Ο Δρ. Αντώνης Οικονομίδης που εργάζεται σε ιδιωτικό Νοσοκομείο στη Πάφο μας παρουσιάζει μια εμπεριστατωμένη άποψη μέσω επιστολής προς το Υπουργείο Υγείας.
Αυτούσια η επιστολή:
Σχετικά με το Νοσοκομείο της Πάφου και το πώς πρέπει να προχωρήσει
Επανέρχομαι στην πρόταση μου για τον τρόπο λειτουργίας του Νοσοκομείου Πάφου για να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα.
Πρώτον δεν εισηγούμαι την πλήρη αναστολή του Υπουργείου. Αυτό είναι αδύνατον λόγω της λειτουργίας της μονάδας αιμοδιάλυσης και του τμήματος πρώτων βοηθειών που πιθανώς του τμήματος που ασχολείται με τους ασθενείς της Μεσογειακής αναιμίας που χρειάζονται μεταγγίσεις. Τα τμήματα αυτά να συνεχίσουν να λειτουργούν με διάφορες νέες διευθετήσεις και λαμβάνοντας περισσότερα μέτρα ασφαλείας πρόσβασης, θεραπείας και αποχώρησης από το Νοσοκομείο.
Δεύτερον εισηγούμαι το πλήρες κλείσιμο όλων των άλλων τμημάτων. Τα επείγοντα περιστατικά των άλλων τμημάτων τα οποία χρειάζονται οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Πάφου. Αυτό έχει γίνει ξανά στο παρελθόν με επιτυχία.
Τρίτον και κυριότερο μέτρο να γίνει το Νοσοκομείο ένα νοσηλευτήριο για πλήρη και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος του κορωνοϊού. Επίσης να έχει θάλαμο ύποπτων περιστατικών βραχείας διάρκειας, θάλαμο νοσηλείας συμπτωματικών ασθενών, θάλαμο αυξημένης φροντίδας και θάλαμο εντατικής θεραπείας για ασθενείς με κορωνοϊό. Έχω την εντύπωση εάν δεν γίνει αυτό που εισηγούμαι θα αναγκαστούμε να το κάνουμε κάτω από δύσκολες συνθήκες σε 2-3 εβδομάδες. Φανταστήκατε τι θα γίνει εάν σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, όταν γίνουν στην Πάφο τις επόμενες ημέρες 2000 τεστ (1000 Δήμος Πάφου, 100 Γεροσκήπου, 200-300 Νοσοκομείο, 200-300 ιδιωτικά) και ανακαλύψουμε 100 περίπου ή και περισσότερα κρούσματα εκ των οποίων τα 30 θα χρειάζονται νοσηλεία. Τι θα τους κάνουμε; Θα τους στείλουμε όλους στην Αμμόχωστο; Να περιμένουμε μετά από ένα μήνα να είναι έτοιμη η καινούργια πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας;
Το πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από το Νοσοκομείο Πάφου και συνεχίζεται. Το Νοσοκομείο όποτε προσπαθήσει να επαναλειτουργήσει σαν Γενικό Νοσοκομείο επανατροφοδοτεί την κοινότητα με κρούσματα. Αυτήν την στιγμή το Νοσοκομείο Πάφου είναι άδειο και έχει τεράστιους κενούς θαλάμους οι οποίοι μπορούν πολύ γρήγορα να χρησιμοποιηθούν για ασθενείς με κορωνοιο. Επίσης έχει μικροβιολογικό εργαστήριο το οποίο με ένα μηχάνημα μερικών χιλιάδων ευρώ και δύο τεχνικούς μπορεί να κάνει τεστ κορωνοιου (όπως γίνεται και στο Νοσοκομείο της Λευκωσίας).
Αντ’άυτού τι γίνεται; Όσον αφορά την διάγνωση παίρνονται δείγματα στην Πάφο από το Νοσοκομείο Πάφου και από ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία μεταφέρονται στην Λευκωσία τόσο στο Νοσοκομείο Λευκωσίας όσο και σε ιδιωτικά εργαστήρια της Λευκωσίας όπου δίνονται τα αποτελέσματα μετά από 3-5 μέρες. Σημειωτέων ότι έχει παρατηρηθεί κακή λήψη δείγματος, καταστροφή δείγματος κατά την μεταφορά από την Πάφο στη Λευκωσία. Ύποπτα περιστατικά που προσέρχονται να δώσουν δείγματα στο Νοσοκομείο της Πάφου θα απομονώνονται σε ειδικό θάλαμο μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα τους. Αυτό δεν θα συμβαίνει εάν ένα ύποπτο περιστατικό δίνει δείγμα σε ιδιωτικό εργαστήριο. Εάν τώρα ένα δείγμα είναι θετικό τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Έχει σύμπτωμα ή δεν έχει; Μην νομίζετε ότι είναι πολύ απλό να το πεί κάποιος με βεβαιότητα. Εάν έχει σύμπτωμα, είναι αρκετά σοβαρά να νοσηλευθεί νοουμένου ότι θα μεταφερθεί 200 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του στην Αμμόχωστο; Εάν κάποιος δεν θέλει να πάει τι θα γίνει;
Μπορεί το Νοσοκομείο Αναφοράς στην Αμμόχωστο να ανταπεξέλθει; Είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα με την κατάσταση όπως είναι τώρα. Η απάντηση είναι μία. Να γίνει το Νοσοκομείο της Πάφου, πλήρες Νοσοκομείο αναφοράς για διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με κορωνοϊού για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος του κορωνοϊού τόσο στην Πάφο όσο και στην υπόλοιπη Κύπρο γενικότερα.