Οι προτάσεις για Πανεπιστημιακές σχολές… πέφτουν στο κενό.
Στις δικαστικές καλένδες έχει μετατεθεί το θέμα της ανέγερσης του Νέου Δημοτικού Μεγάρου Πάφου. Σε δηλώσεις του στον taxidromos24.com, ο Δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Χρυσάνθου ανέφερε πως οι εργασίες για την ανέγερση του νέου Δημοτικού Μεγάρου Πάφου έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2012 κατόπιν απόφασης κατά πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Πάφου.
Αυτή την στιγμή, είπε ο κ. Χρυσάνθου, ο Δ. Πάφου βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον κυρίως εργολάβο του έργου ο οποίος έχει προσφύγει στα Δικαστήρια και απαιτεί, όπως είπε, αποζημιώσεις, μερικών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν και τις αποζημιώσεις τόσο του υπεργολάβου όσο και των μηχανικών.
Ως Δήμος, είπε ο κ. Χρυσάνθου, έχει κάνει σκέψεις προκειμένου να εξεταστεί πως μπορεί να γίνει εκμετάλλευση του κτιρίου , και των ημιτελών κτιριακών εγκαταστάσεων.
Όπως ανέφερε, μία σκέψη ήταν η στέγαση του περιφερειακού Ινστιτούτου εάν και εφόσον έρθει στην Πάφο, ή μετά το πέρας της δικαστικής διαμάχης να εξεταστεί μέσω προκήρυξης η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης , είτε ιδιωτικά Πανεπιστήμια, είτε κολλέγια, ώστε να εξεταστεί πως μπορεί να αξιοποιηθεί η χρήση του χώρου και η μετατροπή του σε αίθουσες διδασκαλίας.
Τα έξοδα μάλιστα συνέχισε, να βαραίνουν το ίδρυμα σε περίπτωση που ευοδωθεί μια τέτοια προσπάθεια με την καταβολή ενός συμβολικού ενοικίου που θα συμφωνηθεί μεταξύ του Δήμου Πάφου ως αναθέτουσα αρχή και του τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Παρά ταύτα ο κ. Χρυσάνθου ανέφερε πως αν και αντιμετωπίζεται θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο εντούτοις δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση .
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στην εισήγηση του που έχει συζητηθεί, όπως είπε, ακροθιγώς στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τι προτείνεται στο χώρο του νέου Δημοτικού Μεγάρου;
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Φίλιππος Φιλίππου δημοτικός σύμβουλος του Δ. Πάφου με το Κ.Σ. ΕΔΕΚ ανέφερε πως πράγματι ο χώρος όπου θα ανεγειρόταν το νέο Δημοτικό Μέγαρο, στην περιοχή της Παναγίας Παντάνασσας, παραμένει σοβαρά εκτεθειμένος και ανεκμετάλλευτος και κάθε μέρα που περνά η Πάφος χάνει πάρα πολλά από το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει σε αυτό το χώρο μια Δημόσια Πανεπιστημιακή Σχολή.
Στην δική του την αντίληψη, σημείωσε, δεν υπάρχουν διλλήματα και έχω εκφράσει την άποψη του ξεκάθαρα αρκετές φορές. Ο συγκεκριμένος χώρος πρέπει οπωσδήποτε, όπως είπε, να μετατραπεί και στεγάσει μια Δημόσια Πανεπιστημιακή Σχολή, η οποία θα ειδικεύεται σε Θέματα Τουρισμού. Αυτή είτε μπορεί να πρόκειται για την μετεγκατάσταση του ΑΞΙΚ, το οποίο συνεχίζει την διεκδίκηση του η Πάφος, παρά τις αρνήσεις της Κυβέρνησης, είτε αυτή πρόκειται για μια καινούργια Δημόσια Πανεπιστημιακή Σχολή, μια πρόταση που συζητήθηκε με τον Υφυπουργό Τουρισμού και φαίνεται ότι αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο.
Σε κάθε περίπτωση δημιουργία και λειτουργία μιας Πανεπιστημιακή Σχολής Τουριστικών Σπουδών, οι απόφοιτοι της οποίας θα απορροφούνται άμεσα από την αγορά της Πάφου.
Πρόσθεσε μάλιστα πως η Επαρχία Πάφου διαθέτει μια μεγάλη γκάμα καταλυμάτων, από πολυτελή ξενοδοχεία δίπλα στη θάλασσα με όλες τις ανέσεις, όπως επιχειρηματικά κέντρα, πισίνες με θαλάσσιο νερό, εξωτικούς κήπους και ΣΠΑ, μέχρι πληθώρα ενοικιαζόμενων δωματίων. Η πόλη μας διαθέτει κατ’ αναλογία τις περισσότερες τουριστικές μονάδες 5 αστέρων, ενώ η δραστηριότητα των επιχειρήσεων του τομέα ενισχύεται και επεκτείνεται συνεχώς, όπως είπε.
Η Πάφος, η κατεξοχήν τουριστική πόλη της Κύπρου, η πόλη του πολιτισμού και της αγάπης, των υπέροχων και φιλόξενων κατοίκων της θα πρέπει να αποκτήσει Δημόσια Πανεπιστημιακή Σχολή Τουρισμού, σημείωσε ο κ. Φιλίππου, προσθέτοντας πως δεν μπορεί σε ολόκληρη την Κύπρο να λειτουργούν τόσα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ η Πάφος να εξαιρείται από την χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Δεν μπορεί συνέχισε, “ να μην διαθέτουμε Πανεπιστημιακή Σχολή για τον τουρισμό, ενώ η καρδιά του τουρισμού της Κύπρου χτυπά στην Πάφο. Η Πάφος δικαιούται μια τέτοια Πανεπιστημιακή Σχολή”, συμπλήρωσε.
Η δημιουργία μιας τέτοιας Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής στην Πάφο δεν θα αποτελέσει απλά αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που η πόλη και η Επαρχία της Πάφου διαδραματίζουν στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, αλλά θα είναι μια επένδυση με ουσιαστική επίδραση στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Πάφου με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την Πάφο αλλά και για την ίδια τη Σχολή, αφού πέρα από την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης στις τουριστικές μονάδες της πόλης, σημείωσε.
Ο κ. Φιλίππου είπε πως ο συγκεκριμένος χώρος, ο χώρος όπου θα ανεγειρόταν το νέο Δημοτικό Μέγαρο και που σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτος, αποτελεί για τον ίδιο, την ιδανικότερη λύση και τοποθεσία για τη δημιουργία και λειτουργία μια τέτοιας Πανεπιστημιακής Σχολής για Θέματα Τουρισμού.