“Δυνάμει του άρθρου -1- της Συνθήκης Εγγυήσεως, οι εγγυήτριες Δυνάμεις -Ελλάδα , Τουρκία και Βρετανία- αναλαμβάνουν την υποχρέωση, όπως διασφαλίζουν την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα – η οποία με την εξέλιξη του διεθνούς δικαίου περιλαμβάνει και την αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ- και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το δε άρθρο -4- της Συνθήκης, προβλέπει ότι σε περίπτωση παραβίασης της Συνθήκης, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση, όπως διαβουλεύονται μεταξύ τους προς τον σκοπόν παραστάσεων ή των αναγκαίων μέτρων, για τη διασφάλιση τήρησης των διατάξεων της.
Επειδή η Τουρκία παραβιάζει την θαλάσσια ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτή ρητά κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο, οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να διαβουλευθούν, όπως προβλέπει η Συνθήκη Εγγυήσεως.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα, που βρίσκεται σε απόλυτη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, θεωρώ ότι πρέπει να απευθυνθεί προς τη Βρετανία, για να την θέσει προ των ευθυνών της, ως προς την τήρηση των προνοιών της Συνθήκης Εγγυήσεως.
Χωρίς αυταπάτες για την στάση της Βρετανίας, πιστεύω ότι επιβάλλεται η ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας εκ μέρους της Ελλάδας, στα πλαίσια των πολιτικών και διπλωματικών ενεργειών για αναχαίτιση της θαλάσσιας επίθεσης της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γιαννάκης Ομήρου,
τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων”