Ο Υπουργός Γεωργίας , Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε απάντηση του στην επιστολή του Βουλευτή Πάφου, Ανδρέα Φακοντή , ημερομηνίας 17 Ιανουαρίου 2020 σε σχέση με τις ζημιές στις παραποτάμιες κοινότητες των ποταμών Έζουσας, Ξερού και Διαρίζου σημείωσε τα πιο κάτω.
Οι ζημιές που προέκυψαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων κατά το 2020 σε γεωργικές καλλιέργειες θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν με βάση τις πρόνοιες του «Αναθεωρημένου Εθνικού Πλαισίου Χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών στον τομέα της Γεωργίας για την περίοδο 2014-2020».
Υπενθύμισε επίσης ότι στις περιοχές όπου οι ζημιές που προκλήθηκαν λόγω υπερχείλισης των ποταμών Διαρίζου και Ξερού και η προσβασιμότητα τη δεδομένη στιγμή δεν είναι δυνατή, η καταγραφή θα γίνει μόλις αυτά καταστούν προσβάσιμα.
Σε σχέση με τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη χρονιά 2018-2019 και η αξιολόγηση του εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Τμήματος Γεωργίας, ο Υπουργός υπέδειξε ότι όλοι οι επηρεαζόμενοι θα ενημερωθούν άμεσα φια το πόρισμα αξιολόγησης των Δηλώσεων Ζημιάς τους , είτε είναι τελικά επιλέξιμοι είτε όχι.
Τέλος για τις ζημιές που προέκυψαν σε διαβάσεις που δυσχεραίνουν τη διέλευση των γεωργών, ο κ. Καδής, σημείωσε ότι το «Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων σε συνεργασία με το Γραφείο Έπαρχου Πάφου, επιλήφθηκαν άμεσα προβλημάτων αποκατάστασης των διελεύσεων που κρίθηκαν ιδιαίτερα επείγουσες» ενώ οι συμπληρωματικές εργασίες συνεχίζονται και αναμένονται να ολοκληρωθούν σύντομα.
Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα κατασκευής γεφυριών στους ποταμούς (Ξερό, Διαρίζο και Έζουσας) το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην περίπτωση του γεφυριού στην κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί διάβαση «χαμηλών ροών» και ότι ενδεχόμενο αίτημα της κοινότητας για κατασκευή νέου που να ανταποκρίνεται με ασφάλεια σε πιο μεγάλες ροές, αντικρίζεται καταρχήν θετικά από τον ίδιο και το ΤΑΥ.
Εν κατακλείδι για την αναγκαιότητα εκπόνησης σχετικών υδρολογικών μελετών, ο Υπουργούς σημειώσει ότι αναμένεται η προκήρυξη μελέτης , για τον ποταμό Ξερό , σχετικά με τη διαχείριση των πλημμυρικών προβλημάτων , η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τον τρόπο διαχείρισης των υπόλοιπων ποταμών.