Συνάντηση με τοπικούς φορείς για θέματα που απασχολούν την επαρχία Πάφου, είχε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, στην αίθουσα του Δήμου Πέγειας, στην παρουσία των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων.
Ο κ. Καδής ξεκαθάρισε πως για το Υπουργείο του η προστασία της βιοποικιλότητας είναι αδιαπραγμάτευτη, σημειώνοντας πως θέλει τις τοπικές κοινωνίες σύμμαχο τους.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Καδής είπε πως σήμερα είχε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και παραγωγική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή του Ακάμα.
Ξεκινήσαμε είπε «με συνάντηση με την κριτική επιτροπή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα», όπου όπως διαφάνηκε, συνέχισε, «όλες οι διαδικασίες του διαγωνισμού ξεκινούν κανονικά », ανακοινώνοντας παράλληλα πως στο επόμενο δεκαήμερο, δεκαπενθήμερο το πολύ, θα έχουμε την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός Γεωργίας, πρόκειται για έναν διαγωνισμό που θα αφορά τα σημεία εξυπηρέτησης των επισκεπτών στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα, εκφράζοντας την επιθυμία πως θέλουν να σχεδιαστεί με τρόπο συμβατό με τους στόχους διατήρησής της περιοχής.
Ερωτηθείς για τα σημεία εξυπηρέτησης επισκεπτών ανέφερε πως είναι κόμβοι στους οποίους ο επισκέπτης θα βρίσκει ευκολίες μέσα στο πάρκο, όπως αποχωρητήρια, αναψυκτήρια, πόρους για να ξεκουραστεί και πολλές άλλες διευκολύνσεις τις οποίες παρουσίασε το Υπουργείο Γεωργίας κατά την παρουσίαση της πρότασης .
Ο κ. Καδής είπε πως στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Πέγεια είδε γενικότερα τα θέματα του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα ,σημειώνοντας πως προχωρούν οι διαδικασίες όπως έχουν εξαγγελθεί με χρονοδιάγραμμα την λειτουργία του Πάρκου μέχρι το τέλος του 2022.
Αυτή την στιγμή, είπε, «ετοιμαζόμαστε και εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει η προκήρυξη για την ειδική μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τα έργα που θα γίνουν, όπως επίσης ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και η μελέτη οδοποιίας για την βελτίωση του οδοστρώματος.
Παράλληλα είπε, σήμερα είχαν την ευκαιρία να δουν την πρόοδο όλων των δράσεων που αφορούν στην διατήρηση της περιοχής των Θαλασσινών Σπηλιών .
Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως είχαν μετακαλέσει ειδικούς επιστήμονες από το εξωτερικό και την Κύπρο, οι οποίοι μελέτησαν την όλη περιοχή , μελέτησαν τα ζητήματα που προκύπτουν από τις όποιες πιέσεις έχουν από την ανάπτυξη προς το προστατευόμενο είδος της φώκιας αλλά και προς τους οικότοπους της περιοχής, και είχαν πει, συνέχισε, ότι θα υιοθετήσουν μια προς μία όλες τις συστάσεις οι οποίες έγιναν από τους ειδικούς εμπειρογνώμονες.
Ο κ. Καδής είπε πως υιοθετήθηκαν όλες οι συστάσεις , δημιουργήθηκαν επίσης με διατάγματα προστατευόμενες περιοχές εντός της θάλασσας, περιοχές απόλυτης προστασίας στην ξηρά.
Επιπρόσθετα σημείωσε, πως το Υπουργείο του προγραμματίζει να φέρει στην ιδιοκτησία του Κράτους τεμάχια τα οποία έχει υποδείξει ο ειδικός μελετητής ότι θα πρέπει να προστατευθούν διότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.
Ανακοίνωσε δε, πως σε συνεργασία με τον Δ. Πέγειας θα μελετήσουν τρόπους μέσα από τους οποίους στους χώρους – στα τεμάχια αυτά – θα αναδείξουν τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος και των ειδών της περιοχής.
Επιπρόσθετα είπε το Υπουργείο Γεωργίας προχωρεί με όλα τα μέτρα που έχουν υποδειχθεί.
Τέλος αναφέρθηκε στην συνάντηση του με το κοινοτικό συμβούλιο της Ίνειας για το θέμα που έχει προκύψει με την αξιοποίηση της παραλίας της Λάρας, όπως είπε.
Εκεί είπε, το Υπουργείο έθεσε την δική του αρχή , ότι ο χώρος αυτός είναι προστατευόμενος διεθνώς , ένας χώρος εξαιρετικής σημασίας, για την διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς αυτού του τόπου.
Αντιλαμβανόμαστε, είπε ο κ. Καδής, το αίτημα της Ίνειας και εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου του να στηρίξει την κοινότητα με μια σειρά από μέτρα που δεν έχουν σχέση όμως με αυτή καθαυτή την αξιοποίηση της παραλίας.
Θεωρούμε τόνισε, « ότι η παραλία της Λάρας θα πρέπει να προστατευθεί και η αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα ως πυλώνας για την ανάπτυξη των κοινοτήτων θα πρέπει να προωθηθεί από κοινού με την κυβέρνηση και τις τοπικές κοινωνίες ».
Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι « προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον, η προστασία της βιοποικιλότητας είναι αδιαπραγμάτευτη αλλά παράλληλα στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και τις θέλουμε σύμμαχο μας σ’ αυτή μας την προσπάθεια».
Ο κ. Καδής εκτίμησε πως οι κοινότητες μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη μέσα από την ανάδειξη αυτού του θησαυρού που φιλοξενούν στην περιοχή τους, προσθέτοντας πως είναι έτοιμοι .
Παραμένει συνέχισε το αίτημα τους για αξιοποίηση της παραλίας είναι όμως και κάποιες γραμμές που δεν μπορεί να υπερβεί η κυβέρνηση.
Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις που αναμένεται να προχωρήσει την Κυριακή η κοινότητα της Ίνειας ο κ. Καδής επανέλαβε πως θέλει να είναι σε συνεννόηση και συνεργασία με την τοπική κοινωνία .
Μετά την συζήτηση. συνέχισε. που είχε με τον κοινοτάρχη της Ίνειας Γιάγκο Τσίβικο, καταδεικνύεται η πρόθεση και η προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει ποικιλότροπα την κοινότητα.
Επεσήμανε μάλιστα πως η κοινοτική αρχή της Ίνειας τον διαβεβαίωσε ότι θα μελετήσει αυτά που συζήτησαν και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν περαιτέρω κινητοποιήσεις.
Αυτό που πρέπει να υπάρξει είναι μια περαιτέρω διαβούλευση συμπλήρωσε.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνάντηση του με τον Υπουργό Γεωργίας. Είμαστε, είπε « ικανοποιημένοι, έχουμε θέσει κάποια αιτήματα ως κοινότητα , έχουν γίνει κάποιες προτάσεις από τον Υπουργό για να στηριχτεί η Ίνεια », προσθέτοντας ωστόσο πως το θέμα που εκκρεμεί που θα τεθεί και ενώπιον του Κ.Σ. το δικαίωμα της απόλαυσης των παραλιών.
Η κοινότητα της Ίνειας, συνέχισε ο κ. Τσίβικος, έχει δύο πανέμορφες παραλίες , τάσσεται υπέρ της προστασίας του οποιουδήποτε περιβάλλοντος κάτι που έχουν δείξει, όπως είπε, εμπράκτως εδώ και τριάντα χρόνια ότι προστατεύεται το περιβάλλον και οι χελώνες, οι ωοτοκίες αυξάνονται και με την παρουσία των λουομένων ζητείται, όπως σε κάποιες περιοχές όπου υπάρχουν χελώνες και γεννούν οι χελώνες να αυξηθούν και τα μέτρα προστασίας.
Ο κοινοτάρχης είπε πως το αίτημα των κατοίκων της Ίνειας είναι όπως τους δοθεί ένας χώρος ώστε να επισκέπτονται την παραλία και να κάνουν το μπάνιο τους.
Χωρίς να δεσμευτεί ότι θα ακυρωθεί η διαμαρτυρία της Κυριακής, ο κ. Τσίβιγκος είπε πως το θέμα θα το συζητήσει εντός του κοινοτικού συμβουλίου.
Ξεκαθάρισε τέλος πως ο αγώνας της Ίνειας δεν γίνεται περί χρημάτων.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης αναφέρθηκε στα τριάντα χρόνια αναμονής και στασιμότητας. Ήδη είπε η κοινότητα έχει διαλυθεί και έχει μετατραπεί σε Γηροκομείο προσθέτοντας πως για τριάντα χρόνια οι υποσχέσεις που τους έχουν δοθεί δεν έχουν υλοποιηθεί. Κάλεσε τέλος το Κράτος όπως προχωρήσει κι λάβει πρακτικά μέτρα στήριξης της Ίνειας και της υπαίθρου.
Στα δύο θέματα που συζητήθηκαν με τον κ. Καδή αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου. Το πρώτο θέμα ανέφερε με δηλώσεις του ήταν το Διαχειριστικό Σχέδιο του Ακάμα για το Εθνικό Δασικό Πάρκο.
Όπως ανέφερε ο κ. Λάμπρου, έχει επεξηγηθεί από τον Υπουργό και από τον μελετητή η λειτουργία του δασικού πάρκου και αναμένεται η λειτουργία του μέχρι το 2022.
Το 2ο θέμα συνέχισε, αφορά αποκλειστικά το Δήμο της Πέγειας και σχετίζεται με τις θαλασσινές σπηλιές, τα μέτρα που έχουν παρθεί , τι έχει σχεδιαστεί και τι έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα.
Πρόσθεσε ακόμη πως ο Δήμος Πέγειας έχει σχεδιάσει στο κομμάτι του πεζόδρομου αλλά και κάποια από τα περιτοιχίσματα που θα αποτελούν προστασία προς τις θαλασσινές σπηλιές.
Ακόμη είπε ο κ. Λάμπρου η Τοπική αρχή έχει ολοκληρώσει ένα διαφημιστικό προς τον κόσμο για την προστασία της φώκιας.