Η Πάφος σε νέα εποχή… με καινοτόμα έργα ανάπτυξης.
O δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ στο Δήμο Πάφου Γιώργος Σοφοκλέους σε συνέντευξη του, αναφέρθηκε στο όραμα του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας για μια σύγχρονη και λειτουργική πόλη.
Ο κ. Σοφοκλέους που διανύει την δεύτερη θητεία του στο Δημοτικό συμβούλιο του Δ. Πάφου αναφέρθηκε στον προγραμματισμό και στην μεθοδικότητα που επέδειξε η Τοπική Αρχή. Χαρακτήρισε μάλιστα το νυν δημοτικό συμβούλιο ως ένα από τα πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά δημοτικά συμβούλια που είχε ποτέ η πόλη μας.
Πως σχολιάζετε την πορεία εκτέλεσης έργων στην πόλη μας;
Η πόλη της Πάφου εισήλθε στη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα με έντονα αισθητές τις συνέπειες μιας δεινής οικονομικής κρίσης και χρονίζουσες ανάγκες σε έργα υποδομής – ανάπτυξης και εξωραϊσμού. Με αυτό το δεδομένο, το όραμα του Δημάρχου Φαίδωνα Φαίδωνος και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας για μια σύγχρονη και λειτουργική πόλη, για μια ακμάζουσα οικονομία και μία ευημερούσα κοινωνία, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την εκτέλεση μιας σειράς έργων ανάπτυξης και υποδομής. Έτσι, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, ο Δήμος Πάφου προχώρησε στην εκτέλεση μιας μεγάλης δέσμης μέτρων αστικής ανάπτυξης και υποδομής που άλλαξαν την εικόνα της πόλης και σφράγισαν την πορεία της για τις δεκαετίες που ακολουθούν. Είναι σημαντικό να τονίσω ότι χάρη στη μεθοδικότητα και το σωστό προγραμματισμό που επέδειξε η Τοπική Αρχή, η πρώτη αυτή δέσμη έργων εκτελέστηκε σε λιγότερο από 2 χρόνια και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σήμερα, στον τρίτο χρόνο της θητείας του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου, η πορεία της αναγέννησης της Πάφου συνεχίζεται με μια νέα σειρά έργων και δράσεων που θα συμπληρώσουν εκείνα που έγιναν και θα ολοκληρώσουν την εικόνα μιας σύγχρονης και λειτουργικής πόλης. Ενδεικτικά αναφέρω τα έργα ανάπλασης του παραδοσιακού κέντρου της Κάτω Πάφου, την ανάπλαση της οδού Φελλάχογλου, την κατασκευή ης οδού Σωτηράκη Μαρκίδη στην περιοχή Universal, τη φωταγώγηση των ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης, την ανέγερση των κτιρίων για το Pafos Innovation Institute, το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας, τη δημιουργία μιας σειρά αστικών πάρκων και πολλά άλλα.
Ποια έργα προωθούνται ή πρέπει να προωθηθούν;
Θα σας πω ποια έργα ήδη προωθούνται ή βρίσκονται σε τροχιά εκτέλεσης. Είναι όμως τόσο μακρύς ο κατάλογος που θα μου επιτρέψετε να τα αναφέρω επιγραμματικά και να περιοριστώ στα κυριότερα από αυτά:
1. H Δημιουργία 2 Γραμμικών Πάρκων ανατολικά και βορειοδυτικά της πόλης.
2. Η Δημιουργία του Κεντρικού Δημοτικού Πάρκου, του Πάρκου Χρωμάτων όπως ονομάστηκε.
3. Η δημιουργία του σύγχρονου κεντρικού σταθμού λεωφορείων στην Καραβέλλα και ενός ακόμη στη περιοχή των
Τάφων των Βασιλέων.
4. Η Ανάπλαση της Λεωφόρου Ελλάδος, Γρίβα Διγενή και Νεόφυτου Νικολαΐδη.
5. Τα έργα ενοποίησης της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου (πλατείας Δημαρχείου) με τον χώρο πίσω από τον παλιό αστυνομικό σταθμό, συμπεριλαμβανομένου του δημοσίου κήπου
6. Η Τοποθέτηση 55 έξυπνων πασσάλων και 7.000 λαμπτήρων οδικού φωτισμού τύπου LED
7. Η δημιουργία των έξυπνων χώρων στάθμευσης.
8. H Τοποθέτηση έξυπνων στάσεων λεωφορείων.
9. Η τοποθέτηση 27.000 έξυπνων υδρομετρητών.
10. Η κατασκευή του Δημοτικού εστιατορίου στην παραλία του ΣΟΔΑΠ.
11. Η Ενοποίηση της Βιοτεχνικής περιοχής.
12. Η Ανακαίνιση και διαμόρφωση χώρων εργασίας για startupers στο κέντρο της Πάφου.
13. Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης όλου του αρχείου και της βάσης δεδομένων των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και των υπολοίπων Υπηρεσιών.
14. Οι συνεχιζόμενες επιστρώσεις δρόμων και κατασκευές πεζοδρομίων.
15. Οι αναπλάσεις του παραδοσιακού πυρήνα στη Συνοικία Αναβαργού.
16. Οι αναπλάσεις της νότιας περιοχής του εμπορικού κέντρου της πόλης.
17. Η ανάπλαση της Πλατείας Θεοσκέπαστης και των περιβαλλόντων δρόμων στην Κάτω Πάφο.
Σημειώνω ότι τα κονδύλια για όλα τα παραπάνω έργα έχουν ήδη «κλειδώσει» και η εκτέλεση των περισσοτέρων από αυτά θα αρχίσει τέλος του χρόνου, αρχές του 2020 με στόχο να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης χρονιάς.
Τι χρειάζεται ακόμη η Πάφος, τι θα θέτατε ως προτεραιότητα ;
Ήρθε πιστεύω η ώρα να βάλουμε την πόλη μας στη νέα εποχή. Είναι με αυτό το δεδομένο που ο Δήμος Πάφου έθεσε ως στρατηγικό στόχο την μετατροπή της πόλης σε Smart City με την ταυτόχρονη ανάπτυξη του τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών . Ένας τομέας που θα λειτουργήσει ως τρίτος πυλώνας οικονομικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην περιοχή μας παράλληλα με τον τουρισμό και την ανάπτυξη γης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήσαμε και το Pafos Innovation Institute, ένα υψηλής στάθμης ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο θα λειτουργεί υπό την ακαδημαϊκή εποπτεία του φημισμένου Πανεπιστημίου IDC Herzliya του Ισραήλ.
Πως θα σχολιάζατε το έργο του νυν δημοτικού συμβουλίου Πάφου;
Με βάση τα όσα προανέφερα και την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Πάφος, νομίζω ότι δεν θα ήταν υπερβολή εάν έλεγα ότι πρόκειται για ένα από τα πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά δημοτικά συμβούλια που είχε ποτέ η πόλη μας.
Σε ποιες επιτροπές του δημοτικού συμβουλίου είστε μέλος;
Είμαι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Αθλητισμού και μέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας.