Ζητούν παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας.
Άκρως τεκμηριωμένη είναι η επιστολή που απέστειλαν οι κοινοτάρχες της Έμπας, της Λέμπας και της Χλώρακας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία στηρίζουν την εισήγηση της τεχνοοικονομικής μελέτης του Υπουργείου Εσωτερικών για σύσταση δήμου στη δυτική Πάφο, αποτελούμενου από τον Δήμο Πέγειας, τις προαναφερθείσες κοινότητες και την Κισσόνεργα.
Οι κοινοτάρχες ζητούν με έμφαση από τον Πρόεδρο να μην συνενωθούν οι κοινότητές τους με τον Δήμο Πάφου , ενώ με σκοπό να εξασφαλίσουν τη συναίνεση και της Πέγειας, οι κοινοτάρχες αναφέρουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν θα είχαν πρόβλημα αν, στο πλαίσιο της σύστασης δήμου δυτικής Πάφου, ο Δήμος Πέγειας διαφυλάξει τα έσοδά του για να τα χρησιμοποιεί μόνο για αναπτυξιακά έργα στην Πέγεια.
«Οι κοινότητές μας πιστεύουμε ότι πρέπει να συμμετάσχουν σε έναν νεοσύστατο δήμο στη δυτική Πάφο και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε το σενάριο συνένωσής μας με τον Δήμο Πάφου». Σε άλλο σημείο αναφέρουν στον Πρόεδρο: «Ζητούμε τη στήριξή σας στο δίκαιο αίτημά μας να δημιουργηθεί ένας νεοσύστατος ισχυρός δήμος στη δυτική Πάφο, όπως προκύπτει μέσα από τις μελέτες, και σε καμία περίπτωση να μην βρεθούμε σε συνένωση με τον Δήμο Πάφου». Υποστηρίζουν δε ότι ο δήμος στη δυτική Πάφο (Χλώρακα, Έμπα, Κισσόνεργα, Πέγεια, Λέμπα) θα είναι δήμος των 25 χιλιάδων κατοίκων, με τη δυνατότητα να εκτελέσει ένα κοινό αναπτυξιακό πλάνο, θα είναι βιώσιμος και ισχυρός και θα μπορεί, μαζί με τον Δήμο Πάφου, που θα έχει πληθυσμό γύρω στις 40 χιλιάδες κατοίκους, να αποτελούν τους δύο πυλώνες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Πάφο.
«Είμαστε βιώσιμοι»
Οι κοινοτάρχες επισημαίνουν εξάλλου , «Σημαντικό για μας είναι ότι στη δυτική Πάφο δεν έχουμε μεγάλα δάνεια και όλες οι τοπικές αρχές είναι βιώσιμες, σε αντίθεση με τον Δήμο Πάφου (25 εκατ. ευρώ σε δάνεια και χρέη) και Γεροσκήπου (14 εκατ. σε δάνεια και χρέη) που έχουν μεγάλα δάνεια, τα οποία οι πολίτες μας δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με την εξόφλησή τους». Σημειώνουν, επίσης, ότι από άποψη ανάπτυξης οι περιοχές της δυτικής Πάφου έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως χαμηλή ανάπτυξη, παραθεριστικές κατοικίες, μεγάλα ξενοδοχεία, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, αραιή οικιστική ανάπτυξη, περιφερειακά σχολεία και κοινές ανάγκες, επομένως θα μπορούν πιο εύκολα να συνυπάρξουν.
«Κυριαρχίες και κυρίαρχοι δεν πρέπει να υπάρχουν στους νέους δήμους»
Σε άλλο σημείο της επιστολής επισημαίνουν πως «δεν επιθυμούμε να αδικήσουμε κανένα δήμο, ούτε να απορροφήσουμε τα έσοδά του για έργα στις δικές μας κοινότητες. Πιστεύουμε ότι σε κάποια χρόνια η δυτική Πάφος θα αλλάξει όψη και θα πάρει αυτά που της αξίζουν αν έχει έναν ισχυρό δήμο. Κυριαρχίες και κυρίαρχοι δεν πρέπει να υπάρχουν στους νέους δήμους. Διάθεση, πρόγραμμα, όρεξη για δουλειά και στήριξη από το κράτος πρέπει να υπάρχουν για να γίνουν έργα και να προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες με λιγότερη γραφειοκρατία στους νεοσύστατους δήμους».