Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου:
“Eίναι γεγονός ότι έχουν παραληφθεί 5 τόνοι για την παρασκευή αυτού του φαρμάκου έχει εγκριθεί το θεραπευτικό πρωτόκολλο και μέρος του πρωτοκόλλου είναι το συγκεκριμένο σκεύασμα. Έχουμε δεσμεύσει ήδη ποσότητες που επαρκούν για 240 χιλιάδες ασθενείς. Υπάρχει επάρκεια για να καλύψει τις ανάγκες μας. Ο σκέψεις και το πλάνο υπάρχει και το επεξεργαζόμαστε, σήμερα ανακοινώσαμε επέκταση των μέτρων έχουμε προγραμματίσει πως θα γίνει σταδιακή επάνοδος στην καθημερινότητα. Συζητήθηκε και στην Κομισιόν γιατί η ανάγκη είναι όπως όλες οι χώρες συνεργαστούν και ταυτόχρονα αρχίσουν τις χαλαρώσεις διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να επανέλθουμε σε κρούσματα”.
Ερωτηθείς για το πόσο δύσκολη θα ήταν η εισαγωγή μασκών ή να κατασκευαστούν στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας είπε:
“Το δεύτερο δεν κατέστη δυνατόν γιατί οι συγκεκριμένες μάσκες δεν μπορούν να κατασκευαστούν στην κύπρο λόγω προδιαγραφών. Δύο χώρες στην ΕΕ έχουν προχωρήσει σε υιοθέτηση μέτρου για να φορούν όλοι μάσκες”.
Για το πόσους φοιτητές μπορούμε να δεχθούμε, ο Υπ. Υγείας είπε:
“Υπάρχει διαθεσιμότητα σε καταλύματα ο έλεγχος κατά τη διάρκεια της διαμονής και δεν είναι μόνο αν φύγει κάποιος αλλά και ως προς τη φροντίδα . Σημαντικός παράγοντας διενέργειας τεστ κορωνοϊού, οι δυνατότητες μας είναι περίπου 1000 άτομα κάθε 15 μέρες”.
Πρόσθεσε ότι υπήρχε και υπάρχει επάρκεια ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία “Τις τελευταίες δύο βδομάδες κάναμε τεράστιο αγώνα – το πρώτο φορτίο ήρθε την περασμένη βδομάδα. Έχουμε αγοράσει εξοπλισμό 15 εκατομμυρίων και είναι αρκετός για επόμενους 6-7 μήνες”
Είπε επίσης ότι σήμερα οι επιδημιολόγοι μίλησαν για ασυμπτωματικούς που κυκλοφορούν και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο.
“Είναι πονοκέφαλος για τις υπηρεσίες γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που ασθενεί με τον κορωνοϊό και δεν παρουσιάζουν συμπτωματα – το δείγμα γύρω στο 13% είναι ασυμπτωματικοί, για να τους εντοπίσουμε σήμερα προβαίνουμε σε δύο ενέργειες.Επιδημιολογική μελέτη με δείγμα 800 άτομα ανά το παγκύπριο – θα δώσει χρήσιμα εργαλεία στους επιδημιολόγους για αξιολόγηση του πληθυσμού που έχει νοσήσει. Μμε τη δυνατότητα περισσότερων εργαστηριακών εξετάσεων που έχουμε κάνει γύρω στις 14.000 είμαστε η τρίτη χώρα στο παγκόσμιο κατ’ αναλογία, 20.000 εργαστηριακές εξετάσεις τις επόμενες ημέρες στη βάση του διατάγματος που ισχύει σήμερα”.