Ανακοινωση τύπου Ηλία Μυριάνθους, Βουλευτή ΕΔΕΚ Πάφου για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ:
«Η διαφαινόμενη αποτυχία του πολυδιαφημιζόμενου Σχεδίου ΕΣΤΊΑ και η ανάγκη εκπόνησης νέου σχεδίου .
Δυστυχώς ακόμα μια φορά προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ως επιμηθείς αντί ως προμηθείς .
Ένα μήνα σχεδόν μετά την εφαρμογή του πολυδιαφημιζόμενου Σχεδίου Εστία του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής αίτηση στις 15 Νοεμβρίου ,έχουν υποβληθεί μόνο 220 αιτήσεις από ένα σύνολο 20,000 πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δάνεια τους και έχουν υποθηκευμένη την πρώτη τους κατοικία .
Η πραγματικότητα είναι ότι έκαναν ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών για να βοηθηθούν τάχατες οι πολίτες να μην χάσουν την πρώτη τους κατοικία αλλά είναι τόσο πολύπλοκο και γραφειοκρατικό και με αρκετές ασάφειες που στο τέλος αποτρέπει τους πολίτες παρά να τους ελκύει να υποβάλουν αιτήσεις .
Οι τράπεζες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο σχέδιο αυτό ,αφού ουσιαστικά είναι ένα bailout για αυτές, με βασικό στόχο να καταφέρουν να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια αφού είχε πλάνο να καλύψει περίπου 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία .
Παρόλα αυτά Ουδέποτε οι αρμόδιοι απάντησαν στις ερωτήσεις και θέσεις μας :
1. Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε εναλλακτικές επιλογές και κυρίως με τη δημιουργία προϋποθέσεων και σχεδίων που θα μπορούσε να αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε πολύ χαμηλή τιμή όπως αυτά που πωλούνται σε διάφορα (επενδυτικά ) ταμεία μέχρι και 20% τις αξίας τους και στη βάση κοινωνικών κριτηρίων να μπορέσει να προστατέψει τους πολίτες από ενδεχόμενες αυθαιρεσίες που γίνονται σε βάρος τους;
2.Οτι πρέπει να κατανοήσουμε ότι όσο επιτρέπεται στους τραπεζίτες να αυθαιρετούν σε βάρος των πολιτών και κυρίως να χειρίζονται αυτά τα ζητήματα κατά ένα διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το πώς συμφέρει τις τράπεζες και όχι τους πολίτες, δεν υπάρχει κατά την άποψή μας δυνατότητα ένα τέτοιο κοινωνικό μέτρο να εφαρμοστεί σωστά και να αποδώσει αυτά που περιμένουμε.
Για το σχέδιο αυτό υπολογίστηκε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό για τα επόμενα 15-20 χρόνια θα χρειάζεται ένα ποσό 35 εκατομμύρια ,για την συνεισφορά του 1/3 του κράτους για 15000 περίπου δικαιούχους .
Παρόλα αυτά θα μπορούσε το κράτος να εκδώσει μακροπρόθεσμο (15ετές ) κρατικό ομόλογο ύψους 1,5 δις και με βάση τα επιτόκια που υπάρχουν σήμερα στην διεθνή αγορά θα μπορούσε να εξασφαλίσει μέγιστο επιτόκιο μέχρι και 2% .(Σήμερα υπάρχουν αρνητικά επιτόκια στην διεθνή αγορά ομολόγων ).Ως εκ τούτου το κράτος θα μπορούσε να αγοράσει όλα αυτά τα δάνεια που πωλούνται από τις τράπεζες σε διάφορα επενδυτικά ταμεία ,μέχρι και 20% της ονομαστικής τους αξίας και να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο που θα μπορούσε να διαχειριστεί μέχρι και 7,5 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια .( 1,5δις / 20% =7,5δις )
Ως εκ τούτου ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο για πρώτη κατοικία με σημερινό υπόλοιπο 500 χιλιάδες ευρώ θα μπορούσε να αγοραστεί από αυτό το ταμείο σε αξία μέχρι και 20% . Δηλαδή θα μπορούσε να το αγοράσει για 100,000 ευρώ .
Το δάνειο λοιπόν αυτό θα ήταν υποχρεωμένος ο δανειολήπτης να το αποπληρώνει στον φορέα αυτό του κράτους για περίοδο όση θα ήταν το εκδομένο ομόλογο και με επιτόκιο το επιτόκιο του ομολόγου πλέον ένα περιθώριο κέρδους για να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του φορέα αυτού .
Για χάριν λοιπόν παραδείγματος ένα δάνειο ύψους 100,000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής 15 χρόνια και με σταθερό επιτόκιο 2,5% (2% βασικό ομολόγου πλέον 0,5% περιθώριο ) η δόση θα είναι 667 ευρώ ανά μήνα . Αν το δάνειο είναι διπλάσιο η δόση θα είναι διπλάσια κ.ο.κ .
Δηλαδή ένας δανειολήπτης με αρχικό δάνειο 300 χιλιάδες ευρώ , του οποίου το δάνειο λόγο των υψηλών επιτοκίων που χρέωναν οι τράπεζες καθώς και τις αυθαίρετες υπερχρεώσεις που επέβαλλαν σε αυτά έχει γίνει 500 χιλιάδες και είναι μη εξυπηρετούμενο παρόλο που πλήρωνε και δόσεις όταν είχε δουλεία , θα μπορούσε να αγοραστεί από τον κρατικό αυτό φορέα και να δώσεις ανάσα στο άτομο αυτό το οποίο έρχεται να πληρώσει διπλά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τους λανθασμένους χειρισμούς τον κυβερνήσεων .
Ως εκ τούτου, λοιπόν, η κυβέρνηση αφού δεν κατάφερε μέχρι σήμερα ι να λάβει δραστικά μέτρα, και να καθορίσει κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών και κυρίως να περιορίσει την αυθαιρεσία τους , οφείλει να επεξεργαστεί νέα σχέδια τα οποία να λειτουργήσουν πραγματικά προς όφελος των επηρεαζόμενων δανειοληπτών αλλά και της οικονομίας γενικότερα .
Ηλίας Μυριάνθους
Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ»