Το μήνυμα ότι οφείλουμε με υπευθυνότητα κα με αρραγές το εσωτερικό μας μέτωπο να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διεκδίκηση των δικαίων μας, έστειλε από την Πόλη Χρυσοχούς η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Επανειλημμένα, είπε η κ. Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα του να συνεργαστεί για την προώθηση της νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Παρά τις προσπάθειές του, ωστόσο, σημείωσε, η στάση της άλλης πλευράς, συνεργούσης ιδιαίτερα της τουρκικής κυβέρνησης, παραμένει αρνητική και αδιάλλακτη.
Όχι μόνο, όπως είπε, δεν υποβοηθά το Γενικό Γραμματέα, αλλά επιμένει σε θέσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση.
Επιπρόσθετα η κ. Βασιλείου ανέφερε πως οι συνεχείς παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και της περιοχής της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όσον αφορά στην εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων, καθώς και οι απειλές για τον εποικισμό της Αμμοχώστου, συνθέτουν ένα εκβιαστικό σκηνικό που δεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Εμείς σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «επιμένουμε σε μια λύση που δεν θα αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, όπως και σε κάθε έννοια δικαίου, και θα επιτρέπει τη δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη διαρκή σταθερότητα και τη συνύπαρξη και συν-δημιουργία όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Αγωνιζόμαστε είπε, για ένα κανονικό κράτος, πλήρως απεξαρτημένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία τουρκικού στρατού και με διασφαλισμένη την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.
Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπροσώπος είπε πως ιδιαίτερα μέσα στο επισφαλές και εύθραυστο περιβάλλον της περιοχής μας, με την Τουρκία να προκαλεί με τη μεγαλομανία και την αλαζονεία της ηγεσίας της ελέω της ισχύος και της γεωπολιτικής σημασίας της, έχουμε διπλό καθήκον να περιφρουρήσουμε την ενότητα και την ομοψυχία μας.
Προ πάντων, εκτίμησε ακόμη, όταν η προσβολή του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία με τις κατά συρροή έκνομες ενέργειες της στην ευρύτερη περιοχή, κάθε άλλο παρά τυγχάνουν της έντονης και αποφασιστικής καταδίκης ισχυρών δυνάμεων, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα έπρεπε να πρωτοστατούν και να υπερθεματίζουν για την υλοποίηση των στόχων και των σκοπών για τους οποίους ιδρύθηκε ο διεθνής οργανισμός.
Είπε ακόμη πως η 28η Οκτωβρίου δεν αποτελεί μια απλή επέτειο, αλλά μια παγκόσμια παρακαταθήκη και στέλνει σαφή μηνύματα ενάντια σε ό,τι απειλεί τις αρχές, τις ιδέες και τους θεσμούς που καθιέρωσαν οι λαοί με τις θυσίες τους δια μέσου των αιώνων.
Έχοντας ακριβώς στη σκέψη μας τις θυσίες που κλήθηκαν και έκαναν οι χιλιάδες των Ελλήνων και οι εκατοντάδες των Κυπρίων εθελοντών, αντλούμε από τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους, όπως και από την ενότητα, την σύμπνοια και την αγωνιστικότητα τους, τη δύναμη και τη θέληση να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη φυσική και εθνική μας επιβίωση, για την αποκατάσταση των δικαίων μας, για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη σε όλη την Κύπρο και τον λαό της στο σύνολο του, συμπλήρωσε.