Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος στη Βουλή με θέμα τον Ακάμα, στην οποία συμμετείχαν και οι κοινοτάρχες της περιοχής, Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και ο Δήμαρχος της Πέγειας, κ. Μαρίνος Λάμπρου, υπό την παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, κ. Κώστα Καδή.
Η συνεδρίαση άρχισε στις 12.00 το μεσημέρι, τα θέματα, το οποία τέθηκαν επί τάπητος ήταν η κυβερνητική πολιτική σχετικά με την προστασία και τη διαχείριση του Ακάμα, όπου έγινε αυτεπάγγελτη εξέταση με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και των βουλευτών Γιώργου Περδίκη και Νίκου Τορναρίτη.
Στη συνέχεια, έγινε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για το πρόγραμμα υλοποίησης των προνοιών του Διαχειριστικού Σχεδίου του Ακάμα, με αυτεπάγγλετη εξέταση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και του Βουλευτή κ. Ηλία Μυριάνθους.
Οι θέσεις της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα:
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η Κοινοτική Δράση Ακάμα ανέλυσε τις θέσεις της μιλώντας για το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα και τις πρόνοιες που θα φέρουν την επιθυμητή αναζωογόνηση, ένα πρόβλημα που διαρκεί εδώ και 30 χρόνια.
Μάλιστα, η Κοινοτική Δράση Ακάμα τόνισε πως οι κοινότητες της περιοχής έχουν πέσει σε μαρασμό, επισημαίνοντας ως ένα από τους κυριότερους παράγοντες αυτής της εξέλιξη την αδράνεια και την κωλλισιεργεία που παρατηρείται στην άμεση ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα. Η Κοινοτική Δράση Ακάμα ανέλυσε τις πρόνοιες που αφορούν το Τοπικό Σχέδιο, αρχίζοντας από το Διαχειριστικό Σχέδιο Περιοχής Natura, που αφορά όλες τις ιδιωτικές περιουσίες εντός του Δικτύου Natura που δεν βρίσκονται σε Ζώνες Υψηλής Προστασίας όπως αυτές καθορίστηκαν από το Διαχειριστικό Σχέδιο. Όπως, επίσης, έγινε λόγος και για τις πολεοδομικές περιοχές προστασίας της Φύσης, αλλά και την ανάπτυξη του οδικού δικτύου της περιοχής.
Όπως τόνισαν, απαραίτητη προϋπόθεση για τηξν ανάπτυξη της περιοχής αποτελεί και κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλης, καθώς μόνο έτσι θα εξέλθουν οι κοινότητες του Ακάμα από την απομόνωση. Επισήμαναν, μάλιστα, πως αναμένουν ότι αυτή τη φορά οι σχεδιασμοί του κράτους θα υλοποιηθούν και θα προχωρήσει και η δεύτερη φάση του δρόμου έτσι ώστε να φτάσει μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς και τις κοινότητες.
Και οι Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις:
Στη συνεδρία, εκτός από τους Κοινοτάρχες των κοινοτήτων του Ακάμα, έδωσαν το παρών τους και οι Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συμμετέχουν τον τελευταίο διάστημα στη δημόσια διαβούλευση που γίνεται για το Σχέδιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.
Συγκεκριμένα, οι Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε ανακοίνωση τους συμφωνούν με τους κύριους όρους του σχεδίου, εξακολουθώντας να έχουν σοβαρές διαφωνίες με αρκετές ειδικές πρόνοιες που αναμένεται να αναλυθούν κατά τη συνεδρία σχετικά με τη διαχείριση και διατήρηση των δυο περιοχών Natura 2000.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως απαραίτητη προϋπόθεση πριν την έναρξη οποιωνδήποτε εργασιών με βάσει το Σχέδιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Ακάμα, είναι η άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων και επιβλαβών δραστηριοτήτων, καθώς και η καταδάφιση παράνομων κατασκευών και η αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς εντός ή/ και πλησίον του ΕΔΠ Ακάμα και των περιοχών Natura.
Παράλληλα, υπογράμμισαν πως για προχωρήσει το Τοπικό Σχέδιο πρέπει να γίνει ειδική Οικολογική Αξιολόγηση με Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβαλλον.