Προβλήματα με την Ένωση Χαρουπιών και τα Οινοποιεία της Πάφου συζήτησε ο ΓΓ ΑΚΕΛ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) Πανίκο Χάμπα, τον Επαρχιακό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέα Φακοντή και άλλα τοπικά στελέχη πραγματοποίησαν περιοδεία στην επαρχία Πάφου σήμερα όπου επισκέφτηκαν αριθμό οινοποιείων. Στόχος της περιοδείας , είναι η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τοπικά οινοποιεία και η εύρεση λύσεων μέσα από την άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους που κατάφεραν μέσα από δύσκολες συνθήκες να ανεβάσουν τα κυπριακά κρασιά εκεί που τους αξίζει, όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Κυπριανού από το Οινοποιείο ΣΟΔΑΠ – Καμαντέρενα ανέφερε πως η περιοδεία του ξεκίνησε από την Ένωση Χαρουπιών όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας.
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ υπάρχει ένα τεράστιο θέμα που προέκυψε από την ενημέρωση που έτυχε, όπως είπε, και το οποίο θα ελέγξει το ΑΚΕΛ τόσο με πολιτικούς τρόπους όσο και με συζήτηση την οποία θα εγγράψουν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η Ένωση Χαρουπιών Παγκύπρια έχει τεράστια περιουσία η οποία θα πωληθεί από το Κράτος.Πρόσθεσε μάλιστα πως το ΑΚΕΛ επιθυμεί να ελέγξει ποια θα είναι η διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί, ποιοι θα είναι οι προσφοροδότες και με ποιο τρόπο θα καταλήξει σε ποιες τιμές και σε ποιους.
Αυτό συνέχισε που θέλουν να εξασφαλίσουν είναι ότι αυτή η τεράστια περιουσία δεν πρόκειται να χαθεί έτσι εύκολα.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το υπόλοιπο της ημέρας το αφιέρωσαν στην οινοποιεία που αποτελεί έναν από τους αναπτυσσόμενους τομείς της κυπριακής οικονομίας εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται άλματα στον τομέα του κρασιού και της ζιβανίας από τις κυπριακές οινοβιομηχανίες που , όπως εκτίμησε, χρειάζονται περισσότερο τη στήριξη του Κράτους.
Επεσήμανε δε, πως η κατάργηση του συμβουλίου Αμπελοοινικών προϊόντων έχει επηρεάσει αρνητικά, σημειώνοντας πως χρειάζεται το Κράτος να παρέμβει και να στηρίξει.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως άκουσε κάποια προβλήματα που υπάρχουν, όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού για το μάζεμα των σταφυλιών και την παράδοση τους στις οινοβιομηχανίες έγκαιρα, προσθέτοντας πως αυτό τα θέματα θα συζητηθούν με στόχο την άμεση επίλυση τους.
Ένα άλλο θέμα συνέχισε, που τους έχει τεθεί είναι για το εισαγόμενο κρασί, το οποίο γίνεται δίχως τους απαραίτητους ελέγχους, σε πολύ χαμηλές τιμές και δεν είναι ανταγωνίσιμο.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του ΣΟΔΑΠ Ανδρέας Νικολαιδης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το οινοποιείο Καμαντέρενα , το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Γενικό Χημείο του Κράτους για παραγωγή αποσταγμάτων από χαρούπι.
Όπως εξήγησε το απόσταγμα αυτό το φτιάχνουν χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου Κύπρου, και του Γενικού Χημείου του Κράτους. Όπως παραδέχτηκε, ξεκίνησαν με πολλές δυσκολίες, ωστόσο κατάφεραν τελικά να έχουν ένα πολύ καλό προϊόν απόσταγμα χαρουπιού και λικέρ από χαρούπι τα οποία ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα συνέχισε, θα διοχετευτούν στα αεροδρόμια και θα απευθύνονται κυρίως στους ξένους, ώστε να προβληθεί το χαρούπι σαν ένα κυπριακό “ μαύρο χρυσό” .
Aκολούθως αναφέρθηκε και στην παραγγελία μηχανημάτων για το συγκεκριμένο τομέα μέσω των σχεδίων χρηματοδότησης .