Τα μέχρι σήμερα μέτρα φαίνεται πως λειτούργησαν ικανοποιητικά. Ο αριθμός των κρουσμάτων που καθημερινά η Επιτροπή ανακοινώνει, είναι καθησυχαστικός και ενδεικτικός της αποτελεσματικότητας της Κυβερνητικής πολιτικής και της συμμόρφωσης της Κοινωνίας. Η μετριοπαθής δήλωση του Προέδρου, «ακούσαμε τους επιστήμονες», δίνει μια άλλη διάσταση, αφού η τόσο η ευθύνη όσο και η συμμετοχή, κατανέμονται σε περισσότερα στρώματα της Πολιτείας.
Η μέχρι τώρα ανίχνευση των οξέων κρουσμάτων και η ιχνηλάτηση των επαφών τους, φαίνεται να απόδωσε. Η ταχεία δημιουργία νοσοκομειακής υποδομής για νοσηλεία των συμπτωματικών θετικών και η ανάπτυξη κλινικών διερεύνησης των ύποπτων περιστατικών, περιόρισε τη θνητότητα σε χαμηλά επίπεδα, τα χαμηλότερα ίσως στην Ευρώπη.
Η Κύπρος έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται γι’ αυτό το επίτευγμα. Τα εύσημα ανήκουν κυρίως στο Υπουργείο Υγείας και στον κάθε επαγγελματία υγείας.
Το χθεσινό νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας, για τη λειτουργία των ιατρείων, σηματοδοτεί μια νέα εποχή. Την μετα-Covid 19 εποχή.
Η προσοχή της κοινωνίας είναι τώρα στραμμένη στο αύριο. Ο κόσμος επιθυμεί ομαλοποίηση της καθημερινότητας αλλά και ένα ασφαλές νοσοκομείο.
Το καθήκον της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τη χώρα ξανά σε ομαλούς ρυθμούς. Το καθήκον των επαγγελματιών υγείας είναι να προσφέρουν στον κόσμο, το «ασφαλές νοσοκομείο».
Γνωρίζοντας πια τον καθημερινό αριθμό κρουσμάτων και μη αναμένοντας μεγάλες εκπλήξεις, πιστεύω πως η μοριακή εξέταση για τον νέο κορωνοϊό, θα πρέπει να διαφυλαχτεί να διενεργείται μόνο στα νοσοκομεία, σε ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Κατά την άποψη μου δεν υπάρχει πια ουσιαστικό όφελος με τη διενέργεια της μοριακής εξέτασης στον ευρύ ασυμπτωματικό πληθυσμό.
Αυτό που χρειαζόμαστε όμως περισσότερο σήμερα, για τον ευρύ πληθυσμό, είναι η ανίχνευση των αντισωμάτων για τον προσδιορισμό της ανοσίας. Η ανίχνευση των αντισωμάτων θα μας επιτρέψει να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το ποσοστό του πληθυσμού που νόσησε και για την χρονική περίοδο που θα διαρκέσει η ανοσία.
Ενώ δηλαδή η μοριακή εξέταση, μας έδωσε στοιχεία για την επίπτωση της νόσου σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μας επέτρεψε να απομονώσουμε τους φορείς και τις επαφές τους για να περιορίσουμε την εξάπλωση της επιδημίας, η εξέταση των αντισωμάτων θα μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την παραπέρα αντιμετώπιση του ιού, το ποσοστό και τον βαθμό ανοσίας του πληθυσμού μας και θα μας επιτρέψει να χαράξουμε πολιτική για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας σε σχέση και με τον νέο κορωνοϊό, όπως έχει συμβεί και με άλλες επικίνδυνες λοιμώξεις στο παρελθόν.
Η επόμενη ημέρα μας βρίσκει συνεπώς, α) να προετοιμάζουμε κατάλληλα τα νοσοκομεία στη νέα πραγματικότητα, β) να ενισχύουμε τη δυνατότητα ενδονοσοκομειακής ανίχνευσης των νέων κρουσμάτων και γ) να διερευνούμε το ποσοστό, βαθμό και διάρκεια της ανοσίας στον πληθυσμό μας.
ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ Α. ΜΟΥΤΗΡΗ MD, MSc, PhD, FESC*
*Βοηθός Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Πάφου
Επιστημονικός Διευθυντής (Covid-19) ΓΝ Πάφου
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας