Κατά τα τελευταία χρόνια η Black Friday, η οποία πραγματοποιείται την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, λαμβάνει χώρα και στην Κύπρο με τους καταναλωτές να τρέχουν κυρίως σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών για να προμηθευτούν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές.
Σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, οι εκπτώσεις που έχουν τα καταστήματα αυτή την ημέρα, σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν με αυτές που υπάρχουν στο εξωτερικό στην Black Friday.
Συγκεκριμένα, οι εκπτώσεις στις τηλεοράσεις αγγίζουν το 20 – 45%, στα κινητά τηλεφώνα το 20 -28% και στους υπολογιστές το 10 -15%. Οι προαναφερθείσες εκπτώσεις την «Μαύρη ημέρα», δεν διαφέρουν κατά πολύ από αυτές που υπάρχουν κατά την υπόλοιπη εμπορική περίοδο.
Προκειμένου οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις αγορές του αυτήν την μέρα, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών έχει εδώ και μέρες προχωρήσει σε συστάσεις.
Ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωση του καλεί τους καταναλωτές να διενεργήσουν έρευνα αγοράς και αφού εντοπίσουν τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν, να σημειώσουν την τιμή , ώστε να μπορούν πιο εύκολα να έχουν πραγματική εικόνα του ύψους των εκπτώσεων που θα ανακοινωθούν την Black Friday.
Τονίζει ακόμη ότι δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές αγορές, αλλά αγορές χρήσιμων και αναγκαίων προϊόντων και όχι γιατί είναι σε προσφορά. Καλεί τους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο, όχι μόνο για πραγματοποίηση αγορών, αλλά και για να εντοπισμό εναλλακτικών προϊόντων, κριτικές , καθώς και για την τιμή πώλησης του προϊόντος από άλλους προμηθευτές.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η τιμή δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο, και ότι αν πρόκειται για προϊόν αξίας , είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η αξιοπιστία και την ποιότητα εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου πωλητή.
Επίσης σημαντικό είναι να καθοριστεί ο προϋπολογισμός από πριν και να γίνει ενημέρωση για την πολιτική επιστροφών του καταστήματος. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για αγορές από κατάστημα δεν υπάρχει νομική υποχρέωση και επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος αν θα αποδεχτεί επιστροφές ή αλλαγές. Αυτό δεν ισχύει για αγορές μέσω διαδικτύου, όπου οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης μέχρι και 14 ημέρες μετά την παραλαβή του προϊόντος.
Καλούνται ακόμη οι καταναλωτές να ενημερώνονται κατά πόσο το κατάστημα εφαρμόζει τον Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας και συμμετέχει στο μηχανισμό Εναλλακτικής Επίλυσης Καταναλωτικών διαφορών.