Η Δημοτική Βιβλιοθήκη για 70 σχεδόν ολόκληρα χρόνια αποτελεί ορόσημο για την Πάφο.
Αποτελεί την ιστορία της Πάφου, ενώ συνέβαλε ουσιαστικά στην πολιτιστική και πνευματική ζύμωση στην Πάφο. Ωστόσο, ένεκα της νέας εποχής και της «εισβολής» του διαδικτύου στη ζωή μας, σταδιακά περιέπεσε σε μαρασμό.
Το 2015 η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου “Χριστόδουλος Γαλατόπουλος” μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη. Σήμερα η Βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 26.000 τόμους, μεταξύ των οποίων σπάνιες εκδόσεις και ιστορικά έγγραφα, που αποτελούν πολύτιμο υλικό για ερευνητές και μελετητές.
Για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη μιλά στο taxidromos24.com, ο Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ Δήμου Πάφου, Χαράλαμπος Πάζαρος, αναφέροντας λίγα λόγια για τη ίδρυση της, τη μεγάλη της συνεισφορά στην πολιτιστική ζωή της Πάφου, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως πάντα υπάρχουν περιθώρια αναβάθμισης της, τονίζοντας πως ο εμπλουτισμός του υλικού της θα είναι προς όφελος της πόλης μας.
- Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου;
Η δημοτική βιβλιοθήκη Πάφου ιδρύθηκε το 1946 από τον τότε δήμαρχο Πάφου κύριο Χριστόδουλο Γαλατόπουλο. Αρχικά λειτούργησε ως δανειστική βιβλιοθήκη και στους χώρους της είχε την τιμή να φιλοξενήσει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης με σημαντικότερες τις Παλαμικές Γιορτές που ήταν και οι μοναδικές που πραγματοποιούνταν κατά τα χρόνια της βρετανικής αποικιοκρατίας. Στη πορεία της η δημοτική βιβλιοθήκη Πάφου είχε την τιμή να εμπλουτιστεί με βιβλία σπουδαίων ονομάτων του χώρου των γραμμάτων όπως του Οδυσσέα Ελύτη. Για κάποια χρόνια αδρανοποιήθηκε αλλά ευτυχώς με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2000 η δημοτική βιβλιοθήκη ανακαινίστηκε και σήμερα δίνει την δική της ξεχωριστή νότα ομορφιάς στη πλατεία του δημαρχείου μας και βεβαίως έχει επαναλειτουργήσει.
- Ποια η συμβολή της στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Πάφου;
Η ίδρυση της ωφέλησε την πόλη μας τόσο πολιτιστικά όσο και πνευματικά αφού συνέτεινε στο να κρατηθεί ο δεσμός με τα ελληνικά γράμματα και φρονήματα, ειδικά κατά την διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας. Ο αείμνηστος τότε δήμαρχος κ. Γαλατόπουλος με ρίσκο την ζωή του και την θέση του διοργάνωνε στην δημοτική βιβλιοθήκη τις Παλαμικές Γιορτές όπου σε αυτές μιλούσαν αξιόλογοι πνευματικοί άνθρωποι από την Ελλάδα και την Κύπρο και αρκετοί μελετητές παρουσίαζαν τις εργασίες τους. Ο εθνικός χαρακτήρας που έφεραν οι Παλαμικές Γιορτές που διεξάγονταν είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση του τότε δημάρχου κ. Γαλατόπουλου από τους Άγγλους το 1949. Μετά την ανακήρυξη της κυπριακής ανεξαρτησίας ακολούθησαν δύσκολοι οικονομικοί περίοδοι για την πόλη μας και μετέπειτα η τούρκικη εισβολή με αποτέλεσμα να επέλθει ο μαρασμός της βιβλιοθήκης μέχρι το 2000 όπου το τότε δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την ανακαίνιση και επαναλειτουργία της.
- Πρόκειται για μια σύγχρονη βιβλιοθήκη; Πως μπορεί κάποιος να δανειστεί ένα βιβλίο; Υπάρχει επισκεψιμότητα;
Σήμερα η δημοτική βιβλιοθήκη Πάφου αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη μας αφού η ανακαίνιση που έγινε ανέδειξε πλήρως το ωραιότατο νεοκλασικό κτήριο με τις αρχαιοελληνικές γραμμές. Ως βιβλιοθήκη απαριθμεί περί τα 26.000 βιβλία με κάποια από αυτά να είναι σπάνιες εκδόσεις και κάποια άλλα να αποτελούν ιστορικά έγγραφα. Ο αριθμός αυτός συγκρινόμενος με άλλες βιβλιοθήκες δεν είναι μεγάλος, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η πόλη μας είναι μεγαλούπολη και κυρίως ότι για πολλά χρόνια ήταν αδρανοποιημένη. Ως βιβλιοθήκη θα την χαρακτήριζα σύγχρονη. Στο εκσυγχρονισμό της βοήθησε η συμφωνία που σύνηψε ο Δήμος μας με την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης. Δανεισμός βιβλίων μπορεί να γίνει είτε με επίσκεψη στον χώρο της βιβλιοθήκης είτε ηλεκτρονικά αφού η βιβλιοθήκη μας διαθέτει σε ηλεκτρονική μορφή κατάλογο με τα βιβλία της προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. Όσον αφορά την επισκεψιμότητά της δεν είναι μεγάλη αφού σήμερα το κοινό έχει πρόσβαση σε αναρίθμητες πηγές πληροφόρησης από το διαδίκτυο ανά
24ώρο. Θεωρώ πως θα συνέτεινε στην αύξηση της επισκεψιμότητας της εάν καλλιεργούσαμε την ιδέα της δανειστικής βιβλιοθήκης στη νεολαία μας και εάν τους γνωρίζαμε την λειτουργία της μέσα από εκπαιδευτικές επισκέψεις με τα σχολεία τους. Σε αυτό το σημείο θέλω και δημόσια να προσκαλέσω τους διευθυντές και τους καθηγητές των σχολείων μας όπως κατά την νέα σχολική χρονιά όπως διοργανώσουν επισκέψεις των μαθητών μας στην δημοτική βιβλιοθήκη έτσι ώστε να γίνει μία πρώτη γνωριμία τους και να αρχίσουν να την επισκέπτονται και να την χρησιμοποιούν. Είναι λυπηρό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της ή την προσφορά της ή ότι μπορούν να δανειστούν βιβλία για τις μαθησιακές ανάγκες τους, για έρευνες ή εργασίες τους. Θα συνέτεινε επίσης στην αύξηση της επισκεψιμότητάς της ο εμπλουτισμός της, ειδικά σε βιβλία και πηγές που ενδιαφέρουν φοιτητές που φοιτούν σε σχολές και πανεπιστήμια της πόλης μας ή και άλλου ακόμη.
- Θεωρείτε ότι χρειάζεται αναβάθμιση; Έχει επέλθει μαρασμός της λόγω διαδικτύου;
Τα περιθώρια αναβάθμισης της σαφώς είναι ατελείωτα, σε ότι έχει να κάνει με την μόρφωση, την εκπαίδευση και τα βιβλία δεν υπάρχουν όρια και όπως ανάφερα και πιο πριν, ο εμπλουτισμός του υλικού της θα είναι προς όφελος της πόλης μας. Το διαδίκτυο περιόρισε την ανάγκη χρήσης και λειτουργίας μίας δημοτικής βιβλιοθήκης αλλά παρόλα αυτά κρύβει την δική της ιδιαίτερη μαγεία για έναν αναγνώστη όπως και σπάνια ιστορικά βιβλία ανεκτίμητης αξίας, μία δημοτική βιβλιοθήκη εξάλλου αποτελεί ένδειξη του πνευματικού πολιτισμού και επιπέδου μίας πόλης οπόταν όλα αυτά την καθιστούν αναντικατάστατη.