“Σκεφτείτε μια ανάλογη περίπτωση που θ’ αφορούσε όμως κάποιον μικροιδιώτη και όχι την Εκκλησία της Κύπρου. Ξεκινάει λέει σχεδιασμούς ο ιδιώτης για ανέγερση κατοικίας και κατά τις εκσκαφές έρχονται στην επιφάνεια σημαντικές αρχαιότητες. Οι οποίες αρχαιότητες κατά ομολογία και παραδοχή του αρμόδιου Τμήματος Αρχαιοτήτων ενδέχεται να αφορούν την Αρχαία Ιεροκηπία. Θα παρέλυε, ας μου επιτραπεί ο όρος, το σύμπαν!
Αντ’ αυτού, το εν λόγω τεμάχιο αποχαρακτηρίστηκε με εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης, δίνοντας στον Αρχιεπίσκοπο την ευχέρεια να τοποθετείτε με τον τρόπο που τοποθετείτε σε σχέση με το ζήτημα.
Αντιπαραβάλλοντας το όποιο πιθανό κέρδος και όφελος από την ανάπτυξη στην οποία επιθυμεί να προβεί η Εκκλησία της Κύπρου με το όφελος, την παγκόσμια προβολή και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το σφάλμα της προσέγγισης.
Επιπρόσθετα, η επιμονή από πλευράς Αρχιεπισκόπου αγνοώντας πλήρως τις επιθυμίες και τη βούληση της κοινωνίας των πολιτών και δημοτών όχι μόνο της Γεροσκήπου αλλά ολόκληρης της Πάφου και της Κύπρου, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το παράλογο στην υπόθεση.
Πραγματικά εύχομαι και ελπίζω να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις και συμβιβαστική διάθεση για να βρεθεί εκείνη η λύση που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη ανάδειξη των αρχαιοτήτων που έχουν εξευρεθεί. Αυτό, μακριά από δήθεν λύσεις συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με τη ξενοδοχειακή μονάδα και τους πύργους. Για να ισχύσει φυσικά αυτό θα πρέπει και το Τμήμα Αρχαιοτήτων να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει να ενισχύει τάσεις που θέλουν λύση συνύπαρξης και άλλα πράσινα άλογα.
Παναγιώτης Α. Βορκάς
Γενετιστής
Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου”