Έκκληση προς τον Αρχιεπίσκοπο και την Κυβέρνηση να λάβουν όλα τα δέοντα μέτρα ώστε οι αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί στο τεμάχιο το οποίο ανήκει στην Αρχιεπισκοπή στη Γεροσκήπου και έχει σχεδιαστεί η ανέγερση ξενοδοχείου και δύο πύργων σε αυτό, να τύχουν αποτελεσματικής προστασίας, απηύθυναν βουλευτές και η Κίνηση Σωτηρίας της Πάφου.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία τη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, που συζήτησε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αποχαρακτηρίσει το τεμάχιο γης στο οποίο πρόκειται να γίνει η ανάπτυξη από αρχαίο μνημείο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφές, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας εξέφρασε την εκτίμηση πως Εκκλησία και Κυβέρνηση θα βρουν τον τρόπο να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος με μεταφορά της κατασκευής του έργου εκεί που επιβάλλεται.
Έχουμε φωτιστεί από πολλές πλευρές ακούγοντας τους προσκεκλημένους στη συνεδρία, ανέφερε. Παρατήρησε ακολούθως ότι η Εκκλησία έχει πολλούς χώρους αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας και πάντα υπήρχε αγαστή συνεργασία με το κράτος και το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την προστασία των μνημείων.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Εκκλησία έδωσε τη συγκατάθεση της και έγιναν δειγματοληπτικές εκτεταμένες ανασκαφές και η εταιρεία που έχει την ευθύνη της ανάπτυξης έκανε γεωφυσικές μελέτες. Πρόσθεσε πως η συζήτηση αφορά έκταση 77.000 τετραγωνικών μέτρων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο θα πάει εκεί που πρέπει για να προστατευθούν οι αρχαιότητες.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κουλίας είπε πως ενημερώθηκε η Επιτροπή ότι έγινε συνάντηση υψηλού επιπέδου στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα κατά την οποία εξετάστηκε η νομοθεσία που διέπει τα αρχαιολογικά μνημεία και την κατοχύρωση της προστασίας των αρχαιοτήτων.
Είπε στη συνέχεια πως τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεικνύουν πως όποτε υπήρξε θέμα προστασίας αρχαιοτήτων σε περιουσίες της Εκκλησίας πάντοτε βρίσκονταν οι σωστές λύσεις. Παρατήρησε ότι μπορεί κάποιοι να μην συμπαθούν τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά, ανέφερε, δεν είναι θέμα προσώπων.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι δημιουργούνται εντυπώσεις δίχως λόγο.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως «είναι καλά ως Βουλή να έχουμε το νου μας για το καλό του τόπου» και χαιρέτισε τη στάση της Εκκλησίας που συνεργάστηκε αγαστά με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ,Ανδρέας Φακοντής, αφού ανέφερε ότι η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου είναι ιδιοκτησία του κυπριακού λαού, είπε ότι ο αποχαρακτηρισμός του αρχαιολογικού χώρου έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου.
Πρόσθεσε πως πρόκειται για πολύ μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας χώρο στον οποίο έχει εντοπιστεί ιερό της ελληνιστικής περιόδου το πρώτο στην Κύπρο και ανέφερε πως με βάση την ενημέρωση, της οποίας έτυχε η Επιτροπή Ελέγχου έγινε διερευνητική αρχαιολογία και χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές.
Συνεχίζοντας ο κ. Φακοντής εξήγησε πως για να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές πρέπει το Τμήμα Αρχαιοτήτων να έχει την έγκριση του ιδιοκτήτη που είναι η Αρχιεπισκοπή, ανέφερε ακόμα πως επειδή ο χώρος έχει αποχαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός, παραμένει απροστάτευτος και αφύλακτος,
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε στη συνέχεια ότι χρειάζεται η τροποποίηση του Συντάγματος για να αντιμετωπιστούν παρόμοιες περιπτώσεις που δυνατόν να προκύψουν και με το ΕΒΚΑΦ.
«Αν στο συγκεκριμένο τεμάχιο θα περνούσε δρόμος θα μπορούσε να γίνει απαλλοτρίωση», ανέφερε προσθέτοντας πως διαπιστώνεται κενό στο Σύνταγμα αναφορικά με την προστασία αρχαιοτήτων που εντοπίζονται στην εκκλησιαστική περιουσία, το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί. Είπε πως το ΑΚΕΛ θα προσπαθήσει να τροποποιήσει το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Φακοντής είπε πως εντοπίζεται και μεγάλο λάθος στην πρακτική να αναμένεται η έγκριση του ιδιοκτήτη του χώρου για να γίνει ανασκαφή. Θα πρέπει πρώτα να γίνεται η διερεύνηση του χώρου και μετά να εκπονούνται σχέδια για την όποια ανάπτυξη, εξήγησε.
Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως θα οριστεί νέα συνεδρία της Επιτροπής για να είναι παρόντες οι πολιτικοί προϊστάμενοι των Υπουργείων Εσωτερικών και Μεταφορών.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως είναι πάρα πολύ σημαντικές οι αρχαιότητες που εντοπίστηκαν, ανάγονται στην ελληνιστική περίοδο και πρέπει να προστατευθούν. Πρέπει να προστατευθεί ο χώρος από τον οποίο φαίνεται να πήρε και το όνομα της η Γεροσκήπου συνέχισε ο κ. Περδίκης και κάλεσε την Κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο, ώστε να περάσει στην κρατική ιδιοκτησία το συγκεκριμένο τεμάχιο, είτε με απαλλοτρίωση, είτε με ανταλλαγή γης, είτε με κήρυξη του τεμαχίου σε μνημείο καταλόγου Β όπως ήταν μέχρι το 2017 που η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να αποχαρακτηρίσει το μνημείο.
Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου Ιερωνυμίδου είπε στην Επιτροπή Ελέγχου ότι με βάση την ισχύουσα πρακτική προηγούνται τα σχέδια για την ανάπτυξη και μετά γίνεται η ανασκαφή. Πρόσθεσε πως αυτή η πρακτική συνιστά τεράστιο λάθος επειδή τρέχουμε εκ των υστέρων. Είπε επίσης στην Επιτροπή ότι η «θέση μας είναι υπέρ της προστασίας των αρχαιοτήτων και δεν πρόκειται να αλλάξει». Εξήγησε επίσης πως δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αρχίσει η ανάπτυξη.
Ο Πρόεδρος της Κίνησης Σωτηρίας της Πάφου Μιχάλης Χατζημιτσής ανέφερε πως η Κίνηση τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά της ανάπτυξης στο δεύτερο τεμάχιο. Πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο τεμάχιο πρέπει να απαλλοτριωθεί καθώς σε αυτό έχουν εντοπιστεί ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Κάλεσε την Κυβέρνηση, τη Βουλή και την Εκκλησία να μεριμνήσουν ώστε να μην θυσιαστούν αρχαιολογικοί θησαυροί στον βωμό της ανάπτυξης, των ψηλών κτηρίων και των ξενοδοχείων.
Ο κ. Χατζημιτσής απηύθυνε έκκληση προς τον Αρχιεπίσκοπο να νερώσει το κρασί του και να δεχθεί ανταλλαγή της γης.