Περνούμε μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο, λόγω της αναθεωρητικής και επιδρομικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα την αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο θαλάσσιο τεμάχιο -8-, το οποίο έχει παραχωρηθεί στη γαλλική TOTAL και την Ιταλική ΕΝΙ, για έρευνες για γεωτρήσεις. Και βέβαια και στις πρωτοφανείς ενέργειες και απειλές εναντίον των θαλάσσιων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, μετά το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Η εισβολή του «Ορουκ-Ρέις» εντός περιοχής θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν οφειλόταν ούτε σε κακοκαιρία, ούτε σε λάθος. Αποτέλεσε «πρόβα τζενεράλε» για να δοκιμαστούν οι αντιδράσεις της Ελλάδας. Όποιος δεν το κατανοεί, ζει σε χίμαιρες.
Επιτέλους, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα μακριά από ψευδαισθήσεις.
Αναμφίβολα, αντιμετωπίζουμε μια κλιμακούμενη και κορυφούμενη επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Ποια θα πρέπει να είναι η στάση μας; Ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα. Πολιτική και διπλωματική δραστηριοποίηση για θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, δηλαδή της αμυντικής θωράκισης, που σε συνδυασμό με την πολιτική και διπλωματική δράση να μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε εγκατάλειψη των τυχοδιωκτικών της προθέσεων.
Σε επίπεδο Ε.Ε., η μέχρι τώρα ρητορική καταδίκη των τουρκικών έκνομων ενεργειών, δεν μπορεί να θεωρείται ικανοποιητική. Από την άλλη, όσο κι αν οι κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν προβλέπεται ότι θα συνετίσουν την Τουρκία, εντούτοις θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι τέλους για την εφαρμογή τους.
Να αξιοποιηθεί στο μέγιστον η γαλλική στάση, η οποία, τόσο με τις σαφείς δηλώσεις Μακρόν, όσο και με την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, εκπέμπει ισχυρά μηνύματα αποδοκιμασίας της τουρκικής επιθετικότητας.
Οι ρωγμές στη ρωσοτουρκική συμπόρευση, με αφορμή την κατάσταση στη Συρία και την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουκρανία, θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθούν, με συγκεκριμένες κινήσεις αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Μόσχα. Αξιοποίηση στον μέγιστο βαθμό του αμερικανικού παράγοντα χωρίς παρέκκλιση από μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
Επείγουσα είναι η ανάγκη παρεμβάσεων προς τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το τελευταίο κάκιστο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο με αναφορές σε «κανονικοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών», ηχεί ως ύστατο καμπανάκι κινδύνου. Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει τάχιστα να αποτραπεί και να ανατραπεί.
Στον τομέα της άμυνας, η αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης στην Κύπρο «Ευάγγελος Φλωράκης» και η δημιουργία μιας στοιχειώδους ναυτικής δύναμης, πρέπει να αποτελέσουν ζητήματα υψίστης προτεραιότητας.
Η σωφροσύνη και η ψυχραιμία δεν μπορούν να ερμηνεύονται και ως συνώνυμα της παράδοσης.
Οι επιδέξιες πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, με αναβάθμιση του δόγματος αποτροπής, είναι το επιβαλλόμενο σημερινό χρέος.