Συνέντευξη εφ όλης της ύλης .
Ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου Συμμαχίας Πολιτών, Λάκης Στυλιανιδης μίλησε για τους στόχους και το όραμα του κόμματος του απέναντι στα φαινόμενα των σκανδάλων, της διαπλοκής, της διαφθοράς και της σήψης των θεσμών. Μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα και προσωπικές ατζέντες, Η Συμμαχία Πολιτών , τονίζει, εργάζεται για το καλό του τόπου μας με νέες ευαισθησίες και απαιτήσεις ανατρέποντας διαχρονικές ανοχές απέναντι σε ανήθικες πρακτικές.
Ως πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου Συμμαχίας Πολιτών πως θα σχολιάζεται την μέχρι σήμερα πορεία σας στο κόμμα;
Ξεκίνησα μαζί με άλλους συμπολίτες από τις προεδρικές εκλογές του 2013, όπου σε εκείνο τον αγώνα, με την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, μέσα από απίστευτες ενέργειες και πολύ δυνατά και καθαρά βήματα και προσπάθειες καταφέραμε να ενώσουμε τον κόσμο της Κύπρου σε ένα πολύ δυνατό σύνολο το οποίο ζητούσε κάθαρση, αξιοπιστία, ακεραιότητα, διαφάνεια, σταθερότητα, μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα και προσωπικές ατζέντες.
Η Συμμαχία Πολιτών γεννήθηκε μέσα στις πιο δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που γνώρισε η χώρα μας από την Τουρκική εισβολή και μετά. Προερχόμενος από άλλο πολιτικό χώρο του κέντρου, και διαπιστώνοντας την πολιτική κουλτούρα που επικρατούσε και επικρατεί σήμερα, βλέποντας αρχές και αξίες να πωλούνται σε πολιτικές συμμαχίες για θέσεις στην εξουσία και να ξεπουλούν τα ιδανικά που εκπροσωπούσαν την Κύπρο, τον κυπριακό λαό, χωρίς δεύτερη σκέψη ακολούθησα τον Γιώργο Λιλλήκα στο δύσκολο έργο της αναγέννησης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση όλο το πολιτικό και πολιτειακό σύστημα, με νέες ευαισθησίες και απαιτήσεις ανατρέποντας διαχρονικές ανοχές απέναντι σε ανήθικες πρακτικές.
Καθώς γινόμουν μάρτυρας στα φαινόμενα των σκανδάλων, της διαπλοκής και της διαφθοράς, της σήψης των θεσμών που παλαιότερα γινόντουσαν ανεκτά, απαίτησα κάθαρση και τιμωρία των ενόχων. Τιμωρία που δεν ήρθε ποτέ, αφήνοντας έτσι μια πικρή απογοήτευση. Είναι μέσα σ’ αυτά τα κοινωνικά δεδομένα που ιδρύθηκε η Συμμαχία Πολιτών ως ένα Κίνημα των πολιτών κόντρα στο κάθε μορφής κατεστημένο. Συστήσαμε τη Συμμαχία Πολιτών με πενιχρά οικονομικά μέσα και με περιορισμένες δυνατότητες προβολής των θέσεων μας.
Σαν ιδρυτικό στέλεχος της Συμμαχίας Πολιτών, και λαμβάνοντας από την αρχή αποφάσεις για την πορεία του κινήματος μαζί με το υπόλοιπο πολιτικό σώμα, με περηφάνια μπορώ να δω την σταθερότητα των θέσεων και της πορεία μας. Αρχικά σαν μέλος του Επαρχιακού Συμβουλίου, λάβαμε μέρος σε πολλές και άνισες εκλογικές διαμάχες, προσπαθώντας πάντοτε να βάζουμε μπροστά το κοινό συμφέρον και την κοινωνία μας. Τον 2016 έλαβα μέρος στις πρώτες βουλευτικές εκλογές της Συμμαχίας Πολιτών ως υποψήφιος στην Επαρχία Πάφου, μαζί με άλλα αξιόλογα, νέα παιδιά, ζητώντας πάντοτε την αλλαγή και πολεμώντας το καταστροφικό κατεστημένο.
Το 2018, μετά τις προεδρικές εκλογές, ανέλαβα την προεδρία του Επαρχιακού Συμβουλίου και ξανά το 2019 στις τελευταίες Επαρχιακές εκλογές, εκλέγηκα ξανά πρόεδρος. Αυτό απλά ορίζει μια θέση στην ιεραρχική πυραμίδα του συμβουλίου, όμως δεν αφαιρεί τον τρόπο διεξαγωγής των συνεδριών όπου επικρατεί απόλυτος σεβασμός σε όλα τα μέλη με ισότητα και αλληλεγγύη και με τον μέγιστο δημοκρατικό τρόπο, μέσα από τις δυνατότητες που μα παρέχονται, διεξάγουμε τις συνεδρίες και λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας.
Ποια τα δικά σας σχόλια όσον αφορά την πολιτική επικαιρότητα. Λιβύη , μεταναστευτικό …
Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ρευστή και εκρηκτική με πολλά σύννεφά πολέμου και με κίνδυνο μιας ευρύτερης σύρραξης. Τον πλέον αρνητικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή μας διαδραματίζει η Τουρκία. Είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας που
απειλεί την ασφάλεια όλων των λαών της περιοχής, τα συμφέροντα και την κυριαρχία όλων των κρατών και αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ειρήνη. Οι δύο υπερδυνάμεις με τις ενέργειες τους για υπεροχή έχουν οδηγήσει στο περιθώριο το διεθνές δίκαιο και έχουν πλήρως παροπλίσει, τον ήδη αποδυναμωμένο Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Το Κυπριακό ζήτημα, όπως και στο παρελθόν, μπορεί να καταστεί παράπλευρη απώλεια, σ’ ένα ευρύτερο γεωπολιτικό σχεδιασμό των διαφόρων συμμαχιών.
Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τον ανταγωνισμό μεταξύ των υπερδυνάμεων, απολαμβάνοντας την ανοχή τους, και την ανοχή της Ε.Ε., θέλει να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Χωρίς κανένα σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο, έχει εισβάλει στην Συρία, αποστέλλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά ζητήματα ενός ανεξάρτητου κράτους, απειλεί την Ελλάδα αμφισβητώντας κυριαρχικά της δικαιώματα και συνεχίζει την εισβολή της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τουρκική Κυβέρνηση ενεργεί βάση συγκεκριμένης στρατηγικής που στοχεύει στην καθιέρωση της ως Περιφερειακή υπερδύναμη που στηρίζεται στην στρατιωτική της δύναμη και στοχεύει στη διεύρυνση των Τουρκικών συνόρων, τα οποία καθορίστηκαν στη Συνθήκη της Λοζάνης την οποία ο Ταγίπ Ερτογάν θέλει να αναθεωρήσει το 2023.
Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα ανθρωπιστικό πλήγμα και αποδεικνύει πόσο ευάλωτο και εύθραυστο είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο ξεριζωμός από τις πατρίδες και η προσφυγιά την οποία γνωρίζουμε πολύ καλά, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο για τους συνανθρώπους μας. Πρέπει να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς με όποιο τρόπο μπορούμε, σαν κράτος, σαν κοινωνία μέχρι να βρουν τον δρόμο τους. Ο χαμός ανθρώπινης ζωής μόνο πόνο και δυστυχία φέρνει.
Η τραγικότητα όμως δυστυχώς στο μεταναστευτικό βρίσκεται στους πιθανούς κρυμμένους εχθρούς της ειρήνης και ευημερίας των λαών, όπου μέσα από πιθανά σχέδια εκμετάλλευσης της κινητικότητας αθώων ανθρώπων σε απελπισία, μετακινούνται σε περιοχές από τις χώρες τους για λόγους που δεν
έχουν αποδειχτεί ακόμα αλλά κρύβουν πολλές υποψίες και πιθανότητες. Το ενδεχόμενο ακραίων ομάδων για υπερίσχυση μέσα από θρησκευτικά δόγματα είναι πιθανή εξέλιξη με καταστροφικά αποτελέσματα, αλλοίωσης πληθυσμών και δημογραφικών περιοχών. Η οικονομική εκμετάλλευση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για στήριξη των προσφύγων μέσα όμως από άνισες μεταχειρίσεις και κατανομές, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, προτρέπουν άτομα να χρησιμοποιούν επιδόματα και υποδομές χωρίς πραγματικό λόγο και χωρίς να υπάρχει αιτία για μετανάστευση από την χώρα τους. Το κράτος χρειάζεται πολύ πιο αυστηρούς ελέγχους και πολιτική στο θέμα και την βούληση να προστατέψει τόσο τα ευάλωτα άτομα όσο και την κυπριακή κοινωνία.
Συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας . Ποια πρέπει να είναι η θέση μας σε αυτές τις πρακτικές που ακολουθεί ;
Η κλιμάκωση των Τουρκικών προκλήσεων αποτελεί μέρος μιας τακτικής η οποία είναι εξελισσόμενη. Σαν Συμμαχία Πολιτών είχαμε, πολύ έγκαιρα, προειδοποιήσει ότι η Τουρκία θα καταστεί ακόμα πιο επιθετική. Προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου ή μιας ελεγχόμενης σύρραξης με στόχο να μας σύρει στο τραπέζι των συνομιλιών με απαιτήσεις από θέση ισχύος.
Δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος της προσάρτησης των κατεχόμενων μας εδαφών το 2023. Η μόνη περιοχή στην οποία μπορεί να επεκτείνει τα σύνορα της είναι η κατεχόμενη Κύπρος. Η Τουρκία ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν απέτρεψε την προσάρτηση της Κριμαίας και πρόσφατα την εξαγγελθείσα προσάρτηση από το Ισραήλ μέρους της περιοχής Γκολάν.
Εδώ και 46 χρόνια κατέχει τη μισή μας πατρίδα, και αντί να ενισχύσουμε την Εθνική Φρουρά και την αμυντική μας ικανότητα, τις έχουμε αποδυναμώσει. Δεν έχουμε ολοκληρωμένη στρατηγική ικανή να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Συνεχίζουμε να αυτοσχεδιάζουμε και να αντιδρούμε με αναποτελεσματικό κι αντιπαραγωγικό τρόπο.
Η πίεση που θα νιώσει η Τουρκία είναι οι κυρώσεις. Κυρώσεις, όμως, που θα έχουν σοβαρό οικονομικό κόστος. Η εικόνα της Τουρκίας είναι σήμερα πολύ αρνητική στην πλειοψηφία των Κρατών Μελών της Ε.Ε., όπως και
στις ΗΠΑ. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει σημαντικά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα τα οποία θέτουμε στη διάθεση των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ε.Ε. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για να εξασφαλίσουμε ουσιαστικά και απτά ανταλλάγματα. Αν δεν διεκδικήσουμε δεν θα πάρουμε.
Απέναντι σ’ αυτές τις σκληρές πραγματικότητες και τους ορατούς κινδύνους και απειλές, αντί να προτάξουμε ένα ισχυρό ενωμένο εσωτερικό μέτωπο, παρουσιαζόμαστε διασπασμένοι. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον τόπο και στην ιστορία μας, να αφήσουμε κατά μέρος διαφωνίες και κομματικές σκοπιμότητες και να διαμορφώσουμε μια κοινή στρατηγική. Αν συνεχίσουμε να υποτιμούμε τους κινδύνους και να μην λαμβάνουμε αποτρεπτικά μέτρα, ο λαός και ο τόπος μας θα πληρώσουν σκληρό τίμημα.
Ποιες οι πολιτικές της Συμμαχίας Πολιτών και ποια τα σχέδια σας για την Πάφο.
Σαν Συμμαχία Πολιτών, θέσαμε ως στόχο μας την προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων του πολίτη. Τη συμμετοχική δημοκρατία, για να έχει ρόλο και εξουσία ο πολίτης στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν. Για να τεθούν οι εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι του υπό κοινωνικό έλεγχο και εποπτεία. Για όλα αυτά και πολλά άλλα καταθέσαμε Προτάσεις Νόμου αλλά και εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση μέσω του κοινοβουλευτικού μας έργου.
Με τη δράση και τις προτάσεις μας συμβάλαμε, όσο λίγοι στο να πάει η χώρα μπροστά και να λυθούν προβλήματα που βασανίζουν τον τόπο μας και τους πολίτες και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. Σ’ αυτό τον φαύλο κύκλο της διαπλοκής και της διαφθοράς η Συμμαχία Πολιτών έμεινε καθαρή. Μακριά και έξω από κάθε σκάνδαλο, έξω από κάθε κύκλωμα του πολιτικο-επιχειρηματικού συστήματος.
Για την Πάφο θέλουμε και οραματιζόμαστε την αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας και την απεξάρτηση από την παλαιοκομματική νοοτροπία, μακριά από μικροπολιτικά και προσωπικά συμφέροντα και με γνώμονα πάντοτε το κοινό καλό και ευημερία. Εάν συνεχίσουμε να ενεργούμε με τον
ίδιο τρόπο και να πράττουμε τα προηγούμενα, δεν θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε ούτε να προοδεύσουμε. Θέλουμε να ξεφύγουμε από την κομματική εξάρτιση και να λαμβάνουμε αποφάσεις στα κοινωνικά θέματα που αφορούν την Πάφο, έχοντας τα συμφέροντα και την ευημερία του κόσμου ως απόλυτο στόχο.
Σε τοπικό επίπεδο ποια έργα πρέπει να προωθηθούν άμεσα, ( Δρόμος Πάφου – Πόλης, Αεροδρομίου – Έζουσας, Πάφου – Κόλπου των Κοραλίων)…
Θεωρώ πρωτίστης σημασίας τον δρόμο Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς, ο οποίος θα ανοίξει προοπτικές για ανάπτυξη και θα ενώσει το βόρειο μέρος της Επαρχίας με την πόλη της Πάφου, με πολλά ωφελήματα για τους συμπολίτες μας, οικονομικά και κοινωνικά. Επίσης ο δρόμος προς το αεροδρόμιο χρειάζεται να μελετηθεί, να σχεδιαστεί σωστά, έτσι ώστε να διατηρεί στο μέγιστο δυνατό την φυσικότητα και το περιβάλλον και να ενώσει την πόλη με το αεροδρόμιο. Η πόλη χρειάζεται επειγόντως την δημιουργία πεζοδρομίων για την εξυπηρέτηση του κοινού, την προστασία των πεζών και την προώθηση της κοινωνικότητας. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την καταστροφική πορεία του πρασίνου στην πόλη μας με την αδιάφορη και εγκληματική αποκοπή δέντρων από τις υπηρεσίες. Τα διάφορα κυβερνητικά τμήματα προστασίας πρασίνου και περιβάλλοντος ούτε την παρουσία τους δεν αξιώνουν. Μεγάλη ευαισθησία και προσοχή χρειάζεται για το μέλλον των παιδιών μας.