“Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην υπογραφή της συμφωνίας της Άγκυρας με την Λιβύη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, θυμήθηκα την ομιλία που έκανε στη Βουλή των Ελλήνων ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην Πρωθυπουργός, που μιλούσε με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη συμφωνία των Πρεσπών, ανέδειξε για ακόμη μια φορά τα όσα εδώ και δεκαετίες διαδραματίζονται και αφορούν την ύπαρξη του ελληνισμού. Οι διαχρονικές προσπάθειες από τα ξένα κέντρα, αλλά κυρίως από κάποιες ομάδες εντός της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν είναι πλέον μόνο ανησυχητικές, αλλά φαίνεται ότι αν δεν ληφθούν σοβαρά υπόψιν μπορεί να καταστούν και επικίνδυνες για το μέλλον και την ύπαρξη του Κυπριακού Ελληνισμού.
Είπε μεταξύ άλλων ο Πρώην Πρωθυπουργός:
“Μας λένε ότι τα Σκόπια είναι πολύ μικρό κράτος για να απειλήσει την Ελλάδα. Είναι μη ρεαλιστικό. Να μιλήσουμε λοιπόν για πολιτικό ρεαλισμό. Μας λένε ότι μας απειλούν τα Σκόπια με τον αλυτρωτισμό τους, δεν πρέπει να δίνουμε σημασία γιατί είναι πολύ μικροί, μπορούμε να δίνουμε τόπο στην οργή και να υποχωρούμε γιατί εμείς είμαστε πολύ δυνατοί. Όταν απ΄την άλλη πλευρά μας απειλεί όμως η Τουρκία μας λένε ότι πρέπει να υποχωρούμε γιατί η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη.
Για να καταλάβουμε κάποιοι έχουν βρει το μαγικό επιχείρημα βάση του οποίου η Ελλάδα πρέπει πάντα να υποχωρεί. Είτε την απειλούν μεγάλοι, είτε την απειλούν μικροί. Είτε την απειλούν αδύναμοι, είτε την απειλούν ισχυροί. Πάντα εμείς πρέπει να υποχωρούμε. Αυτό ξέρετε δεν λέγεται ρεαλισμός, αυτό λέγεται εξωτερική πολιτική του ανοίξαμε και σας περιμένουμε, όλοι μικροί μεγάλοι σπεύσατε, κάνουμε μια εύκολη τακτοποίηση των εθνικών μας θεμάτων. Αυτό δεν είναι ρεαλισμός, αυτός είναι ο ορισμός του υποχωρητισμού, δηλαδή του πλήρους ενδοτισμού σε όλους και σε όλα.
Έχει πράγματι δημιουργηθεί με τα χρόνια μια ομάδα πίεσης μέσα στην Ελλάδα, μια παρέα ας πούμε, που αυτά λέει περίπου συνεχώς. Το 2004 μας έλεγαν ότι πρέπει να αποδεχτούμε, είναι επικίνδυνο αν δεν το κάνουμε, το Σχέδιο Ανάν, που μετέτρεπε την Κυπριακή Δημοκρατία σε προτεκτοράτο υπό την επικυριαρχία τις Τουρκίας. Γιατί αν δεν το δεχόμαστε τότε θα συνέβαιναν στην Κύπρο φοβερά και ανεπανόρθωτα δεινά. Όμως ο Κυπριακός λαός δεν έπεσε, ο Ελληνισμός δεν άκουσε, απέρριψε το Σχέδιο Ανάν και τίποτε κακό δεν συνέβη. Έκτοτε οι Κύπριοι αδελφοί μας μπήκαν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρώ. Και τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κύπρου τον Τάσσο Παπαδόπουλο τότε ακραίο τον έλεγαν αυτή η παρέα. Να τα θυμόμαστε αυτά”.
Οι αναφορές του Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τους φόβους και τις ανησυχίες που εδώ και χρόνια εκφράζονται από τις δυνάμεις εκείνες που πίστευαν και πιστεύουν ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις στην Τουρκία, η τακτική του καλού παιδιού και η συνέχιση των χωρίς ουσίας συνομιλιών δεν ωφέλησαν και δεν πρόσφεραν τίποτε και ποτέ στη δική μας πλευρά. Η συνέχιση της μη διεκδικητικής πολιτικής από την πλευρά μας, η συνέχιση του να νιώθουμε ότι για το ότι κάνουμε θα έχουμε κόστος επειδή είμαστε οι πιο αδύνατοι, δεν ωφελεί και δεν αρμόζει πλέον σε μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόζεται το 2019. Μια νέα στρατηγική προσέγγιση σε διάφορα επίπεδα που να συμπεριλαμβάνει τους παίκτες εκείνους των οποίων τα συμφέροντα τους εξυπηρετούνται αυτή τη χρονική περίοδο από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να είναι και να γίνει η πρώτη και η μόνη μας προτεραιότητα.
Αντρέας Καλός
Αντιπρόεδρος ΔΗ.ΚΟ Πάφου”