Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο εβδομάδων του Δεκεμβρίου, περίπου 200 χώρες εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, γνωστή και ως COP25, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, και είχε ως στόχο να προωθήσει μια διεθνή συλλογική απάντηση για την κλιματική αλλαγή.
Η Marina Flevotomas, καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Σπουδών και Γεωγραφίας στο InternationalSchoolofPaphos(ISOP), συμμετέχει στις Διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ως μέλος του British Council από το 2011, ενώ από το 2014 συμμετέχει ως μέλος της κυπριακής αποστολής. Εστιάζοντας στα θέματα Γυναικών και Φύλου, Εκπαίδευσης αλλά και Απωλειών και Ζημιών, η κ. Flevotomas επικεντρώθηκε στην ενδυνάμωση των νέων, των γυναικών και των αυτοχθόνων πληθυσμών.
Συγκεκριμένα, κατά τη συμμετοχή της στα διάφορα πάνελ και φόρουμ της Διάσκεψης, η κ. Flevotomas έστρεψε την προσοχή των συμμετεχόντων στη σημασία της εκπαίδευσης των κοριτσιών και των γυναικών, υπογραμμίζοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχιστούν οι παγκόσμιες προσπάθειες που θα διασφαλίσουν την ισότητα των φύλων και επομένως θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των γυναικών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι γυναίκες είναι οι φύλακες του φαγητού, του εδάφους, των δέντρων και του νερού σε ολόκληρο τον κόσμο και συνεπώς κατέχουν μεγαλύτερες ικανότητες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, η κυπριακή κυβέρνησηείχε και αυτή ενεργό ρόλο στη Διάσκεψη παρουσιάζοντας τηνπρωτοβουλία της Κύπρου για τηνκλιματική αλλαγή, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη ενός περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για τη συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής στα θέματα κλιματικής αλλαγής.
Η Flevotomas μετέφερε τις εμπειρίες της στο ISOP, όπου διευθύνει την μαθητική απογευματινή Λέσχη για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, ενώ συχνά ενσωματώνει μαθήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη διδασκαλία του μαθήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών και Γεωγραφίας, επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει και να ενισχύσει τις γνώσεις των παιδιών για το θέμα. Η κ. Flevotomas πιστεύει ότι η νεολαία είναι βασικός παράγοντας για την εξεύρεση τρόπων καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και εμπνέεται από τους μαθητές της, το ενδιαφέρον τους και το ζήλο τους για ένα υγιές, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.