Η εγκατάλειψη των σκύλων, οι δηλητηριασεις και το Νομοσχέδιο για Αστυνομία Σκύλων.
«Τον πολιτισμό και την ηθική πρόοδο ενός λαού τα κρίνεις από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα του» Μαχάτμα Γκάντι.
Κανένας μας δεν πρέπει να ξεχνά ότι όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης, με τον άνθρωπο να οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου, όπως αναφέρεται στη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι 1978).
Δυστυχώς, όμως, οι δηλητηριάσεις και η εγκατάλειψη αθώων ζώων έχουν καταστεί, πλέον, ως μία επιδημική κατάσταση στην Κύπρο, και ιδιαίτερα στην παφίτικη ύπαιθρο, που ολοένα και πιο πολλά αδέσποτα αφήνονται στο έλεος του Θεού.
Τα περιστατικά κακοποίησης ζώων είναι σχεδόν καθημερινά, όμως αξίζει να επισημάνουμε ότι ο Κύπριος σε σχέση με το παρελθόν είναι πολύ πιο φιλόζωος.
Τα είδη και οι μορφές της κακοποίησης των ζώων είναι πολλές. Κάποιος μπορεί να σκοτώσει με όπλο ένα ζώο, να το δηλητηριάσει ή να το έχει σε κακές συνθήκες, είτε ακόμα και να τα εγκαταλείψει. Πολλές φορές υπάρχουν καταγγελίες για σκύλους που είναι αποστεωμένοι, με αρκετούς να ξεχνούν ότι τα ζώα πονούν και υποφέρουν όπως οι άνθρωποι.
«Το πρόβλημα εγκατάλειψης σκύλων παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στην Πάφο»
Στην Πάφο υπάρχει τεράστιο θέμα με τους αδέσποτους σκύλους, σύμφωνα με πηγές του «Τ». Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ζώων που εγκαταλείπονται, ιδιαίτερα στην παφίτικη ύπαιθρο και κυρίως κυνηγόσκυλα, που θεωρούνται «άχρηστα» για τους ιδιοκτήτες τους, ή ακόμα κουτάβια με τις μητέρες τους. Εγκαταλείπονται και πολλές φορές εντοπίζονται άρρωστα, σκελετωμένα και με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο τους.
Αρκετοί είναι οι διασώστες, καθώς και καταφύγια οι οποίοι προσπαθούν να τα πλησιάσουν και με την κατάλληλη φροντίδα να τα βοηθήσουν για να επανέλθουν, βρίσκοντας τους ένα σπίτι, όπου τους περιμένει πολλή αγάπη, κάτι που δεν είχαν γνωρίσει μέχρι τότε. Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις που δε τα καταφέρνουν, με τους επιτήδειους να γεμίζουν διάφορες περιοχές, όπου συχνάζουν, αδέσποτα με φόλες.
«Η δηλητηρίαση αθώων ζώων δεν είναι πολιτισμός αλλά βαρβαρότητα»
Η δηλητηρίαση είναι ο πιο βάρβαρος και εγκληματικός τρόπος για να ενεργεί ένας άνθρωπος με σκοπό να «ξεφορτωθεί» ένα κατοικίδιο, ένα αθώο ζώο, το οποίο είναι μέλος μίας οικογένειας είτε άλλα αδέσποτα, κυρίως, σκυλιά και γάτους. Δυστυχώς, πολλοί είναι ασυνείδητοι που προβαίνουν σε τέτοιου είδους βαναυσότητες, ενώ βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και παιδιά με αυτές τους τις πράξεις.
Μάλιστα, το «Κόμμα για τα Ζώα Πάφου», σε μια προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου, επισκέφθηκε κοινότητες της Παφίτικης υπαίθρου, αρχίζοντας με την Αργάκα, όπου παρατηρείται τεράστιο πρόβλημα εκεί με τα αδέσποτα, προωθώντας εκστρατεία ενημέρωσης για τις φόλες, σε συνεργασία με Κοινοτικά Συμβούλια.
Διασώστες και καταφύγια ζητούν βοήθεια από το κράτος
Στην Πάφο υπάρχουν μόνο δυο διασώστριες, σύμφωνα με πληροφορίες του taxidromos24.com, όπου τρέχουνγια να μαζέψουν όσα σκυλάκια μπορούν, ενώ προσπαθούν να βοηθήσουμε και τους ιδιοκτήτες που πιθανόν να έχουν χάσει τα κατοικίδια τους και τα ψάχνουν. Παρόλα αυτά, όπως οι διασώστες, έτσι και τα καταφύγια είναι λίγα. Συγκεκριμένα, στην επαρχία μας υπάρχουν μόνο τρία καταφύγια όπου είναι γεμάτα, αφού τα κρούσματα εγκατάλειψης ζώων είναι καθημερινό φαινόμενο. Τα καταφύγια προσπαθούν να σώσουν όσα μπορούν, αναζητώντας και αυτά με τη σειρά τους σπίτια φιλοξενίας ή ιδιοκτήτες πρόθυμους να υιοθετήσουν και να φροντίσουν αυτά τα ζωάκια. Αλλά και πάλι δεν αρκεί. Χρειάζονται περισσότερα. Περισσότερη στήριξη τόσο από το κράτος, όσο και από την κοινωνία για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο μας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα το Υπουργείο Γεωργίας ενέκρινε επιπρόσθετη ενίσχυση ύψους 100.000 ευρώ που θα παραχωρηθεί σε καταφύγια αδέσποτων ζώων.
Η ενίσχυση αυτή παραχωρείται με σκοπό τα καταφύγια να υλοποιήσουν μια σειρά από βελτιωτικά έργα που αποσκοπούν, αφενός, στην προστασία και ευημερία των ζώων που φιλοξενούν και, αφετέρου, αποτελούν προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία τους.
Νομοσχέδιο για τη σύσταση Αστυνομίας των Ζώων
Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε ότι εγκρίθηκε η τροποποίηση του περί Αστυνομίας νόμου, όσον αφορά στα θέματα κακοποίηση ζώων.
Σύμφωνα με τη στελέχωση, ο κύριος Σαββίδης εξήγησε ότι η Αστυνομία των Ζώων θα είναι μέρος του υφιστάμενου αστυνομικού σώματος. «Εναπόκειται στον Αρχηγό της Αστυνομίας να διορίσει τον αξιωματικό που θα προΐσταται και τα μέλη», δήλωσε ο Υπουργός.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα μέλη της Αστυνομίας για τα Ζώα θα διερευνούν υποθέσεις που αφορούν:
(1) περιπτώσεις κατά τις οποίες πρόσωπο χορηγεί ή προμηθεύει οποιοδήποτε δηλητήριο ή άλλη βλαβερή ουσία σε ζώο ή προκαλεί όπως τέτοια ουσία ληφθεί από οποιοδήποτε ζώο ή, όντας ιδιοκτήτης ή κάτοχος ζώου, επιτρέπει τη χορήγηση ή προμήθεια δηλητηρίου ή άλλης βλαβερής ουσίας σε ζώο,
(2) την με οποιοδήποτε τρόπο περιαγωγή ζώου σε κατάσταση επέλευσης φρικτού θανάτου,
(3) τη θανάτωση ζώου για σκοπούς ψυχαγωγίας ή άλλους ανεπίτρεπτους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζώων ως στόχων εξάσκησης,
(4) τη διοργάνωση αγώνων μεταξύ ζώων ή με ζώα, κατά τη διάρκεια των οποίων το ζώο υφίσταται κακομεταχείρισης ή θανατώνεται,
(5) τη χρήση ζωντανών ζώων για εκπαίδευση σκύλων ή έλεγχο της επιθετικότητάς τους, εκτός όταν οι σκύλοι εκπαιδεύονται ή δοκιμάζονται σε τεχνητή φωλιά και σε συνθήκες που καθορίζονται με κανονισμούς,
(6) τη χρήση ζώων για εκθέσεις, διαφημίσεις, παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών ή για παρόμοιους σκοπούς, όταν αυτό συνεπάγεται την πρόκληση πόνου, ταλαιπωρίας ή τραυματισμού σε αυτά,
(7) την πρόσδεση και έλκυση του ζώου σε αυτοκινούμενο όχημα, με τρόπο που δυνατόν να του προκαλέσει καταπόνηση, τραυματισμό ή ταλαιπωρία,
(8) τον βασανισμό ζώου.