“H ενοποίηση της Γεροσκήπου με τον Δήμο της Πάφου θα δημιουργήσει ένα δυναμικό οργανισμό, που μαζί θα μεγαλουργήσουν!”
Το μήνυμα ότι η ΤΑ τάσσεται ενάντια στην Δημοκρατία έστειλε με δηλώσεις του στο taxidromos24.com ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ στον Δ. Γεροσκήπου Ανδρέας Χριστοφίδης.
Ο κ. Χριστοφίδης παραδέχτηκε ότι στην Επαρχία Πάφου τα τοπικά προβλήματα είναι πολλά και πως στην προσπάθεια τους οι εκάστοτε τοπικοί παράγοντες να λύσουν προβλήματα έχουν παρεμβολές από ενδιαφερόμενους πολίτες, εμπλεκόμενους φορείς και νομικές οντότητες.
Σε αυτό το σημείο σημείωσε, το έργο ενός τοπικού παράγοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης γίνεται δύσκολο.
Η μικρή μας κοινωνία βάλλεται από παντού και , όπως είπε, στις πλείστες των περιπτώσεων ο τοπικός παράγοντας πιέζεται να εξυπηρετήσει συμφέροντα άλλων. Γνωστών, φίλων, συγγενών.
Ο κ. Χριστοφίδης εκτίμησε πως αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε μικρές κοινωνίες όπως η δική μας της Πάφου, προσθέτοντας πως σ’ αυτή την κοινωνία παρακολουθείσαι από παντού.
Μήπως και πεις κάτι που θα βλάψει με την ψήφο σου τον Α ή τον Β . Άρα δεν είσαι δημοκρατικός.
Επεσήμανε μάλιστα, πως χρειάζεται πολύς αγώνας και θυσίες να τα καταφέρεις. Γιατί λειτουργείς σε μια μικρή κοινωνία όπου η Δημοκρατία, όπως εξήγησε, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.
Οι παράνομοι δεν κάνουν προσπάθεια να νομιμοποιηθούν γιατί νιώθουν ότι έχουν την υποστήριξη μελών του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου. Νιώθουν την χαρά να παραμένουν παράνομοι και την περηφάνια ότι τους εξυπηρετεί ο τάδε τοπικός παράγοντας.
Οι σκέψεις μου είπε, “ γυροφέρνουν στον τρόπο επίλυσης αν είναι δυνατό του προβλήματος. Η μόνη άποψη που έχω και την εκφράζω σε κάθε τοποθέτηση μου είναι να ενοποιήσουμε αυτές τις μικρές κοινωνίες της Δημοκρατίας που τις ονομάζουμε Δήμος Γεροσκήπου, Δήμος Πάφου, Δήμος Πέγειας, Δήμος Πολύς Χρυσοχούς”.
Εισερχόμενος στην στατιστική πλευρά του όλου θέματος στην οποία έχει τοποθετηθεί και δημόσια πολλές φορές ο κ. Χριστοφίδης διερωτήθηκε κατά πόσο η Επαρχία της Πάφου με 40,000 ψήφους από τον Πωμό μέχρι τα Κούκλια χρειάζεται να έχει τέσσερις Δήμους?
Χρειάζονται διερωτήθηκε κατά την άποψη του, αυτά τα τέσσερα μικρά “βασίλεια” με τις πολλές και μη οικονομικά συμφέρουσες υπηρεσίες, κατά την έκφραση του.
Επεσήμανε, δε, πως η επαρχία μας χρειάζεται ενοποίηση του Δήμου Γεροσκήπου και Πέγειας με τον Δήμο Πάφου και για σκοπούς αστυφιλίας να παραμείνει ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς. Με αυτή την αλλαγή η Δημοκρατία στην επαρχία μας θα αυξηθεί.
Θα μπορεί συνέχισε, ο κάθε τοπικός παράγοντας να ασκεί τα καθήκοντα του ποιο Δημοκρατικά, πιο ελεύθερα. Με λιγότερες παρεμβολές για εξυπηρέτηση συμφερόντων .
Εκτίμησε μάλιστα πως η κεντρικοποίηση των Δήμων και υπηρεσιών θα φέρει εξοικονόμηση κονδυλίων, θα μειώσει τις φορολογίες, σημειώνοντας πως αυτό επιβάλλει η σύγχρονη οικονομική θεώρηση των πραγμάτων.
Η Γεροσκήπου δεν έχει ένα ιατρείο ή ένα δικηγορικό γραφείο. Μας λείπουν τέτοιες υπηρεσίες που θα αποφέρουν έσοδα από επαγγελματικούς φόρους, συμπλήρωσε.
Ο κ. Χριστοφίδης υποστήριξε πως η μείωση των Δήμων επιβάλλεται να γίνει και σε άλλες επαρχίες, αναφέροντας ενδεικτικά πως στην γειτονική Λεμεσό όσοι κυκλικοί κόμβοι υπάρχουν έχουμε και τόσους Δήμους.
Στην Λευκωσία για να πας από την μεριά της στην άλλη διασχίζεις δέκα Δήμους, εκτιμώντας πως με το υφιστάμενο σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουμε ημερομηνία λήξης.
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ακόμη πως “ η κρατική χορηγία των Δήμων μειώθηκε πέραν του 45%. Η προηγούμενη κυβέρνηση αύξησε του Δήμους από 26 σε 39. Δηλαδή η μειωμένη χορηγία τώρα δίνεται κουτσουρεμένη σε 39 Δήμους. Πως μπορεί να υπάρξει μέλλον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αυτά τα δεδομένα” .
Αγαπάμε είπε τον Δήμο μας ωστόσο συνέχισε, η οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει δεν σημαίνει ότι θα χαθεί η γη κάτω από τα πόδια μας. Η Ιστορία δεν αλλάζει. Θα βοηθηθούμε να αποκτήσουμε ξανά ως περιοχή των Ιερών Κήπων τη χαμένη μας αίγλη και λάμψη, συμπλήρωσε.
Εξήγησε ακόμη πως η ενοποίηση προς ανατολάς δεν μας σώζει, γιατί, όπως είπε, αριθμητικά οι κάτοικοι δεν αριθμούν ένα σεβαστό αριθμό κατοίκων για να δημιουργηθεί η ενισχυθεί η Γεροσκήπου. Οι συμβαλλόμενοι δημότες δεν θα μπορούν να ενισχύσουν με τις φορολογίες το νέο ταμείο.
Υπάρχει είπε, μόνο μεγάλη έκταση γης προς ανατολάς. Αυτό σημαίνει άμεσο κόστος συντήρησης και όχι άμεση αξιοποίηση.
Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως η ενοποίηση της Γεροσκήπου με τον Δήμο της Πάφου θα δημιουργήσει ένα δυναμικό οργανισμό, που μαζί θα μεγαλουργήσουν και χώρια δεν θα έχουν την άμεση και σωστή ανάπτυξη.
Πρόσθεσε δε, πως το ζητούμενο είναι η καλύτερη διαχείριση. Να αποκτήσουμε οικονομίες κλίμακας με το νέο μοντέλο. Να έχουμε δημοκρατία για όλους σε μια διευρυμένη δημοκρατία. Είμαστε μια μικρή χώρα με πολλούς Δήμους και όπως λέμε και στην Κυπριακή πραγματικότητα ‘’πολλοί και ανώφελοι’, κατέληξε.