Με τη νέα σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο, θα αφιερωθεί ένας χρόνος αρχικά, ούτως ώστε να αναπληρωθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, να μετριαστεί η απώλεια διδακτικού χρόνου κατά τη φετινή χρονιά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.
Ερωτηθείς αν έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία ενόψει της επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία των σχολείων.
«Οι Σχολικές Εφορείες εφοδιάζουν τα σχολεία με ό,τι χρειάζεται: Το αντισηπτικό διάλυμα που θα χρησιμοποιηθεί, ειδικά μέσα για τη σήμανση των χώρων, για να υποβοηθηθούν τα παιδιά να κρατούν τις αποστάσεις και βεβαίως στα σχολεία θα υπάρχουν μάσκες, οι οποίες το επαναλαμβάνω ότι οι συστάσεις των ειδικών είναι το ότι δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται. Συνίσταται μάλιστα να αποφεύγεται στα μικρότερα παιδιά μέσα στο σχολείο. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική και θα υπάρχει και στο σχολείο ένας αριθμός μασκών εάν αυτό χρειαστεί. Όπως επίσης, στα σχολεία υπάρχουν και ειδικά θερμόμετρα προκειμένου να γίνεται δειγματοληπτικά, όπως μας έχουν κατευθύνει από το Υπουργείο Υγείας, περιοδικά, δειγματοληπτικά μέτρηση της θερμοκρασίας των παιδιών», πρόσθεσε.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε, επίσης, ότι το σημαντικό είναι να εμπεδωθεί από όλους το υγειονομικό πρωτόκολλο και σημείωσε ότι τα δημοτικά σχολεία έχουν εφοδιαστεί με το προσαρμοσμένο υγειονομικό πρωτόκολλο για αυτές τις ηλικίες.
«Ένα άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο ήδη έχει υιοθετηθεί για την Μέση Εκπαίδευση, θα ισχύσει για τα Γυμνάσια. Οι πρώτες δύο μέρες, Πέμπτη, Παρασκευή, στις δύο ομάδες που θα φοιτήσουν διαδοχικά, δηλαδή σε όλα τα παιδιά, θα επεξηγηθεί αναλυτικά το υγειονομικό πρωτόκολλο και οι κανόνες συμπεριφοράς σε αυτή τη νέα περίοδο που δεν αφορά μόνο το σχολείο αλλά και την υπόλοιπη ζωή, όλες τις δραστηριότητες των παιδιών και έξω από το σχολείο και αυτό θα είναι μια νομίζω πολύτιμη συνεισφορά του σχολείου ευρύτερα προς την κοινωνία», συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός Παιδείας είπε, επιπρόσθετα, ότι σήμερα έχουν αποφασίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι θα παρασχεθούν για το δημόσιο τομέα, με εγκύκλιο του Υπουργού Οικονομικών, διευκολύνσεις για γονείς για να μπορούν να παραλάβουν τα παιδιά τους εξαιτίας του ειδικού ωραρίου που ισχύει τώρα, για αυτή την περίοδο στα σχολεία.
«Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε να γίνει έκκληση και στον ιδιωτικό τομέα, όπου είναι δυνατόν να διευκολυνθούν οι γονείς για να μπορούν να παραλάβουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Το πρόγραμμα στα σχολεία βεβαίως θα αναπροσαρμοστεί για αυτή την τελευταία περίοδο διδασκαλίας. Το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά θα βρεθούν ξανά στο ρυθμό της σχολικής ζωής, έστω για κάποιες μέρες. Ταυτόχρονα, θα κάνουμε μια συστηματική προσπάθεια για να ενημερωθούν καλύτερα τα παιδιά για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», σημείωσε.
Ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι αυτές τις μέρες έχουμε διοργανώσει τηλεσεμινάρια με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, των ειδικών επιδημιολόγων, οι οποίοι έχουν επεξηγήσει το υγειονομικό πρωτόκολλο σε όλους τους Διευθυντές Γυμνασίων.
«Ήδη χθες παρακολούθησαν κάπου 180 Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων, το ειδικό σεμινάριο που γίνεται και σήμερα θα έχουμε τους υπόλοιπους Διευθυντές όλων των Δημοτικών Σχολείων, δηλαδή τα 331 Δημοτικά Σχολεία, οι Διευθύνσεις τους έχουν ενημερωθεί για το πρωτόκολλο που θα ισχύσει και πρέπει να εφαρμόσουμε. Την Τετάρτη θα ξεκινήσουμε με την επιμόρφωση των Συνδέσμων Γονέων, της Συνομοσπονδίας, των Ομοσπονδιών, ούτως ώστε και οι γονείς να κάνουν χτήμα τους αυτό το υγειονομικό πρωτόκολλο και να μπορέσουν την στηρίξουν την προσπάθεια, ενώ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την ηλεκτρονική εκπαίδευση», πρόσθεσε.
Όπως είπε, μέχρι τώρα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει κάνει επιμορφωτικά σεμινάρια σε περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς.
«Σχεδόν οι μισοί είναι από την Δημοτική Εκπαίδευση και οι υπόλοιποι μισοί από τη Μέση Εκπαίδευση. Έχουν επιμορφωθεί και στο πρόγραμμα Teams αλλά και γενικότερα στη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης πρώτα απ΄ όλα οι εκπαιδευτικοί που έχουν ως αντικείμενο την πληροφορική και έχουν λειτουργήσει ως πυρήνες μέσα στα σχολεία τους και βεβαίως και ένας μεγάλος αριθμός άλλων εκπαιδευτικών, τα σεμινάρια αυτά θα συνεχιστούν και την επόμενη περίοδο», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι θα χρησιμοποιηθεί ο χρόνος από την ώρα που τελειώνει η διδασκαλία στη Μέση Εκπαίδευση, δηλαδή από τις 11.30, για εξ αποστάσεως επιμόρφωση εκπαιδευτικών με τα προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στην εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στο πρόγραμμα Teams και βεβαίως θα προγραμματιστεί και η περαιτέρω επιμόρφωση εκπαιδευτικών της Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ θα ζητηθεί από τους εκπαιδευτικούς τόσο στα γυμνάσια όσο και στα δημοτικά σχολεία σε αυτή την τελευταία περίοδο να δώσουν έμφαση και στην εξοικείωση των παιδιών με τις διαδικασίες και την τεχνολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευση, «για να είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι στη συνέχεια όποτε και όπως μπορούμε και θα αξιοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία στην εκπαίδευση».
Ερωτηθείς για το πώς θα διαμορφωθούν οι τάξεις, ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι κανόνες που ισχύουν είναι οι κανόνες υγειονομικής προστασίας που τους έχουν υποδείξει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.
«Κατ΄ ακρίβεια ο κανόνας, ο οποίος είναι απαράβατος είναι το ότι το κάθε θρανίο πρέπει να έχει απόσταση ενός μέτρου από το άλλο και να είναι τα θρανία σε ευθεία γραμμή τοποθετημένα. Τα καθίσματα τοποθετούνται εναλλάξ δεξιά και αριστερά, ούτως ώστε και μέσα στην τάξη η απόσταση ανάμεσα στα παιδιά είναι περίπου δύο μέτρα. Με βάση αυτή την χωροθέτηση των θρανίων σε απόσταση ενός μέτρου, έχει υπολογιστεί ότι με τις αίθουσες που έχουν τα σχολεία μας μπορούμε να έχουμε 12 μαθητές/τριες σε κάθε αίθουσα. Ένας αριθμός δημοτικών σχολείων μπορούν λόγω του μικρότερου αριθμού στις τάξεις να λειτουργήσουν εξ ολοκλήρου, εφόσον θα έχουν μέχρι 12 παιδιά σε κάθε τάξη», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι εκεί όπου τα Δημοτικά Σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν καθημερινά, αυτό βεβαίως θα γίνει, θα επιτραπεί στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν .
«Όπως επίσης και σε κάποιες περιπτώσεις που έχουμε τάξεις που χωρίζονται σε ομάδα των 13 παιδιών θα γίνουν ειδικές ρυθμίσεις, ούτως ώστε σε κάποια άλλη αίθουσα του σχολείου να ισχύσει ο κανόνας αυτός της απόστασης των θρανίων κατά ένα μέτρο», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι τα σχολεία θα λάβουν πρόνοια – αυτές είναι οι οδηγίες- να κάνουν ένα προσαρμοσμένο αναλυτικό πρόγραμμα, αντίθετα από την κανονική λειτουργία του σχολείου όπου όλες οι τάξεις πρέπει να έχουν το ίδιο ωράριο, «τώρα επιδιώκουμε να υπάρχει μικρή διαφοροποίηση, ούτως ώστε οι ώρες των διαλειμμάτων να είναι διαφορετικές και να μην είναι όλα τα παιδιά ταυτόχρονα στους εξωτερικούς χώρους».
«Στο σχολείο θα βρίσκονται τα μισά παιδιά. Ήδη αυτό είναι μια ικανοποιητική προφύλαξη, αλλά επιπρόσθετα θα γίνει προσπάθεια τις ώρες των διαλειμμάτων να μην είναι όλα αυτά, τα μισά παιδιά δηλαδή, να συμπίπτουν στα διαλείμματα. Θα συμπίπτουν σε μικρότερες ομάδες, ούτως ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να παρακολουθήσουν καλύτερα και τα παιδιά να κρατήσουν τους κανόνες των αποστάσεων μεταξύ τους. Το σημαντικότερο πράγμα σε αυτή την περίοδο είναι να συνηθίσουμε όλοι στις αποστάσεις, να τηρούμε τις αποστάσεις. Αυτό είναι που θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά στο σχολείο και ταυτόχρονα να αποφεύγουμε την οποιαδήποτε επαφή, αχρείαστη επαφή είτε σε επιφάνειες και οπωσδήποτε να μην χρησιμοποιούν αντικείμενα, με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή άλλα παιδιά», πρόσθεσε.
Είναι, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, μια νέα κατάσταση πραγμάτων, «στην οποία θα πρέπει να συνηθίσουμε όλοι και για αυτό είναι που πιστεύουμε ότι το σχολείο μπορεί να βοηθήσει και τα παιδιά και τις οικογένειες, γιατί τους υπόλοιπους μήνες και με βάση σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, θα διαπιστώσουμε όλοι ότι σιγά-σιγά θα κυκλοφορούμε παντού».
«Αυτό, όμως, θα πρέπει να γίνεται με προσωπικούς κανόνες προφύλαξης. Αυτό είναι που μπορεί τα παιδιά να το μάθουν με το καλύτερο τρόπο στο σχολείο μαζί με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες τους από τους εκπαιδευτικούς τους», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις μέρες φοίτησης των παιδιών, ο κ. Προδρόμου είπε ότι θα διαδέχονται οι δύο ομάδες κάθε τάξης σε εβδομαδιαία βάση τη φοίτηση στα σχολεία.
«Η τελευταία εβδομάδα θα μοιραστεί ανάμεσα στις δύο ομάδες προκειμένου να έχουν ίσο χρόνο φοίτησης μέχρι το τέλος του χρονικού έτους», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το τι θα διδαχθεί από την Πέμπτη μέχρι και το τέλος του χρονικού έτους, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η διδασκαλία θα ξεκινήσει από εκεί όπου έχει διακοπεί, στις 10 ή στις 13 Μαρτίου.
«Οι εκπαιδευτικοί ξέρουν ότι θα πρέπει να γίνει μια σύνοψη, να μπουν ξανά τα παιδιά σε ρυθμό διδασκαλίας. Δεν θα πιεστούν τα παιδιά σε αυτό το διάστημα. Ο σκοπός είναι να συνεχιστεί η διδασκαλία και να επικεντρωθούν οι εκπαιδευτικοί, όπως έχουν δοθεί οδηγίες, σε ένα πυρήνα γνώσεων ανάλογα με την τάξη και βεβαίως, οι εκπαιδευτικοί ενημερώνονται ότι με τη νέα χρονιά, τον Σεπτέμβριο, θα αφιερωθεί ένας χρόνος αρχικά, ούτως ώστε να αναπληρωθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, να μετριαστεί η απώλεια διδακτικού χρόνου κατά τη φετινή χρονιά. Άρα, δεν θα υπάρχει κάποιος λόγος να πιέσουν τα παιδιά», σημείωσε.
Όμως, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, θα πρέπει να τα παιδιά να μπουν ξανά στο ρυθμό της τάξης, του αναλυτικού προγράμματος που έπρεπε να ακολουθήσουν και ότι χρειαστεί ακόμα θα συμπληρωθεί στην έναρξη του επόμενου σχολικού έτους , ούτως ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να μπορέσουν να συνεχίσουν στην επόμενη τάξη, στην επόμενη βαθμίδα ομαλά.
Παγκύπριες Εξετάσεις
Απαντώντας σε ερώτηση για τις προετοιμασίες των Παγκύπριων Εξετάσεων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι εξετάσεις θα γίνουν σε αίθουσες σχολείων και πρόσθεσε ότι θα τηρηθούν, βεβαίως τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
«Το πρόγραμμα έχει εκδοθεί. Ξέρουν τα παιδιά ποιες μέρες είναι οι εξετάσεις τους. Θα υπάρξει πρόνοια για να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και βεβαίως, έχουμε ήδη λάβει μέριμνα σε περίπτωση που κάποια παιδιά για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να εξεταστούν απομονωμένα, αυτό να μπορούμε να το διασφαλίσουμε. Οι εξετάσεις πιστεύω ότι μπορούν να διεξαχθούν ομαλά. Όπως κάθε χρόνο θα ακολουθήσουμε τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες και θα υπάρχει αρκετός χρόνος με τη συμπλήρωση των εξετάσεων για να γίνουν οι διορθώσεις, να εκδοθούν τα αποτελέσματα και να πάρουν τα παιδιά τα απολυτήρια τους», σημείωσε.
Αναφορικά με τους θεματοθέτες, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η διαδικασία είναι η ίδια ακριβώς, η οποία ακολουθείται κάθε χρονιά.
«Έχει εκδοθεί ανακοίνωση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και η Υπηρεσία Εξετάσεων προχωράει κανονικά. Προγραμματίζει για τις εξετάσεις με τη μόνη διαφορά ότι τα παιδιά στους χώρους που θα εξεταστούν θα πρέπει να βρίσκονται στις αποστάσεις που υπαγορεύονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο. Κάτι, το οποίο σίγουρα συνάδει και με την αξιοπιστία της διαδικασίας της εξέτασης», κατέληξε