Η πρόταση του Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, Δρ. Ιωσήφ Μουτήρη, για την οριστική λύση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών:
“Η διαχρονική υποστελέχωση σε ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και κινητοποιήσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες. Γίνεται η σκέψη τα ΤΑΕΠ να μην λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες λόγω έλλειψης γιατρών, δηλαδή μεταξύ των ωρών 13 – 19, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και που θα θέσει σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων.
Παρόλο που το Υπουργείο Υγείας (ΥΥ) αύξησε το επίδομα για τους ιατρούς των ΤΕΠ από 500 σε 1,200 ευρώ, φαίνεται πως το μέτρο αυτό δεν ήταν αρκετό για να προσελκύσει ιατρούς.
Το ΥΥ θα πρέπει να σκεφτεί άλλες υπαλλακτικές λύσεις πέραν του επιδόματος.
Ως άμεσο μέτρο έχει στραφεί προς την αγορά της Ελλάδας, λόγω κοινής γλώσσας, προσπαθώντας να πείσει ιατρούς να εργοδοτηθούν στα ΤΕΠ.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες, μεταξύ αυτών το ΗΒ, οι Σκανδιναβικές, η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες αναζητούν ιατρούς και νοσηλευτές από την παγκόσμια αγορά, η Κύπρος στρέφεται μόνο προς την Ελλάδα.
Αυτή η «αυτοαπομόνωση» περιορίζει σημαντικά την ανεύρεση του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού για τα νοσοκομεία μας.
Στη απεγνωσμένη του προσπάθεια το ΥΥ για αναζήτησης ιατρών στην Ελλάδα για τα ΤΕΠ της Κύπρου, ελπίζω να μην χαλαρώσει τα κριτήρια και να δεχτεί ιατρούς χωρίς ειδικότητα στην Επείγουσα Ιατρική ή στη Γενική Ιατρική. Αυτό θα ήταν μια τραγική επανάληψη παλαιότερου σφάλματος που θα στοιχίσει στη ποιότητα των υπηρεσιών.
Η πρόσφατη συνεδρίαση που το ΥΥ έκανε στην οποία συμμετείχαν οι Διευθυντές ή διευθύνοντες τα ΤΕΠ και ξένος εμπειρογνώμονας τον οποίο είχε καλέσει το ΥΥ, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Στην ουσία δεν πρόσφερε καμία πρακτική λύση.
Η προ δύο ημερών δίωρη στάση εργασίας των γιατρών που παραμένουν ακόμη στο ΤΕΠ Πάφου, ξανάφερε στην επικαιρότητα το μεγάλο πρόβλημα, με τα χρονικά περιθώρια για μόνιμη λύση να στενεύουν, ενόψει μιας μαζικότερης απεργίας που πιθανόν να ξεσπάσει σύντομα στα ΤΕΠ παγκύπρια.
Η ΠαΣυΔΥ πρότεινε την «εργοδότηση ειδικών γιατρών» στα ΤΕΠ, αλλά αυτή είναι μη εφαρμόσιμη, λόγω της μορφής του κυπριακού συστήματος υγείας, τον οριακό αριθμό ειδικών στις Κλινικές, ενώ παραβλέπει την ειδικότητα της επείγουσας ιατρικής που θάπρεπε να κατέχουν οι γιατροί στα ΤΕΠ.
Οι ειδικοι γιατροί εξάλλου εφημερεύουν καθ´ όλο το 24ωρο στο σύστημα εφημερίας των Κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία.
Συνεπώς θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις.
Η δική μου πρόταση προς το ΥΥ για την διατήρηση της λειτουργίας των ΤΕΠ είναι η ακόλουθη:
- Τα ΤΕΠ στα γενικά νοσοκομεία να συνεχίσουν να λειτουργούν καθημερινά αλλά μόνο στη διάρκεια του πρωινού ωραρίου (08.00-15.00) σύμφωνα και με το ωράριο λειτουργίας των Κλινικών στα Γενικά Νοσοκομεία.
- Από τις 15.00 – 08.00 της επομένης, να λειτουργεί ένα ΤΕΠ σε κάθε πόλη με σύστημα εφημερίας, δημόσιο ή ιδιωτικό, από τα υπάρχοντα ΤΕΠ που λειτουργούν στα δημόσια και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
- Η υπηρεσία ασθενοφόρων να ανταποκρίνεται κανονικά στις κλήσεις και να μεταφέρει τους ασθενείς στο ΤΕΠ που εφημερεύει.
- Οι Κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία να συνεχίσουν να εφημερεύουν καθημερινά και να δέχονται ασθενείς για νοσηλεία με παραπομπή από το ΤΕΠ που εφημερεύει.
- Το ΥΥ να προχωρήσει σε αξιολόγηση των ιδιωτικών ΤΕΠ και να αποφασίσει ποιά από αυτά θα μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα εφημερίας και να καθορίσει επίσης τον τρόπο οικονομικής αποζημίωσης και αμοιβής, ο οποίος θα είναι διαφορετικός από την αμοιβή του ΟΑΥ.
- Με την πλήρη εισαγωγή του ΓεΣΥ την 1 Ιουνίου 2020, το σύστημα εφημερίας των ΤΕΠ θα μπορεί να συνεχιστεί, ο τρόπος όμως οικονομικής αποζημίωσης και αμοιβής ίσως διαφοροποιηθεί.
Η υιοθέτηση της πρότασης μου θα έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
- Θα συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η εξυπηρέτηση των ασθενών με επείγον πρόβλημα υγείας σε καθημερινή βάση σ´ όλο το 24ωρο.
- Στην εξυπηρέτηση των ασθενών θα συμμετέχουν τα δημόσια και τα ιδιωτικά ΤΕΠ.
- Το ΥΥ δεν θα χρειαστεί να διορίσει άλλους ιατρούς από τους υφιστάμενους που υπηρετούν στα δημόσια ΤΕΠ.
- Ο όγκος εργασίας στις Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων θα παραμείνει ο ίδιος, μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο 2020, αφού θα δέχονται καθημερινά ασθενείς από τα ΤΕΠ, δημόσια και ιδιωτικά, για νοσηλεία.
- Θα ενοποιηθεί το δημόσιο με το ιδιωτικό ΤΕΠ με θετικά αποτελέσματα κλινικά και επιστημονικά σε βάθος χρόνου.
Ευελπιστώ πως η πρόταση μου θα τύχει της κατάλληλης μελέτης για την οριστική αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος.
*MD, MSc, PhD, FESC
Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Πάφου
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Μέλος Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων.”