Παρέμβαση κάνει ο Αντώνης Αντωνίου για το αναθεωρημένο νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών τόσο για τα δάνεια όσο και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να δοθούν στους δανειζόμενους.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Σε λίγες μέρες, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που αφορά κρατικές εγγυήσεις ύψους €2 δισ. προκειμένου να παραχωρηθούν από τις τράπεζες χαμηλότοκα δάνεια, σε κυπριακές επιχειρήσεις με σκοπό την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Επί του νομοσχεδίου, θα κληθούν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού να τοποθετηθούν μέσα σε ασφυκτικά και πάλι χρονοδιαγράμματα, με επίκληση του προβλήματος ρευστότητας στην αγορά.
Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή συνισταμένη, έτσι ώστε να σχηματιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, ανέλαβε την ευθύνη να μελετήσει τις προτάσεις και τις εισηγήσεις των κομμάτων και να ενσωματώσει κάποιες από αυτές, στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο.
Με την πρόταση της κυβέρνησης, το εγγυημένο ποσό των €2 δισ. θα διοχετευθεί στις επιχειρήσεις από πιστωτικά ιδρύματα, για τα οποία ο πολίτης ήδη πλήρωσε το βαρύ τίμημα της τραπεζικής κρίσης, των προηγούμενων χρόνων.
Η εμπιστοσύνη καταθετών και δανειοληπτών έναντι των τραπεζικών οργανισμών είναι κλονισμένη, λόγω της επιβολής του «κουρέματος» των καταθέσεων για διάσωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και λόγω της πάγιας πρακτικής των τραπεζών στις υπερχρεώσεις και στην κατάχρηση ρητρών στους όρους των συμβάσεων.
Το ζήτημα αυτό, παραμένει σε εκκρεμότητα και η στασιμότητα στη ρύθμιση του, προκαλεί δυσφορία μεταξύ των επηρεαζόμενων δανειοληπτών και άλλων οργανωμένων φορέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση ενισχύει τη δεσπόζουσα θέση, των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι «σε ένα όχι αμελητέο αριθμό αποφάσεών, εντοπίζονται καταχρηστικές ρήτρες με ζημιογόνες επιπτώσεις για τους δανειολήπτες καταναλωτές των τραπεζών οι οποίοι παραμένουν όμηροι και αυτό ουσιαστικά εκμηδενίζει κάθε μορφή διαπραγματευτικής δύναμης του καταναλωτή».
Με τη συζήτηση των εγγυήσεων, είναι καταλληλότερη στιγμή για νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Η Βουλή οφείλει να απαιτήσει από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Υπουργό Οικονομικών, να εκδώσουν διατάγματα για τις υπερβολικές χρεώσεις και τις καταχρήσεις των τραπεζών στις δανειακές συμβάσεις.
Η προστασία των δανειοληπτών, οι οποίοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση αποτελεί θέμα δημοσίου συμφέροντος και είναι καθαρά υποχρέωση της πολιτείας να λάβει άμεσα τα κατάλληλα και αποτελεσματικότερα μέτρα, για συμμόρφωση των τραπεζών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διαγραφή των υπερχρεώσεων και των καταχρηστικών ρητρών, στις συμβάσεις δανείων.
Το 2013 επιβλήθηκε το «κούρεμα» των καταθέσεων για να μη καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.
Το 2020 είναι η ώρα για «κούρεμα» των δανείων (σε ποσοστό που αναλογεί στις καταχρηστικές επιβαρύνσεις που επέβαλαν οι τράπεζες) για να μην καταρρεύσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ανασάνει ο απλός πολίτης.