Η πρώτη Θεία Λειτουργία για τον μήνα Οκτώβριο τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στην κατεχόμενη Ιερά Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, επί του τάφου του αγίου, από τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. κ. Ιωάννη.
Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και άλλοι κληρικοί της ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, και ικανός αριθμός πιστών παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τέλεση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
Ο Καθηγούμενος Αρχιμ. κ. Ιωάννης, κήρυξε τον θείο λόγο την ώρα του Κοινωνικού, και με αφορμή τον βίο του αγίου Ερμογένους αναφέρθηκε στον λανθασμένο διαχωρισμό που γίνεται πολλές φορές εντός της Εκκλησίας μας από ορισμένους που αυτοαποκαλούνται σωστοί χριστιανοί, απορρίπτοντας όλους τους υπολοίπους που δεν τους ακολουθούν.
« …Ο άγιος Ερμογένης ήταν αιχμάλωτος της αγάπης του Χριστού σε τόσο σημείο ώστε αξιώθηκε να ακούσει από την επίγεια ζωή του, αυτό που εμείς ποθούμε να ακούσουμε στην μετά θάνατον, το «εὖ δοῦλε ἀγαθὲ καὶ πιστὲ εἴσελθε εἰς τὴν χαρὰν τοῦ Κυρίου σου….
…Ένα άγιο δεν τον χαρακτηρίζουμε σωστό χριστιανό διότι δεν υπάρχουν στην ουσία σωστοί ή μη χριστιανοί, αλλά αγωνιζόμενοι και μετανοούντες. Για όλους απέθανε ο Χριστός και για όλους ανέστη. Ούτε όρισε ανθρώπινα τεχνάσματα και κατασκευάσματα για να πετύχουμε τον αγιασμό μας, αλλά χάρισε με το σωτήριο πάθος Του την ελευθερία των παθών στους ανθρώπους, αρκεί να αγωνίζονται με συνε΄δηση και μετάνοια….
…Ο εκλεκτισμός, η φαρισαϊκή αδιαφορία και αυτάρκεια, η νοοτροπία του μεγάλου αδερφού του ασώτου, η απουσία της αγάπης και της συμπαθείας, η αφιλαδελφία, η αστοργία στην ουσία αποτελούν απείθεια στην Εκκλησία, μία κονσερβοποιημένη συμπεριφορά και θρησκευτικότητα, τυπολατρία με τα εμφωλεύοντα επιμελώς πάθη της φιλαυτίας και της υπεροψίας και πολλά άλλα όπως της κακότητας, της ζηλοφθονίας, της κατακρίσεως κάτω από την επιδερμική ευσεβοσχημία και το ψευδεπίγραφο «άγιο» προφίλ…
…Ο άγιος γέροντας Παΐσιος υπογράμμιζε συχνά πυκνά την ορθόδοξη ανατολική ευλάβεια σε αντίθεση με τη δυτική ευρωπαϊκή ευσέβεια. Ο Ορθόδοξος ήταν πάντοτε ο λεβέντης, ο άνθρωπος της καθημερινότητας, το παλικάρι, ο ποιητής και εργάτης, ο τραγουδιστής των ωραίων της ζωής και του Θεού, ο μυστικός ήρωας, εκείνος που ποτέ δεν νοιαζόταν για το φαίνεσθαι και τη γνώμη του κόσμου…
Αυτά τα έχουν αλλοιώσει δυστυχώς μερικοί σύγχρονοι «κήρυκες» του Ευαγγελίου με τις γλυκανάλατες και ανέραστες (όπως αναφέρει ένας θεολόγος λόγιος και κληρικός) γκρίζες φιγούρες τους».