Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε σήμερα στην Πάφο ότι το μεταναστευτικό είναι ένα εθνικό ζήτημα, σημειώνοντας πως το τελευταίο διάστημα εκ μέρους της Τουρκίας γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσει πίεση σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Ελλάδα και η Κύπρος, συμπλήρωσε, είναι χώρες πρώτης γραμμής και τα σύνορα τους είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Ο κ. Νεοφύτου, αφού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει δει πολύ σοβαρά το θέμα του μεταναστευτικού και την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Πρόεδρος προέδρευσε συσκέψεων για το θέμα και το έθεσε και στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε ότι «επιζητούμε και θα έχουμε την απόλυτη στήριξη της ΕΕ».
Όμως, συνέχισε, «έχουμε και ευθύνη και υποχρέωση να πάρουμε αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο για να προστατεύσουμε την χώρα μας.».
Οι Κύπριοι, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν είναι ρατσιστές, αλλά δεν θα δεχθούν κάποιους να εκμεταλλεύονται είτε κενά της νομοθεσίας είτε τρύπες στην όλη πολιτική για να εκμεταλλεύονται την Κυπριακή Δημοκρατία εις βάρος των Κυπρίων πολιτών.
Οι ενδείξεις, συνέχισε, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτών δεν κινδυνεύουν στις χώρες τους , αλλά εκμεταλλεύονται την Κύπρο, όπως εκμεταλλεύονται και άλλες χώρες. «Πρέπει να είμαστε επιτέλους πολύ σταθεροί ως προς την πολιτική προσέγγιση», τόνισε.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι από τη μια σεβόμαστε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ζει σε συνθήκες που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του και από την άλλη «δεν μπορούν χιλιάδες να έρχονται στην Κύπρο νόμιμα είτε ως φοιτητές, είτε ως εργαζόμενοι και την επόμενη μέρα να θυμούνται ότι κινδυνεύουν στην χώρα τους και κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε επίσης πως την ίδια ώρα παρατηρούμε, ότι κάποιοι έκτισαν μια βιομηχανία κέρδους με αυτούς τους αιτητές πολιτικού ασύλου, προσθέτοντας πως «πρέπει και εδώ η Πολιτεία να είναι αμείλικτη».
Δεν μπορεί με το να κάνει αίτηση κάποιος για πολιτικό άσυλο να αποκτά περισσότερα δικαιώματα από τον νόμιμα εργαζόμενο, δήλωσε.
«Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν και πρέπει να παρθούν σύντομα αποφάσεις και να προστατεύσουμε τον κοινωνικό ιστό».
Αλλά, είπε στη συνέχεια, εάν αυτή η Πολιτεία έχει οικονομικούς πόρους να στηρίξει, πρέπει να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και «όχι αυτούς που εκμεταλλεύονται απλά για να κάνουν μια αίτηση για πολιτικό άσυλο».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε στη συνέχεια ότι θα πρέπει να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να είναι η χώρα που θα είναι ο παράδεισος για τους αιτητές πολιτικού ασύλου».
Πρόσθεσε πως υπάρχουν τρεις διάδρομοι για τους αιτητές πολιτικού ασύλου και τους παράτυπους μετανάστες. Ο ένας διάδρομος είναι, όπως είπε, από τον θαλάσσιο χώρο, αφού είμαστε νησί και δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες προστασίας της θάλασσας για αυτό και θέλουμε τη στήριξη της Ευρώπης. Ο δεύτερος διάδρομος αφορά τη διέλευση παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα και όχι από τα σημεία διέλευσης, αλλά από 184 χιλιόμετρα ουδέτερης ζώνης.
Επεσήμανε πως αυτοί είναι οι κίνδυνοι για να έρθουν παράτυποι μετανάστες από τα κατεχόμενα. Είναι, είπε, ελάχιστες οι περιπτώσεις που χρησιμοποιούν τα οδοφράγματα αφού γνωρίζουν ότι υπάρχει έλεγχος.
Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως η τρίτη μεγάλη πληγή για τους αιτητές πολιτικού ασύλου είναι από όσους νόμιμα έρχονται στην Κύπρο, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως φοιτητές, είτε με άλλον νόμιμο τρόπο, και «την επόμενη μέρα θυμούνται ότι κινδυνεύουν στη χώρα τους, κάνοντας αίτημα πολιτικού ασύλου».
Όπως είπε στη συνέχεια, «μέτρα πρέπει να πάρουμε», αναφέροντας πως ένα δείγμα είναι τα μέτρα που σωστά παίρνει η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως κατ’ ελάχιστον τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτά που πρέπει να πάρουμε ως Κύπρος.
«Εμείς στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση, είπε και συμπλήρωσε ότι ετοιμάζουν τις δικές τους απόψεις, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις προσεχείς μέρες θα παρθούν οι αποφάσεις.
«Εκεί που πρέπει να αλλάξουμε σύνταγμα, νόμους να το κάνουμε χθες», δήλωσε.
Έστειλε επίσης το μήνυμα προς το δικαστικό σώμα να επισπεύσει την εξέταση των αιτήσεων αυτών.
Υπάρχουν, είπε, σήμερα πάνω από 17 χιλιάδες αιτητές πολιτικού ασύλου, σημειώνοντας με απόλυτο σεβασμό προς το δικαστικό σώμα ότι δεν μπορεί να εξετάζονται μερικές εκατοντάδες κάθε χρόνο, γιατί θα χρειαστούμε, όπως ανέφερε, είκοσι με τριάντα χρόνια να εξεταστούν.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι πρέπει με ό,τι χρειάζονται να τους ενισχύσουμε, αλλά και πρέπει οι διαδικασίες εξέτασης της αίτησης πολιτικού ασύλου να γίνονται το συντομότερο δυνατό.