Ο κίνδυνος από ένα παρανοϊκό σουλτάνο και η απειλή του κορωνοϊού αποτελούν τα κύρια προβλήματα που απασχολούν σήμερα την πατρίδα μας, μαζί και τις τοπικές κοινωνίες.
Η παράνομη και κατευθυνόμενη μετανάστευση αποτελούν ήδη εθνικό θέμα, είναι όμως κατανοητό ότι όταν τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία τίποτε άλλο δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα.
Παρόλο που το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας από το κορωνοϊό, γνωστό και ως Covid -19, είναι χαμηλό, γύρω στο τρία τοις εκατό, δεν μπορούμε σαν τοπικές κοινωνίες παρά να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την επάρκεια των μέτρων που λαμβάνονται σήμερα όταν και εφόσον πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα και στη δική μας χώρα.
H ευθύνη, είτε της πρόληψης είτε της στρατηγικής ενάντια στην εξάπλωση του ιού, ανήκει στο κράτος. Εντούτοις οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν επίσης ευθύνη διατήρησης της δημόσιας υγείας και οφείλουν, παράλληλα με το κράτος και με δικές τους πρωτοβουλίες, να ενεργούν για εξάλειψη της απειλής. Η πληροφόρηση των πολιτών για τα μέτρα προστασίας αλλά και οι βασικές ενέργειες που απαιτούνται σε περίπτωση έστω και υποψίας μόλυνσης είναι στις υποχρεώσεις και των τοπικών αρχών.
Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένοι και άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε την αλληλεγγύη των τοπικών αρχών όπως και δείγματα γραφής ότι δεν θα αφεθούν μόνοι στην περίπτωση που νοσήσουν από τον κορωνοϊό.
Η έλευση του καλοκαιριού και η συνοδευόμενη αύξηση των θερμοκρασιών αποτελεί ελπίδα, όπως παραδέχονται οι ειδικοί, μείωσης του κινδύνου διασποράς του ιού. Από την άλλη όμως ας μην ξεχνούμε ότι δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο κατά του Covid-19 και ότι ο χειμώνας με τις χαμηλές θερμοκρασίες θα επανέλθει. Η έρευνα και ο αγώνας με το χρόνο για παρασκευή εμβολίου φαίνεται ότι θα κρατήσει μήνες. Σύμφωνα με παραδοχή κορυφαίων επιστημόνων στην Ευρώπη η έρευνα χρηματοδοτείται καλύτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά στην Ευρώπη. Στην άλλη μεριά του ατλαντικού, ως εκ τούτου, εναποθέτει τις ελπίδες της η ανθρωπότητα.
Η επέλαση του κορωνοϊού στην Ευρώπη δημιουργεί φόβους για οικονομικό πλήγμα ειδικά στον τουρισμό, τομέα από τον οποίο εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό και η κυπριακή οικονομία. Η Γεροσκήπου σαν παραλιακός δήμος έχει σημαντικό μέρος των εσόδων από τον τουρισμό. Πολλοί εξάλλου συμπολίτες μας εργοδοτούνται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Είναι ακριβώς σε αυτά τα πλαίσια που ο δήμος χρειάζεται σχέδιο δράσης για :
- Επαρκή πληροφόρηση για προφύλαξη της υγείας των δημοτών.
2.Προστασία του επιπέδου διαβίωσης των ευπαθών ομάδων από το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να προκύψει, και
3.Αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για αντιμετώπιση τυχόν αρνητικών συνεπειών λόγω του ιού.
Ως εκ των πιο πάνω απαιτούνται έγκαιρα μέτρα και σε τοπικό επίπεδο. Σε αντίθετη περίπτωση ίσως τα προβλή ματα να εξελιχτούν μελλοντικά σε βουνό.