Ομιλία παραχώρησε ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Πάφου, κ. Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2020, κάνοντας εκτενή αναφορά και στην πόλη μας, καθώς υπάρχουν αρκετά σημαντικά έργα που έχουν μπει εδώ και χρόνια στον «πάγο», επισημαίνοντας πως αντιμετωπίζεται από το κράτος ως ο «φτωχός» συγγενής, και οι Παφίτες ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.
Ο κ. Πιττοκοπίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επισήμανε πως η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτελεί για το Νομοθετικό Σώμα την κορυφαία πράξη άσκησης του Κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την εκτελεστική εξουσία.
Όπως τόνισε, «στον τομέα της οικονομίας είναι βέβαιο ότι έχουμε σημάδια ανάκαμψης αλλά για να φτάσουν τα αποτελέσματα αυτών των εξελίξεων της οικονομίας στην τσέπη του πολίτη, που αυτό είναι το ζητούμενο, θα χρειαστεί ακόμη μεγάλη προσπάθεια και χρόνος».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην πόλη και επαρχία της Πάφου, όπου «με τα πολλαπλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως το κλίμα, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον, η ιστορία της και ο αρχαιολογικός της πλούτος, αλλά κυρίως ο φιλόξενος και εργατικός της κόσμος, βρίσκεται σήμερα, λόγω της κυβερνητικής κοροϊδίας και αναλγησίας, αποκλεισμένη απο την εκτέλεση έργων υποδομής».
Κάνοντας αναφορά και σε σημαντικότατα έργα που έπρεπε να εκτελεστούν εδώ και χρόνια στην πόλη και Επαρχία της Πάφου, όπως τονίζει, και που θα έδιναν προοπτική και ανάπτυξη στην Επαρχία Πάφου, δυστυχώς με διάφορες προφάσεις έχουν αφεθεί κλειδαμπαρωμένα στα χρονοντούλαπα της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας.
Ο κ. Πιττοκοπίτης, συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε αυτά τα σημαντικά έργα, που είναι ο δρόμος Πόλεως Χρυσοχούς – Πάφου (κτηματολόγιο), ο δρόμος Αεροδρομίου Πάφου μέχρι την Τουριστική Περιοχή κ. Πάφου και Κόλπου των Κοραλλίων (περιβαλλοντικά προβλήματα), η κατασκευή Μαρίνας στα Πότιμα Κισσόνεργας, Αγκυροβόλια στην κ.Πάφο και Λατσί, η δημιουργία φράγματος στον ποταμό της Έζουσας κοντά στην Επισκοπή, η μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο, το Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα, επισημαίνοντας πως «λόγω του εμπαιγμού και της κοροϊδίας από την Κεντρική Εξουσία παραμένουν μέχρι σήμερα απλές υποσχέσεις και δεσμεύσεις χωρίς ουσιαστικό και πρακτικό αντίκρισμα».
«Δυστυχώς, η σημαντικότατη οικονομική συνεισφορά της Πάφου και των Παφιτών για την εκτέλεση των έργων ανάπτυξης σε άλλες επαρχίες στις δεκαετίες του 1990 και 2000 δεν έχουν εκτιμηθεί ούτε κατά το ελάχιστο από το κεντρικό κράτος. Η Πάφος την περίοδο αυτή λειτούργησε σαν οικονομικός αιμοδότης της ανάπτυξης της υπόλοιπης Κύπρου ενώ η Επαρχία μου δυστυχώς παράμεινε αβοήθητη και χωρίς να πάρει εκείνα τα ελάχιστα και σημαντικά τα οποία εδικαιούτο», υπογραμμίζει ο κ. Πιττοκοπίτης.
Καταλήγοντας, σημειώνει «δυστυχώς, η Πάφος αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται από το Κεντρικό Κράτος ως ο φτωχός συγγενής και οι Παφίτες ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας».