“Γίνε εθελοντής”, το μήνυμα της προέδρου του Ερυθρού Σταυρού – Τμήμα Πάφου, Άννα Χριστοδουλίδη.
Το 2013, μετά την οικονομική κρίση, υπήρξε δραματική αύξηση των αιτητών βοήθειας με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η προσφορά βοήθειας από τον Ερυθρό Σταυρό, δήλωσε η Άννα Χριστοδουλίδη πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού – Κλάδος Πάφου, προσθέτοντας πως τα τελευταία χρόνια, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός προχώρησε μια άλλη δραστηριότητα, ανάπτυξε τον τομέα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης.
Μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, δήλωσε η κ. Χριστουδουλίδη, υπήρξε αύξηση αιτήσεων για βοήθεια και στήριξη από συνανθρώπους μας. Και ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός ανέπτυξε διάφορα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως το πρόγραμμα «Μοιράζομαι» για προσφορά ζεστών γευμάτων σε συνανθρώπους μας, το πρόγραμμα «Πρόγευμα του Μαθητή» με την προσφορά προγευμάτων σε μαθητές παγκύπρια, το πρόγραμμα «Πακέτα Αγάπης», με την προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Τα τελευταία χρόνια, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός προχώρησε μια άλλη δραστηριότητα, ανάπτυξε τον τομέα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης. «Η παροχή παρεμβάσεων Ψυχοκοινωνικής Στήριξης μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση του ατόμου και της κοινότητας, στην επαναφορά και επαναδραστηριοποίηση του ατόμου, στη μετάβαση από τον ρόλο του θύματος σε ενεργή συμμετοχή, στην επούλωση των πληγών, στην επανάκτηση κοινωνικών δομών μετά από ένα κρίσιμο γεγονός και στην πρόληψη ψυχικών διαταραχών», εξήγησε η κ. Χριστοδουλίδη .
Όπως ανέφερε, ο Ερυθρός Σταυρός σχεδίασε και πρόσφερε παρεμβάσεις Ψυχοκοινωνικής Στήριξης σε ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας της Κύπρου από το 2014. Η οικονομική κρίση, οι φυσικές καταστροφές και οι καταστροφές από ανθρώπινο παράγοντα, τα διάφορα ατομικά και οικογενειακά προβλήματα, ατυχήματα, έκτακτες και άλλες ανάγκες έχουν αυξήσει δραματικά τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες ατόμων και κοινοτήτων, όπως είπε.
Ενας άλλος σημαντικός τομέας δράσης του Ερυθρού Σταυρού είναι, όπως είπε , η προσφορά σε πρόσφυγες, που άρχισαν να φθάνουν μαζικά στην Κύπρο και συνεχίζουν μέχρι σήμερα.
«Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός πρόσφερε ρουχισμό, είδη υγιεινής και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες. Επίσης, πρόσφερε υπηρεσίες όπως ψυχοκοινωνική στήριξη, μεταφραστικές διευκολύνσεις, υπηρεσίες εντοπισμού και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών, επικοινωνία με συγγενικά πρόσωπα, δραστηριότητες για παιδιά, νομική συμβουλή κ.λπ.», δήλωσε.
Η κ. Χριστοδουλίδου ανέφερε πως κάθε χρόνο το Α Λύκειο διοργάνωνει συνέδριο υπό το πρόγραμμα Erasmus το οποίο φέτος είχε θέμα τους πρόσφυγες και με την ευκαιρία αυτή κλήθηκε δύο φορές να παρουσιάσει το θέμα των προσφύγων στην Κύπρο και πως βοηθά στην αντιμετώπιση του ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός. Στο συνέδριο συμμετείχαν παιδιά και καθηγητές από έξι χώρες.
Μια άλλη σημαντική προσφορά του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, που ξεχωρίζει τα τελευταία χρόνια είναι η βοήθεια στους πυρόπληκτους της περιοχής της Σολέας το 2016.
«Αποστολή του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού είναι να βοηθά στην πρόληψη και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου χωρίς διάκριση γένους, φύλου, ηλικίας, κοινωνικής θέσης, θρησκείας ή πολιτικής τοποθέτησης», τόνισε περαιτέρω η Γενική Διευθύντρια του, σημειώνοντας, επίσης, πως αποτελείται από εθελοντές.
Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει -όπως είπε- ανθρωπιστική βοήθεια στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Σήμερα οι κυριότεροι τομείς δραστηριοποίησης του είναι η Διαχείριση Κρίσεων, Ψυχοκοινωνική Στήριξη, Πρώτες Βοήθειες, Κοινωνική Πρόνοια, Βοήθεια σε μετανάστες, Υπηρεσία αναζητήσεων και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών, Αιμοδοσία, Οδική Ασφάλεια, Εκστρατείες για κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα, θέματα υγείας κ.ά.
Διευκρίνισε ταυτόχρονα, πως ο Ερυθρός Σταυρός βοηθά την Κυβέρνηση όπου δεν μπορεί αυτή να ανταπεξέλθει και προσπαθεί να καλύψει κενά σε υπηρεσίες σύμφωνα με τις δυνατότητές του, προσθέτοντας ότι “ενδυναμώνουμε και βοηθούμε την Κυβέρνηση και επ’ ουδενί λόγο δεν υποκαθιστούμε το Κράτος”.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της στο «Τ» αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός είναι ο πρώτος που ξεκίνησε την εθελοντική αιμοδοσία στην Κύπρο, το 1969, στη Λεμεσό. Μια δραστηριότητα που συνεχίζει μέχρι σήμερα, πετυχαίνοντας να προσφέρει γύρω στις 3000 φιάλες αίμα ετησίως.
Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού αποτέλεσε, σημείωσε, το 1974. Κατά την τουρκική εισβολή πρόσφερε κάθε είδους ανθρωπιστικής βοήθειας. Βοήθησε στη μεταφορά και περίθαλψη τραυματιών, καθώς και στην εκκένωση πληθυσμού, παρέχοντας βοήθεια σε νοσοκομεία, στηρίζοντας τα θύματα και τις οικογένειές τους”, ενώ με την προσφυγοποίηση, βοήθησε στη στέγαση των προσφύγων, στην επανασύνδεση και επικοινωνία οικογενειών με τους συγγενείς τους, στην απελευθέρωση, ασφαλή επιστροφή, καταγραφή και στήριξη των αιχμαλώτων και παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης και επικοινωνία με εγκλωβισμένους.
Στο μεταξύ από το 1974 μέχρι σήμερα ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες στους εγκλωβισμένους.
Το 1993, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός καθιέρωσε τον παγκύπριο έρανο του «Από Πόρτα σε Πόρτα», αφού δοκιμάστηκε για δύο χρόνια στην επαρχία Λεμεσού, και ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα και είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων του.
Επεκτείνει, όμως τη δράση του και εκτός Κύπρου, κάνοντας πράξη τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη. Ενδεικτικά, η κ. Χριστοδουλίδη ανέφερε την προσφορά βοήθειας σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 65,000 υπηκόους ξένων χωρών που εγκατέλειψαν τον Λίβανο και επαναπατρίζονταν μέσω της Κύπρου το 2006, την αποστολή το 2007 έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πελοπόννησο κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών κ.ά.
Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού το 2012 και το 2013 εντάχθηκε στη Διεθνή Ομοσπονδία Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου και έκτοτε αποτελεί το 188ο μέλος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου.
Έκκληση της… η συνεισφορά στην προσπάθεια
Οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια είπε , έχουν αξιοπρέπεια …
Η Άννα Χριστοδουλίδου πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού – Κλάδου Πάφου ανέφερε πως η δράση του Ερυθρού Σταυρού – κλάδου Πάφου το 2018 ήταν μεγάλη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τον Ταχυδρόμο της Πάφου ανάλογα με τα εισοδήματα που είχε ο κλάδος.
Η κ. Χριστοδουλίδου άνθρωπος με παιδεία, καλλιέργεια , ομορφιά ψυχής και ανθρωπιά διετέλεσε επί σειρά 30 ετών εκπαιδευτικός, εργάστηκε στα σχολεία της Πάφου ως φιλόλογος της Αγγλικής γλώσσας ήταν μέλος του Ερυθρού Σταυρού για πολλά χρόνια και αφού αφυπηρέτησε ασχολήθηκε ενεργά με τον Ερυθρό Σταυρό. Κατάγεται από την Ελλάδα ωστόσο εδώ και 44 χρόνια βρίσκεται στην Κύπρο. Συζητώντας μαζί της αντιλαμβάνεται πως αισθάνεται Παφίτισσα και δηλώνει πως έχει ενσωματωθεί πολύ καλά στο περιβάλλον το κυπριακό. Ενεργός υποστηριχτής της αγάπης και της προσφοράς η κ. Χριστοδουλίδου ανοίγει την καγκελόπορτα της ψυχής της σε όποιον επισκέπτεται τον Ερυθρό Σταυρό . Δεν ξεχνά επίσης να χαμογελά σ’ αυτούς που ξέρουν να ζουν, να αγαπούν, να ελπίζουν και να χαίρονται…
Στόχος μας, είπε η κ. Χριστοδουλίδου, είναι να προσφέρουμε βοήθεια σε όλο τον κόσμο όχι μόνο σε τρόφιμα, είδη ρουχισμού και παιχνίδια αλλά και αναπηρικές καρέκλες
Η κ. Χριστοδουλίδου ανέφερε πως ο Ερυθρός Σταυρός – Κλάδος Πάφου έλαβε μέρος σε δύο συνέδρια ένα που οργάνωσε το Δημαρχείο με τον Επίτροπο Εθελοντισμού και ένα στη Λεμεσό του Ερυθρού Σταυρού στην παρουσία 8 ατόμων κατά το 2015.
Η συνεισφορά του Ερυθρού Σταυρού συνέχισε, επεκτάθηκε με την συγκέντρωση χρηματικού ποσού στους πλημμυροπαθείς της Λάρνακας αλλά και στους πρόσφυγες της Ελλάδας , ενώ ρουχισμός αποστάληκε και στην Ουκρανία.
Η κ. Χριστοδουλίδου είπε πως από τα 10 άτομα που χτυπούν την πόρτα του Ερυθρού Σταυρού για βοήθεια οι 8 είναι ξένοι. Επεσήμανε επίσης πως οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έχουν αξιοπρέπεια.
Εκτίμησε επίσης πως ο έρανος του Ερυθρού Σταυρού πρέπει να είναι ενιαίος και να μην διαχωρίζεται με το Τμήμα Νέων. Απηύθυνε έκκληση εξάλλου στο κοινό για μεγαλύτερη βοήθεια .
Το κτίριο που στεγάζεται σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός – Κλάδος Πάφου , κτίστηκε από Developers αλλά και με την στήριξη του νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου.
Ο Ερυθρός Σταυρός κλάδος Πάφου διοργανώνει σε τακτά διαστήματα εκδηλώσεις Αγάπης και Στήριξης με μεταχειρισμένα ρούχα, ωστόσο κύρια πηγή για τον Ερυθρό Σταυρό αποτελεί ο έρανος από “ πόρτα σε πόρτα” που γίνεται κάθε χρόνο τον μήνα Μάιο . Πρόσθεσε μάλιστα πως το 25% από τα έσοδα αυτά πηγαίνουν για στήριξη του παιδικού αναρρωτηρίου « Στέλλα Σουλιώτη» στην Λεμεσό.
Oι δραστηριότητες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού υπαγορεύονται βασικά από το λόγο ύπαρξης του, που δεν είναι άλλος από την προσπάθεια ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου σε όλο τον κόσμο, σε καιρό ειρήνης ή πολέμου.
Με την ευκαιρία των γιορτών των Χριστουγέννων που πλησιάζουν η κ. Χριστοδουλίδου κάλεσε τους ενδιαφέρομενους να συνεισφέρουν στον Ερυθρό Σταυρό – Κλάδο Πάφου.
Η κ. Άννα Χριστοδουλίδου συνεχίζει το έργο της, ταυτίστηκε με τα προβλήματα των φτωχών, τον ανθρώπινο πόνο, την περίθαλψη των αρρώστων και την ανθρωπιστική προσφορά. Ζητά ωστόσο υποστηρικτές στο έργο της. Γιατί η υλική και ηθική στήριξη των απόρων, η παραχώρηση τροχοκαθισμάτων και άλλων βοηθητικών μέσων σε άτομα με αναπηρίες αποτελεί μεγαλείο ψυχής…