Εκφράζουμε την διαφωνία μας με την εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για συνένωση του Δήμου Γεροσκήπου και άλλων γειτονικών Κοινοτήτων με τον ΔήμοΠάφου στα πλαίσια των συνενώσεων Τοπικών Αρχών για την μεταρρύθμιση τουθεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θέση μας, την οποία εκφράσαμε επανειλημμένα, είναι ότι η φυσιολογική συνέχεια και συνεργασία του Δήμου Γεροσκήπου είναι με όμορες κοινότητες, όπως των Κονιών και ιδιαίτερα της Ανατολικής Πάφου και όχι η απορρόφησή του ουσιαστικά, από τον Δήμο Πάφου.
Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από διαφόρους φορείς, κυρίως εκπροσώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για Δημιουργία Δήμου ΑνατολικήςΠάφου (Γεροσκήπου, Κονιά, Αχελεια και Τίμη).
Θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και το σενάριο αυτό αν εφαρμοστεί θα είναιπιο επωφελές και λειτουργικό για τον ίδιο τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους πολίτες. Ο Υπουργός Εσωτερικών και κατ΄ επέκταση η Κυβέρνηση, πρέπει επιτέλους να αφουγκραστούν και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις απόψεις των άμεσαεμπλεκομένων και επηρεαζόμενων. Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κονιών για συνένωση με τον Δήμο Γεροσκήπου και όχι με τον Δήμο Πάφου, όπως είναι η εισήγηση της Κυβέρνησης, καθώς και το ενδιαφέρον των Κοινοτήτων ανατολικά της Γεροσκήπου για συνένωση με τον Δήμο Γεροσκήπου και όχι με τον Δήμο Πάφου και σίγουρα η διακηρυγμένη θέση εδώ και καιρό του Δήμου Γεροσκήπου για συνένωσή του με τις συγκεκριμένες Κοινότητες και όχι με τον Δήμο Πάφου, δεν μπορεί να αφήνουν αδιάφορους τους Κυβερνώντες.
Ως ΑΚΕΛ εδώ και μήνες εκφράζαμε την αντίθεσή μας στο ενδεχόμενο συγχώνευσης του Δήμου Γεροσκήπου με τον Δήμο Πάφου. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστά ουσιαστικά απορρόφηση του Δήμου Γεροσκήπου από τον μεγαλύτερο Δήμο Πάφου και θα καταστήσει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πιο απόμακρο για τους κατοίκους της Γεροσκήπου, τόσο σε σχέση με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όσο και αναφορικά με το επίπεδο εξυπηρέτησής τους.
Τονίσαμε επανειλημμένα ότι διαφωνούμε στις όποιες προσπάθειες για βίαιη κατάργηση του Δήμου μας και την ίδια στιγμή διατυπώναμε την θέση ότι οι όποιες αλλαγές στον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν τη συναίνεση και στήριξη των τοπικών κοινωνιών και πρέπει να τεθούν σε δημοψηφίσματα.
Τονίζαμε επίσης την ανάγκη διασφάλισης της ξεχωριστής οντότητας κάθε περιοχής που θα συνενωθεί με άλλες διασφαλίζοντας ότι καμιά οντότητα δεν θα έχει δεσπόζουσα θέση έναντι των υπολοίπων.
Τα κριτήρια της βιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας και κυρίως του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοικησης είναι που πρέπει να έχουμε όλοι ως γνώμονα και όχι την εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε άλλων σκοπιμοτήτων.
ΑΚΕΛ Γεροσκήπου
16 Δεκεμβρίου 2019