Στο πλαίσιο του έργου Sustainable Conferences and Events,το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ σε συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό Top Kinisis, διεξήγαγαν έρευνα πεδίου, την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020, με στόχο την καταγραφή των απόψεων και των εισηγήσεων των κοινωνικών εταίρων για το θέμα των αειφόρων συνεδρίων, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.
Ένας τομέας, προστίθεται στην ανακοίνωση, που η Κύπρος έχει σημαντικό δυναμικό ανάπτυξης, είναι αυτός των συνεδρίων. Τα συμβατικά συνέδρια που διοργανώνονται, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως, έχουν περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, για τις οποίες υπάρχει άγνοια τόσο των συμμετεχόντων και όσο των διοργανωτών.
Όπως αναφέρεται η αειφόρος ανάπτυξη είναι επίκαιρη όσο ποτέ μετά την πανδημία του Covid19 και τους τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία. Η ανάκαμψη ιδιαίτερα της Τουριστικής Βιομηχανίας θα είναι δύσκολή, με την κάθε χώρα να αγωνίζεται περισσότερο από ποτέ με όσα μέσα διαθέτει.Η Κύπρος έχει ανάγκη από νέα ‘εργαλεία’ όπως η προώθηση του αειφόρου συνεδριακού τουρισμού. Θα πρέπει όμως πρώτα, εκτιμά το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ να δημιουργηθούν αφενός υποδομές ανθεκτικές στις κρίσεις και αφετέρου να αναπτυχθεί ξεκάθαρη αειφόρος πορεία που θα αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του τόπου.
Ακριβώς αυτός ο στόχος καθιστά επίκαιρη όσο ποτέ την παρούσα έρευνα και το έργο στο σύνολό του.
“Στόχος της έρευνας”
Η έρευνα κατέγραψε τις απόψεις και τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή επαγγελματιών και ατόμων σε θέση ευθύνης καθώς και ατόμων που συμμετείχαν σε συνέδρια στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, σχετικά με το επίπεδο αειφορίας των συνεδρίων που διοργανώνονται στην Κύπρο. Πρόκειται για έρευνα που στόχο έχει την ποιοτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, τα οποία λήφθηκαν με on-line στοχευμένα ερωτηματολόγια και με προσωπικές συνεντεύξεις.
Σημειώνεται πως το 100% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα αειφόρα συνέδρια αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος. Το 68% αναγνωρίζει ότι υπάρχει σημαντική άγνοια για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συνεδρίων. Το 67% δεν έχουν γνώση για τα θετικά οφέλη των συνεδρίων που εφαρμόζουν πρακτικές αειφορίας, ενώ το 62% συμφωνεί με την εισαγωγή «πράσινων» πρακτικών διαχείρισης των σκουπιδιών στα συνέδρια και μείωση στη χρήση πλαστικού.
Γενικά η έρευνα, συνεχίζει η ανακοίνωση, έδειξε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από όλους για τα αειφόρα συνέδρια, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και άγνοια. Ενδεικτικό είναι ότι οι συμμετέχοντες στις συνεντεύξεις είχαν συνδεδεμένη στο μυαλό τους τη λέξη «αειφορία» αποκλειστικά με την προστασία του περιβάλλοντος, αγνοώντας τις κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας και των αειφόρων συνεδρίων.
Στο μεταξύ σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΚΤΗΣ Ξένια Λοϊζίδου συνέδεσε την πανδημία που μας κράτησε όλους στα σπίτια μας, το κύμα καύσωνα που περνάμε αυτές τις μέρες με την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση του πλανήτη.
Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να αλλάξουμε πορεία πλεύσης, να προχωρήσουμε προς την υιοθέτηση πιο αειφόρων αναπτυξιακών επιλογών. Και ειδικά στην Κύπρο, που είναι ένα νησί με αυξημένη τρωτότητα στις φυσικές καταστροφές, η αειφορία είναι μονόδρομος .για την επιβίωσή μας. Η έρευνα αυτή έδειξε, όπως είπε, ότι ο κόσμος, και ο επιχειρηματικός και οι πολίτες, είναι έτοιμοι για την αειφόρο στροφή. Μένει να δούμε αν θα υιοθετηθούν αντίστοιχες πολιτικές, κατέληξε η κ. Λοιζίδου.
Στο μεταξύ το έργο Sustainable Conferences and Events, συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους στο πλαίσιο του προγράμματος RESTART 2016-2020από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρουκαι αποσκοπεί στην αναβάθμιση του συνεδριακού τουρισμού στην Κύπρο ώστε να καταστεί η χώρα ένας ελκυστικός προορισμός για την διοργάνωση Ευρωπαϊκών και διεθνών αειφόρων συνεδρίων.
Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από τον Τουριστικό Οργανισμό Top Kinisis και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.
Το έργο έχει διάρκεια δύο χρόνια (2019-2021).