“Το 2022 θα παραδώσουμε στις κοινότητες του Ακαμα , ένα λειτουργικό Εθνικό Δασικό Πάρκο, με υποδομές, προσβάσεις και με διευκολύνσεις για τον επισκέπτη.”
“Τέλη Ιουλίου του 2020 θα παραδοθεί η Μονάδα Αφαλάτωσης Πάφου.”
“Σχέδια Χορηγιών μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσα 2014-2020, στηρίζουν τους επαγγελματίες ψαράδες.”
“Ο αμπελοοινικός τομέας μπαίνει σε πορεία εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης.”
Τη διαβεβαίωση ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ως προς την υλοποίηση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, αλλά και για την δημιουργία Μονάδας Αφαλάτωσης Πάφου, έδωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής σε συνέντευξης του στο taxidromos24.com. Αναφέρει παράλληλα , ότι οι κλάδοι της αμπελουργίας και των ψαράδων θα τύχουν στήριξης από το κράτος .
-Κύριε Υπουργέ, που βρίσκεται το θέμα με την δημιουργία Μονάδας Αφαλάτωσης Πάφου. Πότε θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία;
Η δημιουργία της Μονάδας προχωρά κανονικά. Το Συμβόλαιο για την Κατασκευή και Λειτουργία της Μονάδας Αφαλάτωσης Πάφου υπογράφτηκε με την εταιρεία CARAMONDANI DESALINATION PLANTS LTD στις 17/1/2019, σε μια περίοδο που είχαμε πολύ ικανοποιητική βροχόπτωση και ροή νερού στα φράγματά μας. Αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τα απαραίτητα έργα υποδομής, τα οποία θα μας δώσουν την επιδιωκόμενη επάρκεια νερού σε ολόκληρη την Κύπρο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών, τα κατασκευαστικά έργα για τη Μονάδα αναμένεται να αποπερατωθούν περί τα τέλη Ιουλίου 2020. Η λειτουργία επομένως της Μονάδας αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο 2020 και θα έχει διάρκεια 25 χρόνια, οπότε και θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του Κράτους. Το Συμβόλαιο είναι τύπου BOOT, δηλαδή ο Ανάδοχος κατασκευάζει τη Μονάδα με δικά του κεφάλαια και αρχίζει να πληρώνεται όταν παραδώσει αφαλατωμένο νερό στο Κράτος.
-Πόσο σας προβληματίζει το θέμα με την μείωση της αμπελουργίας στην πόλη και επαρχία Πάφου. Πολλοί αμπελουργοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα.
Είναι πραγματικότητα ότι υπάρχει φθίνουσα τάση ως προς τις εκτάσεις που καλλιεργούνται με αμπελώνες, αφού η επιλογή της οριστικής εγκατάλειψης αμπελώνων έναντι πριμοδότησης αποτέλεσε προενταξιακή πολιτική του Κράτους. Επίσης, στα πρώτα χρόνια μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το συγκεκριμένο μέτρο ήταν ανάμεσα στις επιλογές της τότε Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, για σκοπούς εξισορρόπησης της αμπελοοινικής αγοράς και της μείωσης των τεραστίων αποθεμάτων οίνου.
Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια, ο αμπελοοινικός τομέας έχει μπει σε μια πορεία εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης. Ο επαγγελματίας αμπελουργός αναγνωρίζεται για την προσφορά του ως θεματοφύλακας του παραδοσιακού τοπίου στην ύπαιθρο, ενώ ο οινοποιός συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των αμπελουργικών κοινοτήτων, προσφέροντας εισόδημα και θέσεις εργασίας. Παρόλο το μικρό μέγεθος του ανανεωμένου Κυπριακού αμπελώνα, το ποιοτικό άλμα των σύγχρονων κυπριακών οίνων από τεχνολογικά αναβαθμισμένες οινοποιητικές επιχειρήσεις αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός. Επί του παρόντος, δεν παρατηρείται οποιαδήποτε ανεπάρκεια πρώτης ύλης για την παραγωγή οίνου.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ως η αρμόδια αρχή για τον αμπελοοινικό τομέα, διαχειρίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα (ΕΠΣΑ), το οποίο επεκτείνεται για τη νέα προγραμματική πενταετία 2019-2023. Για την προγραμματική πενταετία του ΕΠΣΑ 2014-2018, έχουν διοχετευθεί στον αμπελοοινικό τομέα της Κύπρου συνολικά €22,2 εκατομμύρια από καθαρά οικονομικούς πόρους της Ένωσης, ενώ η επέκταση του ΕΠΣΑ για την προγραμματική πενταετία 2019-2023, θα διοχετεύσει περίπου τους ίδιους συνολικά πόρους.
-Όσον αφορά το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακαμα, θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ως προς την υλοποίηση του;
Η λειτουργία ενός σύγχρονου Εθνικού Δασικού Πάρκου στον Ακάμα, το οποίο θα προστατεύει τη σημαντική βιοποικιλότητα της περιοχής, θα εξυπηρετεί και θα διευκολύνει τους επισκέπτες και θα παρέχει οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, παρακολουθούμε συστηματικά την υλοποίηση των ενεργειών που προβλέπονται, σύμφωνα με το βασικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο πλαίσιο της τελευταίας Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για το Σχέδιο Αειφορικής Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, την 1η Νοεμβρίου 2018. Στόχος μας είναι να λειτουργήσει το Εθνικό Δασικό Πάρκο περί το τέλος του 2022.
Ήδη, συστάθηκαν οι προβλεπόμενες Επιτροπές που χειρίζονται τα διάφορα θέματα και ωριμάζουν το όλο εγχείρημα. Οι Επιτροπές αυτές, που περιλαμβάνουν αρμόδιες Κυβερνητικές Υπηρεσίες αλλά και τις Τοπικές Αρχές και τοπικούς φορείς, συνεχίζουν εντατικές διαβουλεύσεις, συνεδριάσεις και μελέτες για την οριστικοποίηση του Σχεδίου. Ταυτόχρονα, έχουν προκηρυχθεί οι προβλεπόμενοι διαγωνισμοί για την εκπόνηση μελετών όπως είναι ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τα έργα εξυπηρέτησης των επισκεπτών, ή για την υλοποίηση έργων διατήρησης της φύσης στην περιοχή, όπως η αποκοπή προσβάσεων οχημάτων σε ευαίσθητους παραλιακούς οικότοπους.
Η μέχρι τώρα πρόοδος κρίνεται πολύ ικανοποιητική και εκτός απροόπτου, ο στόχος της πλήρους λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, περί το τέλος του 2022, αναμένεται να επιτευχθεί.
-Σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν και οι επαγγελματίες ψαράδες της Πάφου. Με ποιους τρόπους στηρίζει το κλάδο το Υπουργείο σας;
Είναι γεγονός ότι οι αλιείς μας αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις, και αυτό ισχύει θα έλεγα ευρύτερα για τους αλιείς μικρής παράκτιας αλιείας των χωρών της Μεσογείου. Προσπάθειά μας είναι να τους στηρίξουμε με διάφορα μέτρα και πολιτικές, ώστε η δραστηριότητά τους να καταστεί βιώσιμη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αλιείς της Επαρχίας Πάφου, όπως και όλοι οι αλιείς της Κύπρου μπορούν να επωφεληθούν από τα διάφορα Σχέδια Χορηγιών που υλοποιούνται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσα για την περίοδο 2014-2020. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας της ΕΕ. Συγκεκριμένα, παρέχονται χρηματοδοτήσεις στον τομέα της αλιείας, με έμφαση στη στήριξη των αλιέων της μικρής παράκτιας αλιείας, μέσω Σχεδίων για επενδύσεις στα αλιευτικά σκάφη με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την ασφάλεια και την υγιεινή πάνω στα σκάφη, καθώς και για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τους. Το ποσοστό χρηματοδότησης για αυτά τα Σχέδια για τα σκάφη της μικρής παράκτιας αλιείας ανέρχεται στο 80% του συνόλου της επένδυσης. Επιπρόσθετα, υλοποιούνται δυο Σχέδια για παροχή εφάπαξ ποσού στους αλιείς για μετριασμό των ζημιών που υφίστανται οι αλιείς στη θάλασσα. Πρόκειται για το Σχέδιο για παροχή αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκαλούνται στα αλιεύματα από τα δελφίνια και το Σχέδιο για την καταπολέμηση του είδους λαγοκέφαλου.
Επίσης, το Τμήμα Αλιείας στηρίζει βελτιωτικά έργα στα αλιευτικά καταφύγια της Επαρχίας Πάφου που λειτουργούν προς όφελος των αλιέων της περιοχής, αφού εξυπηρετούν πιο αποτελεσματικά τα αλιευτικά σκάφη που τα χρησιμοποιούν και παρέχουν τις απαραίτητες ασφαλείς συνθήκες χρήσης τους.
Πέραν των πιο πάνω, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσα, η «Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Πάφου – Αφροδίτη» έχει εγκριθεί ως Τοπική Ομάδα Δράσης Αλιείας (ΤΟΔΑ) για την υλοποίηση της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης των αλιευτικών περιοχών της Επαρχίας Πάφου. Το τοπικό πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό περίπου €2 εκ. Η στρατηγική τοπικής ανάπτυξης της ΤΟΔΑ για την Επαρχία Πάφου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα στήριξης και προώθησης της διαφοροποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στις περιοχές αλιείας της Πάφου, με την ανάπτυξη συμπληρωματικών προς την αλιεία δραστηριοτήτων, όπως οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που σχετίζονται με την αλιευτική δραστηριότητα, καθώς και προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης των αλιέων. Στόχος είναι να προαχθούν οι επαγγελματικές τους γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες στον αλιευτικό τομέα αλλά και να μεταδοθούν επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες, η εφαρμογή των οποίων θα βελτιώσει την παραγωγική διαδικασία προσθέτοντας όμως και την περιβαλλοντική διάσταση.