«Ο Διόνυσος Έμπας παρουσιάζει μια σταθερή πορεία εξέλιξης»
«Στόχος μας δεν είναι ο Πρωταθλητισμός, αλλά να εξελιχθούμε σε ένα Αθλητικό Σωματείο Πρότυπο»
Σε συνέντευξη του στο taxidromos24.com, ο Πρόεδρος του «Διόνυσου» Έμπας, Αντρέας Χαραλαμπίδης, επισημαίνει πως στόχος του Αθλητικού Σωματείου είναι να προάγει την ευγενή άμιλλα, το ευ αγωνίζεσθαι και ότι υγιές πρεσβεύει ο Αθλητισμός σε κάθε του μορφή, χωρίς να είναι αυτοσκοπός ο Πρωταθλητισμός. Ο κ. Χαραλαμπίδης μιλά για τους στόχους που έχει θέσει ο «Διόνυσος» Έμπας, για την εξέλιξη του ως Σωματείο μετά την ίδρυση του το 2013, αλλά και στη στήριξη που δέχθηκε μέχρι στιγμής και από ποιους, επισημαίνοντας και τα προβλήματα, που αφορούν, κυρίως, το οικονομικό κομμάτι. Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος του «Διόνυσου» υπογραμμίζει πως, πλέον, έχουν φτάσει τα επτά τμήματα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με την Ακαδημία να βγάζει τους δικούς της πετοσφαιριστές, οι οποίοι στο μέλλον θα απαρτίζουν τους βασικούς παίκτες της κύριας ομάδας, επενδύοντας σε αυτούς.
Πέστε μας λίγα λόγια για το Αθλητικό Σωματείο Διόνυσος Έμπας…
Το Αθλητικό Σωματείο Διόνυσος Έμπας ιδρύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, για να καλύψει το μεγάλο κενό που είχε αφήσει ο Διόνυσος στο Στρουμπί από παλιούς φίλους του συγκεκριμένου σωματείου, με σκοπό να προάγει την ευγενή άμιλλα, το ευ αγωνίζεσθαι και ότι υγιές πρεσβεύει ο Αθλητισμός σε κάθε του μορφή.
Η λειτουργία του Σωματείου ξεκίνησε αρχικά στην Πάφο, και μετά «μετακομίσαμε» στην Έμπα. Ένα χρόνο μετά, περίπου. Υπήρχε πρόσφορο έδαφος, και με τη Σχολική Εφορία της Έμπας να ήταν πρόθυμη να μας δεχθεί και να βοηθήσει το Σωματείο μας, όπως και το Κοινοτικό Συμβούλιο Έμπας. Ένας άλλος παράγοντας που μας οδήγησε στο να «μετακομίσουμε» στην Έμπας ήταν το γεγονός ότι η εν λόγω περιοχή, μέχρι τη στιγμή που μεταφέρθηκε εκεί ο Διόνυσος, δεν είχε οργανωμένα αθλητικά σύνολα.
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε ;
Η αρχή ήταν αρκετά δύσκολη, γιατί ξεκινήσαμε με νέα παιδιά που ήθελαν να ασχοληθούν με το βόλεϊ, νέους παίκτες, νέο γήπεδο κλπ. και ήταν μια περίοδος προσαρμογής για εμάς. Παρόλα αυτά, ως ένα οργανωμένο Αθλητικό Σωματείο, ο Διόνυσος Έμπας στάθηκε στα πόδια του και κατάφερε να δημιουργήσει επτά τμήματα πετόσφαιρας, τα οποία και είναι το Μίνι που αριθμεί γύρω στα 30 παιδιά, το Πανπαίδες γύρω στα 15, το Παίδες που είναι, επίσης, γύρω στα 15, οι Έφηβοι που φτάνουν τα 10 παιδιά, κλπ. Επίσης, έχει δημιουργηθεί και το γυναικείο τμήμα που είναι Κορασίδες – Πανκορασίδες που αριθμούν γύρω στα 35 κορίτσια.
Στο Αθλητικό Σωματείο Διόνυσος απασχολούνται πέντε προπονητές με κύριο χώρο προπόνησης το γήπεδο στο Γυμνάσιο του Αποστόλου Ανδρέα Έμπας.
Υπάρχει εξέλιξη στους νεαρούς πετοσφαιριστές που βρίσκονται στην Ακαδημίας σας;
Σίγουρα ναι, καθώς δουλεύουμε με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς τη σωστή κατεύθυνση δίνοντας τις σωστές βάσεις στα παιδιά. Μάλιστα, από πέρσι, ο Διόνυσος, μετά τη ψηφοφορία στην Ομοσπονδία για μείωση των συμμετοχών των ξένων παικτών στα Πρωταθλήματα, έχει αποφασίσει μια εξ ολοκλήρου ανανέωση σε όλα του τα Τμήματα, προσπαθώντας, το Σωματείο μας να βγάλει παίκτες από τις Ακαδημίες του. Έτσι, λοιπόν, ο Διόνυσος έχει προχωρήσει με νεαρούς πετοσφαιριστές, και στην πρώτη ομάδα και στους Εφήβους για να μπορούν σε λίγα χρόνια να μετατραπούν στους βασικούς συντελεστές της ομάδας του Διόνυσου.
Όσον αφορά την οικονομική στήριξη ;
Ευχαριστούμε την κοινότητα της Έμπας, η οποία μας έχει «αγκαλιάσει» από όλες τις πλευρές, στηρίζοντας μας και οικονομικά. Παράλληλα, ευχαριστούμε και τη Σχολική Εφορία Έμπας, αλλά και τους γονείς, οι οποίοι στηρίζουν τα παιδιά τους στην απόφαση τους να ασχοληθούν με το βόλεϊ φέρνοντας τους ανελλιπώς στις προπονήσεις.
Ποιοι είναι οι στόχοι που έχει θέσει ο Διόνυσος Έμπας;
Ο κύριος στόχος του Διόνυσου στα επόμενα 3-4 χρόνια, τα τμήματα του να αυξηθούν σε δέκα, δηλαδή Γυναίκειο, Νεανίδων, κλπ. Με λίγα λόγια να συμπληρωθεί τόσο το γυναικείο τμήμα, όσο και το αντρικό. Προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε μια αθλητική παιδεία στα μωρά, έτσι ώστε στην πορεία να μετατραπούν σε καλούς αθλητές, αλλά και σε αξιόλογους χαρακτήρες, γιατί ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο το σώμα. Καλλιεργεί το μυαλό και γεμίζει τη ψυχή.
Στόχος μας δεν είναι ο πρωταθλητισμός. Δεν παίζει, δηλαδή, πρωταρχικό ρόλο. Εμείς επιθυμούμε να έχουμε μια καλή οργάνωση ως Σωματείο, καλή παρουσία στα γήπεδα, αλλά και παίκτες με πολύ καλή ψυχολογία.
Αυτός είναι ο Διόνυσος, και ευχόμαστε, μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, σε λίγα χρόνια από τώρα, να μιλάμε για ένα Αθλητικό Σωματείο πρότυπο σε όλη την Κύπρο.
Ως Αθλητικό Σωματείο, ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε;
Ως μεγάλο πρόβλημα παραμένει, δυστυχώς, το οικονομικό, καθώς και το γηπεδικό. Παρόλα αυτά, προσπαθούμε να είμαστε το μόνο Σωματείο που δεν χρωστά σε κανένα, αφού δε θέλουμε να έχουμε οικονομικά προβλήματα, όπως ανάλογες ομάδες, και δεν «ξανοιγόμαστε».
Οι επισκέψεις σας σε σχολεία σε τι αποσκοπούν;
Ο Διόνυσος, παράλληλα, έχει οργανώσει ένα πολύ ωραίο γκρουπ και επισκέπτεται Δημοτικά Σχολεία της Πάφου και παρουσιάζει στους μαθητές, τα θετικά που έχει η ενασχόληση με το βόλεϊ. Για παράδειγμα, πριν κάποιες μέρες επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Σχολείο της Τάλας, όπου μιλήσαμε και παρουσιάσαμε στα παιδιά το άθλημα της πετόσφαιρας, όπου και έμειναν κατενθουσιασμένα.
Ακόμα, το επόμενο διάστημα, έχουμε προγραμματίσει κι άλλες επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής.
Το μήνυμα σας στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την πετόσφαιρα;
Καταρχήν, το βόλεϊ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα για τα παιδιά και ίσως μία από τις καλύτερες επιλογές σχετικά με το ποιο άθλημα μπορεί να ασχοληθεί ένα παιδί, καθώς γυμνάζει όλο το σώμα του παιδιού απαιτώντας τη συνολική του συμμετοχή, ενώ βελτιώνεται και το νοητικό μας επίπεδο.
Το δικό μας μήνυμα, λοιπόν, στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το βόλεϊ είναι ότι ο αθλητισμός μπορεί συνυπάρχει με το σχολείο. Δεν επηρεάζει τα μαθήματα, φτάνει να υπάρχει καλή οργάνωση, τόσο από τους γονείς, όσο και από τα παιδιά. Από εκεί και πέρα, ο αθλητισμός θα τους βοηθήσει και στο σχολείο και στο μέλλον.