ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΑΓΟΡΟΥ*
Προ των πυλών είναι οι εξετάσεις Διορίσιμων Εκπαιδευτικών και χιλιάδες υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μια θέση στον Πίνακα Διορισίμων. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που θα διεκδικήσουν βελτίωση θέσης ή απέτυχαν στις προηγούμενες άρα θα παρακαθίσουν για δεύτερη φορά. Εξ ‘ αυτών κάποιοι θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αφού το 2017 παρακάθισαν και πέτυχαν στις εξετάσεις διορισίμων, έπειτα κλήθηκαν στο Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης και πάλι παρακάθισαν σε εξετάσεις (Δεκέμβριος 2018) και θα παρακαθίσουν πάλι (2019) για βελτίωση θέσης. Και ενώ όλες αυτές οι χιλιάδες εκπαιδευτικών με πτυχία και μεταπτυχιακά, με πολυετή πείρα (αρκετοί), με επιμορφώσεις μέχρι σημείο παραμόρφωσης διαβάζουν και προετοιμάζονται, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έτυχαν καμίας ενημέρωσης σε ότι αφορά τη σύγκριση των εξετάσεων του 2017 με τις επερχόμενες εξετάσεις του 2019. Ουδέν νεότερο από τον Κολοσσό, ουδέν νεότερο από τους αρμόδιους. Αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε λιγότερο από 2 βδομάδες πριν την έναρξη των εξετάσεων και οι υποψήφιοι δεν έλαβαν καμία ενημέρωση για τα εξεταστικά κέντρα (Δελτίο υποψηφίου, εκτός κι αν δεν θα υπάρξει φέτος).
Πέρα όμως από αυτά, ας προβληματιστούν οι αρμόδιοι και για το θέμα που προκύπτει με το «μπες-βγες » εκπαιδευτικών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ναι μεν με το ΝΣΔ δίνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς η ευκαιρία να διεκδικήσουν και να πετύχουν μια θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά από την άλλη, δεν θα έπρεπε να υπήρχαν και κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες; Δηλαδή εξετάζονται και πετυχαίνουν, άρα είναι «οι άριστοι των αρίστων». Μετά επιμορφώνονται και αποκτούν επιπλέον γνώσεις και βελτίωση των διδακτικών δεξιοτήτων τους. Έπειτα, κάποιοι θα φανούν περισσότερο τυχεροί και θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στα σχολεία, οι άλλοι θα περιμένουν τη σειρά τους. Όμως, όλοι αυτοί οι «άριστοι των αρίστων» με επιμόρφωση και προϋπηρεσιακή κατάρτιση θα πρέπει να επανεξεταστούν για τις γνώσεις τους στα ίδια αντικείμενα μετά από μια διετία.
Καλοδεχούμενο το ΝΣΔ και όλες οι καινοτόμες ιδέες και προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση. Καλό θα ήταν όμως, μετά την πρώτη δοκιμή, με σύνεση και λογική να εξετάζονται και πάλι για την λειτουργικότητα τους.