρες, με μεγαλύτερο πρόβλημα, διεξάγονται ή θα διεξαχθούν διοργανώσεις.
«Οι προσεγγίσεις των επιδημιολόγων στην κάθε χώρα καθορίζουν πως θα λειτουργήσουμε και όχι η επιδημιολογική εικόνα που εισπράττουμε ως κοινωνία. Προφανώς λαμβάνονται υπόψη οι υποδομές και οι δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά επαναλαμβάνω πως οδηγός είναι τα Διατάγματα και τα πρωτόκολλα που εγκρίνουν οι επιδημιολόγοι.
Στη Γερμανία υιοθετήθηκε πρωτόκολλο που κρίθηκε ότι μπορούσε να οδηγήσει τις ομάδες στην ποδοσφαιρική δράση, έστω και αν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ήταν χειρότερη από τη δική μας.
Στην δική μας περίπτωση, στη συνάντηση της 15ης Μαΐου στο Προεδρικό, μας έγινε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να αλλάξουν πριν από τις 9 Ιουνίου τα διατάγματα για μη χρήση των αποδυτηρίων και των γυμναστηρίων και δεν θα επιτραπούν οι προπονήσεις με επαφές μεταξύ των ποδοσφαιριστών.
Επίσης, οι επιδημιολόγοι επέμεναν στη θέση τους ότι θα έπρεπε να υπάρχει απόσταση δέκα μέτρων μεταξύ των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια της προπόνησης πριν από την ίδια ημερομηνία και πως, σε περίπτωση θετικού κρούσματος κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, όλη η ομάδα θα πρέπει να μπει σε καραντίνα για διάστημα δεκατεσσάρων ημερών.
Σε περίπτωση επανέναρξης του Πρωταθλήματος, οι αντίπαλες ομάδες που αγωνίστηκαν με την ομάδα στην οποία εντοπίστηκε κρούσμα, οι ποδοσφαιριστές τους θα έπρεπε επίσης να μπουν σε καραντίνα. Καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών, αντιλαμβάνεστε ότι θα συνεπαγόταν με διακοπή του Πρωταθλήματος, με όλες τις συνέπειες που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο».
Με ποιο σκεπτικό δεν υπήρξε υποβιβασμός από την Α’ στη Β’ Κατηγορία και την ίδια ώρα, ανήλθαν δύο ομάδες από τη Β’ στην Α’.
«Υπήρξε αίτημα από δώδεκα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΠ, σε σύνολο 17 μελών όπως λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και του γεγονότος ότι δεν ολοκληρώθηκαν τα πρωταθλήματα, αφού έλαβαν υπόψιν τους και τις βαθμολογίες την μέρα διακοπής των πρωταθλημάτων, γίνει αναδιάρθρωση στον τρόπο διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων. Με την εισήγηση αυτή συμφωνούσαν και τα 15 από τα 16 σωματεία της Β’ κατηγορίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, που είναι το αρμόδιο όργανο να πάρει αυτή την απόφαση συζήτησε διεξοδικά αυτό το θέμα, μετά που συζητήθηκε και στην άτυπη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ. Να σημειώσω πως, τα 15 από τα 17 μέλη της Γενικής Συνέλευσης ήταν σύμφωνα με αυτή την αναδιάρθρωση, κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αδικούνταν λιγότερα Σωματεία. Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε αυτή την απόφαση σχεδόν ομόφωνα αφού την ψήφησαν 18 από τα 20 μέλη του.
Επιπρόσθετα, η απόφαση αυτή θα είναι μόνο για μία περίοδο, την περίοδο 2020/2021 και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεσμεύτηκαν ότι δεν θα επαναφέρουν τέτοια εισήγηση την επόμενη χρονιά.
Από την στιγμή που διακόπηκαν τα Πρωταθλήματα, δεν θα υπήρχε απόφαση από την οποία δεν θα προέκυπταν «αδικημένοι» η «ευνοημένοι». Προσπαθήσαμε να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα μείωναν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον αριθμό των Σωματείων που ενδεχομένως να αδικούνταν από τις οποιεσδήποτε αποφάσεις.
Όσον αφορά την αύξηση των ομάδων στην Ά κατηγορία που προέκυψε από αυτή την απόφαση, σας υπενθυμίζω ότι διαφώνησα όταν τέθηκε το θέμα σε Έκτακτη Γενική Καταστατική Συνέλευση τον Αύγουστο του 2018. Το ότι έχει γίνει μια μικρή παρέκκλιση για πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς με τη λιγότερη ζημιά, είναι προς όφελος των Σωματείων και κατ’ επέκταση του Ποδοσφαίρου μας. Στις αποφάσεις που λήφθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, λαμβάνονται υπόψη πολλές παράμετροι που ο κόσμος σίγουρα δεν γνωρίζει.
Συστήνω να κάνουμε όλοι λίγη υπομονή και όταν ανακοινωθεί η δομή και ο τρόπος διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος όλοι θα κατανοήσουν ότι η απόφαση δεν πάρθηκε με σκοπιμότητες αλλά εξ
Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι ακόμα και να έλεγαν ΝΑΙ οι επιδημιολόγοι στο πρωτόκολλο πάλι θα βρίσκατε τρόπο να διακόψετε το πρωτάθλημα; Και επίσης για το γεγονός ότι αρκετοί θεωρούν προσχεδιασμένη υπόθεση και την αύξηση ομάδων;
«Αυτή είναι μια υποθετική ερώτηση, όμως, η απάντηση είναι όχι. Αν οι επιδημιολόγοι είχαν εγκρίνει τα κρίσιμα σημεία του Πρωτοκόλλου τα οποία έχω αναφέρει σε προηγούμενη απάντηση μου και κυρίως το θέμα με την ομαδική καραντίνα των δεκατεσσάρων ημερών, τότε, δεν θα υπήρχε κάποιος άλλος σοβαρός λόγος για μη επανέναρξη του Πρωταθλήματος. Επαναλαμβάνω πως ετοιμάσαμε ένα πλήρες και λειτουργικό πρωτόκολλο, στη βάση άλλων πρωτοκόλλων Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών οι οποίες επανήρχισαν τις διοργανώσεις τους.
Όσον αφορά την αύξηση των ομάδων, δεν ήταν μια προσχεδιασμένη απόφαση αφού δεν υπήρχε τέτοιο θέμα πριν την πανδημία αλλά, ήταν μια ανάγκη που προέκυψε μέσα από τις ειδικές συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. Η διακοπή των διοργανώσεων, προκάλεσε πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε με αποφάσεις οι οποίες, μπορεί να μην είναι αρεστές σε κάποιους, όμως τις θεωρούμε ωφέλιμες, βάσει των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί.
Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια απόφαση που έχει ισχύει μόνο για την επόμενη περίοδο μετά από αίτημα 12 από τα 17 μελών της γενικής συνέλευσης και με την οποία, ήταν σύμφωνα τα 15 από τα 17 μέλη της Γενικής Συνέλευσης και ψήφισαν υπέρ τα 18 από τα 20 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι που στείλατε στην UEFA ως αιτιολογία για την διακοπή του πρωταθλήματος;
«Ο φάκελος προς την UEFA είναι στο τελικό στάδιο ετοιμασίας του και θα αποσταλεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Οι λόγοι της διακοπής που θα κοινοποιήσουμε προς την UEFA, είναι κατά βάση αυτοί που αναφέραμε και στην ανακοίνωση μας για διακοπή του Πρωταθλήματος. Δηλαδή, η υγεία όλων των εμπλεκομένων, η μη υιοθέτηση του ποδοσφαιρικού Πρωτοκόλλου από τους επιδημιολόγους, ο μη ικανοποιητικός χρόνος και τρόπος των ομάδων για προετοιμασία για την επόμενη χρονιά καθώς και το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας των ομάδων».
Τι εξυπηρετεί η αύξηση των ομάδων από την στιγμή που διακόπηκε το πρωτάθλημα και ποιοι θα είναι από το νέο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα οι κανονισμοί για τους αγώνες με παράξενη στοιχηματική δραστηριότητα; Διευκρινίστε μας επίσης το εξής. Οι ομάδες που ανεβαίνουν από την β΄ στην α΄ κατηγορία και ήταν χρεωμένες με εμπλοκή τους σε αγώνες με παράξενη στοιχηματική δραστηριότητα θα κουβαλάνε τις ποινές τους ή θα τις διαγράψετε; Το νέο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Χωρίς να αλλάξουν οι υποδομές των γηπέδων, αποδυτήρια και άλλοι χώροι, μπορεί να αρχίσει και να ολοκληρωθεί κανονικά; Στα ΜΚΔ είναι έντονη η αντίδραση των φιλάθλων, ακόμα και των ομάδων που υποστήριξαν τη διακοπή. Γίνεται ξεκάθαρο ότι η καχυποψία μίας μεγάλης μερίδας κόσμου εντείνεται και το ποδόσφαιρο μας θα περάσει δύσκολες στιγμές αν δεν βρείτε τρόπο να πείσετε για κάτι διαφορετικό. Σας αγγίζει το θέμα αυτό και αν ναι, τι σκέφτεστε να κάνετε για να αλλάξετε το αρνητικό συναίσθημα των φιλάθλων;
«Όσον αφορά την αύξηση των ομάδων, υπήρξε αίτημα από δώδεκα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΠ, σε σύνολο δεκαεπτά μελών, όπως λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και του γεγονότος ότι δεν ολοκληρώθηκαν τα πρωταθλήματα, αφού έλαβαν υπόψιν τους και τις βαθμολογίες την μέρα διακοπής των πρωταθλημάτων, να γίνει αναδιάρθρωση στον τρόπο διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων. Με την εισήγηση αυτή συμφωνούσαν και τα 15 από τα 16 σωματεία της Β’ κατηγορίας.
Τα 15 από τα 17 μέλη της Γενικής Συνέλευσης ήταν σύμφωνα με αυτή την αναδιάρθρωση, κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αδικούνταν λιγότερα Σωματεία. Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε αυτή την απόφαση σχεδόν ομόφωνα αφού την ψήφησαν 18 από τα 20 μέλη του. Προσπαθήσαμε να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα μείωναν τα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον αριθμό των Σωματείων που ενδεχομένως να αδικούνταν από τις οποιεσδήποτε αποφάσεις.
Παρά το γεγονός ότι οι Πειθαρχικοί κανονισμοί της ΚΟΠ για αγώνες με έντονη στοιχηματική δραστηριότητα στην Α’ Κατηγορία είναι ήδη αποτρεπτικοί και μάλιστα, έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν από την UEFA ως παράδειγμα προς μίμηση, είναι στα πλάνα μας κάποιες διαφοροποιήσεις προκειμένου να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί. Το ίδιο ισχύει και για τη Β’ Κατηγορία. Όσον αφορά τις ποινές που μεταφέρονται, καμιά ποινή δεν πρόκειται να διαγραφεί. Εκεί όπου ο κανονισμός προβλέπει να μεταφέρονται οι ποινές, θα μεταφέρονται. Οι κανονισμοί είναι γραμμένοι και είναι ξεκάθαροι.
Για το νέο ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα, δεν εξαρτάται από εμάς αποκλειστικά αλλά, από την πορεία της πανδημίας. Ευελπιστούμε ότι η εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι τέτοια που θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα, σε σχέση με τα διατάγματα της Κυβέρνησης που ισχύουν σήμερα. Η διακοπή, δίνει τον χρόνο στις ομάδες μας και στους ιδιοκτήτες των Σταδίων να προχωρήσουν σε όποιες αλλαγές χρειάζονται προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το επόμενο Πρωτάθλημα θα αρχίσει και θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, πάλι υπό την αίρεση ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις με την πανδημία.
Οι αντιδράσεις των φιλάθλων ήταν φυσιολογικές και αναμενόμενες, μέχρις ενός σημείου. Άλλωστε και αυτοί, όπως και εμείς, έχουν στερηθεί το ποδόσφαιρο.
Παρόμοιες αντιδράσεις βλέπουμε να υπάρχουν και σε άλλες χώρες που πήραν τις ίδιες αποφάσεις. Γνωρίζαμε ότι καμιά απόφαση δεν θα τους άφηνε όλους ευχαριστημένους. Σκεφτήκατε όμως, τι αντιδράσεις θα προέκυπταν από την στιγμή που επαναρχίζαμε ένα Πρωτάθλημα και στην πορεία, αναγκαζόμασταν, με το πρώτο κρούσμα, να το διακόψουμε;
Είναι από τις περιπτώσεις που οι συνθήκες μας ανάγκασαν να πάρουμε αποφάσεις ενδεχομένως, όχι αρεστές σε πολλούς, όμως κατά την άποψη μας, ωφέλιμες μακροπρόθεσμα.
Το ποδόσφαιρο περνά δύσκολες μέρες και το αναγνωρίζουμε, όπως αντιλαμβανόμαστε και την καχυποψία την οποία αναφέρετε ότι υπάρχει μεταξύ των φιλάθλων. Καχυποψία η οποία διαχρονικά υπάρχει, ανεξαρτήτως των συνθηκών που βιώνουμε. Προγραμματίζουμε κάποιες ενέργειες προκειμένου να βελτιωθεί το υφιστάμενο αρνητικό κλίμα και οι οποίες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο. Μια ενέργεια που προγραμματίζουμε, όπως έχω ήδη αναφέρει, είναι οι συναντήσεις με Προέδρους ομάδων και οργανωμένα σύνολα φιλάθλων, προκειμένου να γίνει μια δημόσια συζήτηση υπό την αιγίδα της ΚΟΠ, με στόχο το κοινό όφελος».
Σχετικά με τη διακοπή του πρωταθλήματος, μπορείτε να πείσετε ότι η απόφαση σας δεν ήταν προϊόν συναλλαγής με τις ομάδες;
Η ερώτηση αυτή προκύπτει, έχοντας ενώπιον μας δηλώσεις στενών σας συνεργατών μέχρι τα μέσα Απριλίου και ενώ η πανδημία ήταν εμφανής, έλεγαν ότι το μοναδικό πλάνο της ΚΟΠ, ήταν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα και μετά από ένα μήνα, με την πανδημία να εξασθενεί πήρατε διαφορετική απόφαση.
Λόγω του ότι σαν χώρα, ακολουθούσαμε την Ελλάδα στα μέτρα για τον κορωνοϊό γιατί δεν περιμένατε να δείτε και στο ποδόσφαιρο την απόφαση που θα έπαιρναν εκεί;
Επιπλέον, το πρωτόκολλο που ετοιμάσατε περιλάμβανε μεταξύ άλλων, αγώνες και τον Αύγουστο, ενώ είχατε πει στην σύσκεψη του προεδρικού (στην πρώτη σύσκεψη) ότι έπρεπε 20 Ιουλίου να δηλωθούν οι ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στα πρωταθλήματα της ΟΥΕΦΑ. Πως μπορείτε να δικαιολογήσετε, αυτή την αντίφαση;
«Καμιά συναλλαγή δεν έγινε με οποιαδήποτε ομάδα. Ως Ομοσπονδία οφείλουμε να ακούμε τα Σωματεία μας και εκεί που κρίνουμε ότι έχουν δίκαιο, τότε ναι, υιοθετούμε τις απόψεις τους. Και εγώ προσωπικά αλλά και ως Διοικητικό Συμβούλιο, έχουμε διαφωνήσει πολλές φορές με αιτήματα Σωματείων. Απλά, να σας υπενθυμίσω τη δική μου προσωπική άρνηση για αύξηση των ομάδων, όταν αυτή τέθηκε ενώπιον Έκτακτης Γενικής Καταστατικής Συνέλευσης τον Αύγουστο του 2018.
Σε όλο το διάστημα που προηγήθηκε, η προσπάθεια μας και η δική μου προσωπική επιδίωξη, ήταν ναι, να επαναρχίσει το Πρωτάθλημα. Άλλωστε, αυτές ήταν και οι κατευθυντήριες γραμμές της UEFA. Ήταν για όλους μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση, στην οποία τα δεδομένα διαφοροποιούνταν συνεχώς. Κάναμε την ύστατη προσπάθεια με το ποδοσφαιρικό πρωτόκολλο, αλλά η απόρριψη του από την επιδημιολογική ομάδα της Κυβέρνησης, δεν μας άφηνε άλλη επιλογή από τη διακοπή. Πάνω από όλα είναι η υγεία και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω.
Όσον αφορά το παράδειγμα της Ελλάδας, η ουσιαστική διαφορά που προκύπτει είναι στη βασική πρόνοια του πρωτοκόλλου υγείας για καραντίνα πέντε ημερών και όχι δεκατεσσάρων, όπως θα συνέβαινε εδώ στην Κύπρο. Με την ευκαιρία να αναφέρω πως και σε άλλες χώρες, πέραν της Γερμανίας, όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία, η Κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τα πρωτόκολλα των Ομοσπονδιών τα οποία δεν προνοούν ομαδική καραντίνα σε περίπτωση κρούσματος σε μέλος ομάδας.
Ουδεμία αντίφαση υπάρχει σε ότι είπα για το χρονοδιάγραμμα της 20ης Ιουλίου. Η 20η Ιουλίου που ανέφερα στο Προεδρικό στην πρώτη σύσκεψη (30 Απριλίου) ήταν μια αρχική, ενδεικτική ημερομηνία που μας τέθηκε από την UEFA για να ολοκληρώσουμε τις διοργανώσεις μας. Η απόφαση αυτή αφορούσε τις χώρες που δεν βρίσκονταν στις πρώτες δεκαπέντε θέσεις της κατάταξης της UEFA. Ενδεικτικά αναφέρω πως η 20η Ιουλίου, ως ενδεικτική, καταληκτική ημερομηνία, χρησιμοποιήθηκε και από άλλες Ομοσπονδίες ή Λίγκες σε επίσημες ανακοινώσεις τους και αποφάσεις τους (όπως για παράδειγμα της Βορείου Ιρλανδίας ή του Γιβραλτάρ) καθώς και από την E.C.A (European Clubs Association). Στην πορεία και αφού διαπιστώθηκαν από την UEFA οι αντικειμενικές δυσκολίες που είχαν κάποιες χώρες να ολοκληρώσουν εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος τις υποχρεώσεις τους, έγινε πιο ελαστική. Εμείς, ως ΚΟΠ, είχαμε ανεπίσημα εξασφαλίσει άδεια για ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος μας αρχές Αυγούστου. Η άδεια αυτή, θα αποκτούσε επίσημο χαρακτήρα αν ξανάρχιζαν οι διοργανώσεις μας».
Οι ομάδες στην Α’ κατηγορία έχουν αυξηθεί σε 14 μετά από την απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Αυτό σας προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία σε ότι αφορά την πιθανότητα εμφάνισης προσυννενοημένων αγώνων;
«Οι προσυνεννοημένοι αγώνες έχουν ταλαιπωρήσει πολύ το ποδόσφαιρο μας τα τελευταία χρόνια και ως ΚΟΠ, δείξαμε αποφασιστικότητα, σε συνεργασία με τις αρχές του κράτους και την UEFA για αντιμετώπιση αυτού του θλιβερού φαινομένου. Όπως θα θυμάστε, από το 2016 οπόταν και πήραμε τις αποφάσεις για αλλαγή των κανονισμών όσον αφορά τις ποινές για προσυνεννοημένους αγώνες, δεν παραλάβαμε ούτε μια έκθεση για ύποπτο στοιχηματικό αγώνα για το Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας.
Οι προσυνεννοημένοι αγώνες αποτελούν μάστιγα για το άθλημα και σίγουρα δεν είναι μόνο Κυπριακό φαινόμενο. Ευελπιστούμε πως, αυτά τα φαινόμενα στο ποδόσφαιρο μας ανήκουν στο παρελθόν. Αν παρ’ ελπίδα επανεμφανιστούν, διαβεβαιώνω πως, ως Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα είμαστε αμείλικτοι με την εφαρμογή των κανονισμών».
Η ΚΟΠ γνώριζε τα διατάγματα της Κυβέρνησης και τα χρονοδιαγράμματα, όμως ετοίμασε ένα πρωτόκολλο που ήταν αδύνατον να εγκριθεί. Τι απαντάτε σε εκείνους που κατηγορούν την Ομοσπονδία ότι «μαγείρεψε» τη διακοπή των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων;
«Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό που θα αναφέρω: Η ΚΟΠ εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια για επανέναρξη του Πρωταθλήματος.
Δεν τέθηκαν ζητήματα στο πρωτόκολλο που ήταν παράλογα ή παρατραβηγμένα. Δέστε τι γίνεται στο εξωτερικό. Τα ίδια συζητούν και εκεί. Όταν η ομάδα των επιδημιολόγων έχει διαφορετική άποψη δεν μπορούμε να κάνουμε του κεφαλιού μας. Σημειώνω επίσης πως δεν έγινε καμιά εισήγηση για τροποποίηση του πρωτοκόλλου από πλευράς επιδημιολόγων. Ήταν σταθερή η θέση τους για εφαρμογή των διαταγμάτων ως είχαν.
Τόσο καιρό ολόκληρος ο πλανήτης κρεμόταν από τα χείλη των ειδικών, γιατί στο ποδόσφαιρο έπρεπε να λειτουργήσει κάτι διαφορετικό; Μήπως οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, οι διαιτητές και το προσωπικό των σωματείων δεν αξίζουν να απολαμβάνουν την ίδια ασφάλεια για την υγεία τους;
Η διακοπή των Πρωταθλημάτων, ούτε «μαγειρεύτηκε» ούτε προσχεδιάστηκε. Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα της Ομοσπονδίας προβαίναμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, σε περίπτωση που θα συνεχιζόταν η σεζόν να είμαστε έτοιμοι. Υπάρχει αλληλογραφία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας και την UEFA για την εξασφάλιση ξένων διαιτητών, οι οποίοι μαζί με τους Κύπριους θα ολοκλήρωναν την σεζόν.
Είχα εξασφαλίσει ανεπίσημα από την UEFA παράταση μέχρι τις αρχές Αυγούστου για να ολοκληρωθεί τόσο το Πρωτάθλημα Cyta, όσο και το κύπελλο Coca – Cola. Υπέβαλα προτάσεις προς τους Προέδρους να μεταφέρουμε την αγωνιστική δράση Αύγουστο – Σεπτέμβρη ανεξάρτητα από τις ομάδες που θα δηλώναμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με όλα αυτά, δεν νομίζω να έγιναν «μαγειρέματα» ή να επεδίωκα την διακοπή».