Σε σημερινή ανάρτηση του ο κοινοτάρχης Χλώρακας Νικόλας Λιασίδης εκφράζει την δική του εκτίμηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοΐού.
«Στις δύσκολες μέρες που παίρνουμε λόγο της εξάπλωσης του Κορονοιού πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Προσωπικά πιστεύω ότι οι γρήγορες αντιδράσεις και η λήψη δυναμικών μέτρων έχοντας στο μυαλό το χειρότερο σενάριο είναι πιο ασφαλής τακτική από την τακτική της απόλυτης ψυχραιμίας που δημιουργεί αδράνεια. Προτεραιότητα αυτήν την στιγμή είναι να σωθούν ζωές. Τα οικονομικά θα έρθουν σε δεύτερη μοίρα χωρίς να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να παρθούν σημαντικά μέτρα από τώρα. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης αλλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να αντιμετωπίζουμε κρίσεις μελλοντικά.
Από τις πρώτες μέρες της έλευσης του ιού στην Κύπρο πάρθηκαν σταδιακά μέτρα από το κράτος αλλά και οι τοπικές αρχές προέβηκαν σε κάποιες ενέργειες που για κάποιους ήταν υπερβολικές και αχρείαστες. Από ότι φάνηκε στη πορεία είναι η ίδια η πραγματικότητα και η κατάσταση υπερβολική, για αυτό άλλαξαν οι ζωές των ανθρώπων ανά το παγκόσμιο μέσα σε ένα μήνα. Ο πολίτης έχει υποχρέωση να μείνει σπίτι. Θα χάσει εισοδήματα, θα κάνει θυσίες και για να μην πάει χαμένη αυτή η προσπάθεια οφείλουμε σαν αρχές να πάρουμε δραστικά μέτρα. Οι τοπικές αρχές της Πάφου ενίσχυσαν την προσπάθεια για λήψη μαζικών τεστ στη πόλη κάτι που θα οδηγήσει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Παρατηρώντας την αντίδραση μεγάλων κρατών που έχουν πληγεί από τον ιό, φάνηκε ότι οι χώρες που επέλεξαν την γρήγορη λήψη μαζικών τεστ κατάφεραν να περιορίσουν τους θανάτους και να ελέγξουν καλύτερα την εξάπλωση. Αυτή είναι η μέθοδος που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας αυξάνοντας τον ημερήσιο αριθμό δειγματοληπτικών ελέγχων δημιουργώντας μηχανισμό για το σκοπό αυτό. Στην Πάφο δυστυχώς μετατράπηκε το νοσοκομείο μας σε εστία μετάδοσης με τα αρνητικά αποτελέσματα που παρατηρούνται. Στόχος μας εκτός από τον συστηματικό έλεγχο των επαγγελματιών υγείας, είναι να μην δημιουργηθούν άλλες εστίες μετάδοσης. Όλοι οι χώροι που έχουν επισκεψιμότητα πρέπει να ελεγχθούν. Θα πρέπει με διάταγμα όλες οι επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία να υποχρεωθούν εντός 3 ημερών να προβούν σε δειγματοληπτικό έλεγχο όλων των υπαλλήλων τους και στη συνέχεια να μπορούν να δουλεύουν μόνο όσοι έχουν αρνητικό δείγμα. Σε περιπτώσεις που σε ένα κατάστημα βρεθεί κάποιο κρούσμα θα απολυμαίνεται ο χώρος και θα συνεχίζει την λειτουργία του με όσους εργαζόμενους έχουν το αρνητικό αποτέλεσμα στον έλεγχο σαν πιστοποιητικό ότι δεν φέρουν τον ιό.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αρνητικές συνέπειες αν δεν αντιμετωπίσει με γρήγορα και δυναμικά μέτρα και απασχολεί πολύ την κοινωνία είναι το οικονομικό. Όσο πιο γρήγορα αξιολογήσουμε όλα τα σενάρια και ειδικά τα χειρότερα τόσες λιγότερες θα είναι οι συνέπειες. Από ότι φαίνεται η κρίση θα πάει μακριά. Οι εκτιμήσεις για την εξεύρεση και παραγωγή εμβολίου είναι από 12 έως 18 μήνες. Δημιουργούνται πολλά ερωτήματα. Θα ανοίξει η ξενοδοχειακή βιομηχανία φέτος; Θα γίνονται επενδύσεις σε οικίες και διαμερίσματα; Σε πόσα χρόνια θα επουλωθούν οι πληγές δεδομένου ότι ο κόσμος ανά το παγκόσμιο δεν θα ταξιδεύει τόσο συχνά όσο πριν και δεν θα κάνει εύκολα ξένες επενδύσεις; Ποια επιχείρηση θα κρατήσει τους υπαλλήλους της πάνω από 6 μήνες; Ποιος θα αγοράζει αύριο προϊόντα αφού θα έχουμε ανέργους, χρεωμένους, μισόκλειστες επιχειρήσεις και ένα κράτος που δεν θα μπορεί να πληρώνει ανεργιακά. Το σύστημα μπορεί να μην μπορεί να αντέξει τη νέα οικονομική κρίση και να γίνουν ριζικές αλλαγές ανά το παγκόσμιο και αυτό είναι καλό να το λάβουμε υπόψιν μας στη Κύπρο. Είναι καλύτερα λοιπόν να ενισχύσουμε τον πολίτη και τον εργαζόμενο απευθείας για να υπάρχει κατανάλωση τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν μας και τις πρόσφατες δηλώσεις του μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Ε.Κ.Τ Μάριο Ντράγκι που επισημαίνει ότι ίσως χρειαστεί και διαγραφή ιδιωτικών χρεών για να εξέλθουμε από αυτή την κρίση.
Τέλος το συμπέρασμα που βγαίνει μέχρι στιγμής από τη παρούσα κρίση είναι ότι δεν έχουμε σχέδιο διαχείρισης κρίσης είτε αυτή η κρίση είναι πανδημία, πόλεμος, μεγάλο ατύχημα, φυσική καταστροφή. Ορισμένα σωστά μέτρα που πάρθηκαν, αντλήθηκαν από ενέργειες που προέβησαν χώρες που κτυπήθηκαν νωρίτερα από εμάς και αυτό μας “βοήθησε” αντιγράφοντας τα με την γνωστή χρονικά σειρά-ακολουθία εξαγγελίας των ηγετών (Κόντε-Μακρόν-Μητσοτάκης-Αναστασιάδης). Δυστυχώς φάνηκε ο χαμηλός βαθμός ετοιμότητας μας για αντιμετώπιση κρίσεων. Οι μελέτες για την στρατηγική αντιμετώπιση κρίσεων που πρέπει να δούμε όταν εξέλθουμε από όλο αυτό θα αλλάξουν άρδην τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και τις προτεραιότητες του. Η ασφάλεια και η υγεία μας είναι αγαθό και πρέπει να είναι βασικό συστατικό οποιασδήποτε μελλοντικής στρατηγικής του κράτους αλλά και των τοπικών αρχών».