Η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου ΔΗΣΥ Δήμου Πάφου, κ. Χαράλαμπου Πάζαρου, για το θέμα της εμφάνισης των μαθητών/ μαθητριών στα σχολεία:
“Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό εκδίωξης μουσουλμάνας μαθήτριας σε δημόσιο λύκειο μας επειδή εισήλθε στο σχολείο της με καλυμμένο το κεφάλι της με μαντήλα και τα όσα λέχθηκαν και ως υπέρμαχος του ότι ο καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα την άποψη του σε κόσμια πάντα πλαίσια θέλω και εγώ με την σειρά μου να εκφράσω την άποψή μου.
Ξεκάθαρα δηλώνω ενάντια στη χρήση της μαντήλας, όχι γιατί δεν έχει κάποιος το δικαίωμα να έχει διαφορετική θρησκεία από μένα, αλλά γιατί σε χώρους όπως είναι τα δημόσια σχολεία υπάρχουν κανονισμοί που πρέπει να τηρούνται από όλους τους μαθητές, είτε είναι κύπριοι, είτε ευρωπαίοι, είτε αραβικής ή ασιατικής καταγωγής. Η άποψη ότι η μαντήλα είναι μόνο ένα κομμάτι ρούχο και ότι ως ένα πολιτισμένο και ευρωπαϊκό κράτος δεν θα έπρεπε η χρήση της να μας ενοχλεί, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Στη θέση αυτή θα απαντήσω ότι σε άλλες πολιτισμένες, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Δανία και η Αυστραλία η χρήση της έχει απαγορευτεί, όχι μόνο στα σχολεία αλλά σε όλους τους δημόσιους χώρους. Οι κανονισμοί των σχολείων μας περιλαμβάνουν και καθορίζουν στολή όπως και την όλη εμφάνιση των μαθητών στον σχολικό χώρο και αυτό είναι υπόψη του κάθε γονέα όταν εγγράφει το παιδί του στα δημόσια σχολεία της Κύπρου.
Αδιαμφισβήτητα είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε, κύπριου ή αλλοδαπού, να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει, να Τον υμνεί, να Τον λατρεύει, να προσεύχεται σ’ Αυτόν και να ακολουθεί ότι του προστάζει το θρήσκευμά του. Σε καμιά όμως περίπτωση, δεν μπορεί το δικαίωμα επιλογής της θρησκείας του να ακυρώνει ή να περιορίζει το δικαίωμα ενός κράτους και του λαού που εκπροσωπεί να παρέχει παιδεία με κανόνες που η πλειοψηφία του λαού επιθυμεί. Τα δημόσια σχολεία της ελληνικής κοινότητας είναι ελληνοχριστιανικά και της τούρκικης κοινότητας είναι μουσουλμανικά. Το Σύνταγμα μας είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται θέμα τροποποίησης του.
Κανένας δεν έφερε κανέναν με το ζόρι στη Κύπρο. Ήταν ελεύθερη επιλογή του οποιουδήποτε να προτιμήσει τον τόπο μας, γνώριζε εκ των προτέρων την θρησκεία μας, γνώριζε ότι τα σχολεία μας είναι χριστιανικά, γνώριζε ποιες είναι οι θρησκευτικές και οι εθνικές παραδόσεις μας. Ως εκ τούτου θεωρώ αυτονόητο ότι από την στιγμή που ελεύθερα και συνειδητά κάποιος επιλέγει να ζήσει σε κράτος με διαφορετική νοοτροπία και θρησκεία, πως είναι υποχρεωμένος να επιδείξει τον δέοντα σεβασμό σε αυτά, στο κράτος, στους θεσμούς και κανόνες του, να τηρεί τους Νόμους και τους κανονισμούς που υφίστανται στο κράτος που επιλέγει να τον φιλοξενήσει, που του παρέχει εργασία, μισθό, επιδόματα, δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη και δωρεάν παιδεία. Είναι προκλητικό και εντελώς παράλογο να περιμένεις ότι θα προσαρμοστώ εγώ, ο ντόπιος κάτοικος, αντί εσύ που οικειοθελώς επιλέγεις την χώρα μου. Εάν αδυνατείς για τον οποιοδήποτε δικό σου λόγο να συμβιβαστείς με τους κανονισμούς της χώρας μου, τίποτε δεν σε εμποδίζει να φύγεις, η πόρτα είναι πάντα ανοικτή για να πας όπου νομίζεις πως θα είσαι καλύτερα.
Η προχθεσινή απόφαση του υπουργείου να μετακινήσει τον διευθυντή του λυκείου έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο το οποίο θα γυρίσει μπούμερανγκ, θα αποβεί καταστροφικό στο άμεσο μέλλον με τα μηνύματα που έστειλε προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους αλλοδαπούς και ειδικά προς τους αλλόθρησκους αλλά και σε εμάς τους ίδιους τους πολίτες της κυπριακής δημοκρατίας. Το θέμα που δημιουργήθηκε με την μαντήλα είναι θέμα εμφάνισης και όχι θρησκείας. Οι παλαιότερες αποφάσεις του υπουργείου παιδείας που απαγορεύουν το γένι, μούσι, μουστάκι, σκουλαρίκια, την κοτσίδα στα αγόρια, τα κολάν, τα στενά παντελόνια, το μακιγιάζ, τις έντονες ανταύγειες στα μαλλιά, τα μεγάλα βαμμένα νύχια και ψεύτικες βλεφαρίδες για τα κορίτσια αφορούν επίσης θέματα εμφάνισης τους. Εύλογα, με την ίδια λογική που επιτρέπεται σε μία μουσουλμάνα να εισέρχεται στο σχολικό χώρο φορώντας μαντήλα, θα έπρεπε να ισχύει και σε μία γιαπωνέζα να εισέρχεται με κιμονό, σε ένα σκωτσέζο με την καρώ φούστα ή σε ένα ινδιάνο απάτσι ή φυλής Αμαζονίου να εισέρχεται ημίγυμνος με το τόξο στο χέρι. Η απόφαση για μετακίνηση του διευθυντή για την ενέργεια του να μην επιτρέψει την είσοδο στη μαθήτρια λόγω της μαντήλας είναι πασιφανές ότι αναιρεί τις προηγούμενες αποφάσεις του υπουργείου για την εμφάνιση των μαθητών στο σχολικό χώρο. Δικαιολογημένα τώρα οι γονείς των κύπριων μαθητών θα αντιδράσουν σε περίπτωση που τα δικά μας παιδιά αποβληθούν από το σχολείο τους λόγω ανάρμοστης εμφάνισης.
Οι κανονισμοί θεσπίζονται για να τηρούνται, για να υπάρχει τάξη, ισότητα, ομοιομορφία. Η μαντήλα εξάλλου υποδηλώνει την κατωτερότητα της γυναίκας, αρά ποια ίσα δικαιώματα, ποια ισότητα των δύο φύλων, ποια ίση θέση στη κοινωνία διδάσκουμε στα παιδιά μας στα σχολεία μας; Όπως απαγορεύεται σε ένα κύπριο να πάει στο σχολείο με την παραδοσιακή βράκα το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τους αλλοδαπούς.
Αποφάσεις τύπου «δύο μέτρα και δύο σταθμά» δεν θα ωφελήσουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αντίθετα, θα επιφέρουν νέα τραντάγματα και προβλήματα.
Χαράλαμπος Πάζαρος
Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ Δήμου Πάφου”