Στην σχέση του Δ. Πάφου με το Πανεπιστήμιο IDC Herzliya αναφέρεται με γραπτή του ανακοίνωση ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος .
Συγκεκριμένα ο κ. Φαίδωνος απαντώντας σε δημοσίευμα των ΜΜΕ σε σχέση με την αναγόρευση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου IDC Herzliya του Ισραήλ και επειδή ο Δήμος Πάφου έχει αναπτύξει με το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στενή σχέση ως αποτέλεσμα της αδελφοποίησης του με τον Δήμο της Herzliya – καρπός της συνεργασίας με το IDC είναι το ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Pafos Innovation Insti-tute, κυπριακός μη κερδοσκοπικός οργανισμός ιδιοκτησίας του IDC -, αναφέρθηκε στα κάτωθι στο πλαίσιο κλίματος διαφάνειας.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Πάφου, το IDC είναι σήμερα το μοναδικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο του Ισραήλ στο οποίο λόγω του επιπέδου και των επιδόσεών του, αποδόθηκε το 2017 πανεπιστημιακό καθεστώς με το δικαίωμα να απονέμει διδακτορικούς τίτλους σπουδών.
Σήμερα φοιτούν σε αυτό 8.000 περίπου φοιτητές, αριθμός που είναι ισοδύναμος με τον αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στο IDC διδάσκουν 170 πλήρους απασχόλησης καθηγητές, ενώ άλλα 300 περίπου άτομα ανήκουν στο διδακτικό προσωπικό του ιδρύματος.
Ήταν αναμενόμενο όταν για πρώτη φορά δινόταν καθεστώς πανεπιστημίου σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στο Ισραήλ, να αντιδρούσαν οι πρυτάνεις των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας. Ας σκεφτούμε την αντίδραση των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων σε ενδεχόμενη αδειοδότηση – αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Επίσης προστίθεται στην ανακοίνωση, στο Ισραήλ, πράγμα για το οποίο εμείς στην Κύπρο δεν είμαστε συνηθισμένοι, αποτελεί πρακτική όπως εύποροι πολίτες και ευπατρίδες δίνουν γενναίες χορηγίες για την υλοποίηση έργων δημόσιας ωφελείας και ανάπτυξης. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο αμερικανοεβραίος Sheldon Adelson, του οποίου η προσωπική περιουσία υπολογίζεται στα 40 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια, που προσέφερε χορηγία ύψους 26 εκατ. δολαρίων για την ανέγερση των εγκαταστάσεων της Adelson School of Entrepreneurship του IDC.
Επεσήμανε πως όταν μεγάλοι δωρητές στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας προέβαιναν σε δωρεές για την ανέγερση πανεπιστημίων και άλλων κοινωφελών έργων (Μαρασλής, Αβέρωφ, Μποδοσάκης κ.ά.), έβλεπαν το φως στον Τύπο της εποχής δημοσιεύματα με παρόμοιο περιεχόμενο με εκείνα που επικαλείται το δημοσίευμα ότι έγιναν στο Ισραήλ.
Ο κ. Φαίδωνος είπε πως είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το συνολικό κόστος για την ανέγερση των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου IDC Herzliya ανέρχεται σε 430 περίπου εκατ. δολάρια. Αυτές οι υποδομές έγιναν χωρίς καμιά ενίσχυση/χορηγία από το κράτος.
Επεσήμανε επίσης ότι χορηγία ύψους 25 εκατ. δολαρίων, δηλαδή του ιδίου ύψους με εκείνη του Adelson, έδωσε στο IDC επιχειρηματίας με καταγωγή από εβραϊκή οικογένεια της Θεσσαλονίκης, που μάλιστα τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο.
Ακόμη πρόσθεσε πως από την προσωπική του εμπειρία και ειδικότερα μέσα από συζητήσεις με μεγάλο αριθμό ακαδημαϊκών του IDC, διαμόρφωσε το συμπέρασμα ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι πολιτικά τοποθετημένοι στον κεντρώ-ο/κεντροαριστερό χώρο, χωρίς να είναι ακροδεξιοί ή να έχουν ακραίες θέσεις. Αντίθετα, κάποιοι από αυτούς συνέβαλαν στις συμφωνίες που συνήφθηκαν στο Όσλο για την ειρήνευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Επίσης το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο συγκαταλέγεται στα κορυφαία 500 ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως, ενώ ορισμένες από τις Σχολές του κατατάσσονται στις καλύτερες 1 – 400 της παγκόσμιας κατάταξης. Το IDC είναι το κορυφαίο πανεπιστήμιο της ευρύτερης περιοχής στους τομείς της τεχνολογικής έρευνας και της καινοτομίας.
Πέραν από τη σχέση της Πάφου με τη Herzliya και μέσω αυτής με το IDC, ο ιδρυτής και πρόεδρος του IDC Καθηγητής Uriel Reichman είχε στις 9 Ιανουαρίου αυτού του χρόνου συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά την οποία συζητήθηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων και προς τούτο ήδη ετοιμάζουν για υπογραφή μνημόνιο συνεργασίας.